Εισάγεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν βρίσκει αντίθετο μόνο κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις, αλλά κατάφερε ακόμα και να δημιουργήσει ρωγμές εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Τόσο η  Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον πυρήνα του νομοσχεδίου.

Διεθνής οργανώσεις έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο ενώ την Τρίτη πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή κινητοποίηση, με τους διαδηλωτές να ζητούν την απόσυρσή του.

Ανησυχία από τη Διεθνή Αμνηστία

«Το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα για προτεινόμενες αλλαγές στον αστικό κώδικα που θα επιτρέψουν στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών αδικημάτων να διατηρήσουν την επιμέλεια των παιδιών τους έως ότου καταδικαστούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

«Η προτεινόμενη διάταξη θα παραβίαζε για την Ελλάδα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» τονίζει η Esther Major, η ανώτερη ερευνητική σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι μια πικρή ειρωνεία ότι η Ελλάδα σκέφτεται να εγκρίνει αυτήν την τροποποίηση λίγες μόνο ημέρες μετά τον κόσμο που σημείωσε τη δέκατη επέτειο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης – τη διεθνή συνθήκη ορόσημο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Σύμφωνα με την Major, το εν λόγω νομοσχέδιο αγγίζει τα όρια παραβίασης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης η οποία απαιτεί από τα κράτη να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα επίσκεψης δεν θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την ασφάλεια των επιζώντων ενδοοικογενειακής βίας.

«Κάθε νομοσχέδιο που σχετίζεται με την επιμέλεια των παιδιών πρέπει να επικεντρώνεται στα καλύτερα συμφέροντα και την ασφάλεια του παιδιού. Ως έχει, το νομοσχέδιο θα θέσει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε μεγαλύτερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων» υπογραμμίζει η Major.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστριες θα επηρεαστούν ιδιαίτερα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας ανταπόκρισης στο νομικό κόστος και των κενών στις υπηρεσίες διερμηνείας.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν το νομοσχέδιο έως ότου πραγματοποιηθεί περαιτέρω κατάλληλη διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και τυχόν αναθεωρήσεις διατάξεων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών».

112 οργανώσεις ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια των παιδιών απευθύνουν με κοινή τους επιστολή 8 ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα και 104 γυναικείες οργανώσεις.

Στην επιστολή τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και τονίζουν ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα για ασφάλεια και προστασία όλων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας (κυρίως παιδιά και μητέρες).

Παράλληλα, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφώνενώ υλοποιείται, εντός και εκτός Ελλάδας, εκστρατεία ενημέρωσης μέσω κοινωνικών δικτύων, η οποία δημιουργήθηκε με την στήριξη του Feminist Europe Platform. Στόχος της είναι να επισημάνει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Διεθνούς/ Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που αναμένονται σε περίπτωση που το Νομοσχέδιο γίνει Νόμος.

Το Νομοσχέδιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας εκθέτοντας μητέρες και παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν στον οποίο ήδη βρίσκονται
παρεμποδίζοντας την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη για να προστατευτούν.

Το Νομοσχέδιο παραβιάζει:

– Τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018)

– Την Οδηγία 2012/29/ΕΕ για τα Δικαιώματα των Θυμάτων (Ν. 4478/2017)

– Τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ν. 2101/1992)Το Νομοσχέδιο παραβιάζει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καθώς:

  • δίνει στους δράστες απρόσκοπτη πρόσβαση στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μητέρες και παιδιά για μια 10ετία, μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η καταδίκη τους στις 7.5.2021 το χρονικό διάστημα μειώθηκε σε 3-5 έτη
  • αδιαφορεί για τις ανάγκες προστασίας/στήριξης του παιδιού-θύματος, του παιδιού-μάρτυρα ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποιημένης μητέρας
  • καθιστά υποχρεωτικές τις απευθείας επαφές, συνδιαλλαγές και διαμεσολαβήσεις θύματος-δράστη για ζητήματα γονικής μέριμνας
  • απειλεί τις κακοποιημένες μητέρες με αφαίρεση της γονικής μέριμνας στη βάση ισχυριζόμενης γονεϊκής αποξένωσης

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

«Αμετάκλητα όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια» φώναξαν το απόγευμα δεκάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε μπροστά από τη Βουλή, ζητώντας την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιάρα, λίγες μόλις ώρες πριν αυτό φτάσει στην Ολομέλεια.

Φεμινιστικά και αντιφασιστικά συνθήματα ακούστηκαν από γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών, ενώ κυριάρχησαν συνθήματα κατά της συνεπιμέλειας: «Συνεπιμέλεια συναινετική, όχι στην ανάθεση σε κακοποιητή», «Δε γίνεται να ζούμε χρόνια μες στη βία, μέχρι να ερευνήσουμε την καταγγελία», «Το παιδί δεν είναι βαλίτσα να γυρνά, όχι συνεπιμέλεια υποχρεωτικά».



Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα