Πανεθνική κλινική δοκιμή ξεκίνησε σήμερα η Βρετανία με στόχο να διερευνήσει εάν μια τρίτη «ενισχυτική» δόση των εμβολίων θα ήταν ασφαλής και αποτελεσματική και θα συνέβαλε στην ενίσχυση της περιόδου ανοσίας. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας βασική πηγή ανησυχίας παραμένει η αυξανόμενη διάδοση της ινδικής μετάλλαξης, με τον Μπορίς Τζόνσον σε νέες δηλώσεις του να διαβεβαιώνει πως τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν και το συγκεκριμένο στέλεχος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο και πιέστηκε να δώσει εξηγήσεις μετά την ανακοίνωση πως αναβάλει το προγραμματισμένο ταξίδι που είχε για την Ινδία. Έτσι, μιλώντας στη Βουλή αναγκάστηκε να τοποθετηθεί και να απαντήσει σε ερωτήσεις για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και δη, τη διασπορά της μετάλλαξης.  Διαβεβαίωσε, λοιπόν, το κοινό πως όλα τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν και τη νέα μετάλλαξη, αν και αυτό δεν εξηγεί γιατί τελικά αποφάσισε να αποφύγει να ταξιδέψει στην Ινδία.

Η κλινική δοκιμή

Αναφορικά με την κλινική δοκιμή, αυτή αναμένεται να περιλάβει σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες και θα εξετάσει επτά διαφορετικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, ήτοι δηλαδή τόσο αυτά που έχουν ήδη εγκριθεί και χρησιμοποιούνται όσο και έτερα που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Δήλωσε λοιπόν πεπεισμένος πως οι εμβολιασμοί λειτουργούν και καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις.

Συγκεκριμένα, στη δοκιμή θα χρησιμοποιηθούν τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στη Βρετανία, καθώς και τα εμβόλια των Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και CureVac για τα οποία η Βρετανία έχει συνάψει μελλοντικές συμφωνίες προμήθειας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, θα χορηγηθεί τρίτη δόση σε άτομα που έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή AstraZeneca, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά, ώστε οι αρχές να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Εξάλλου η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι εξετάζει την πιθανότητα χορήγησης ενισχυτικής δόσης στον πληθυσμό της χώρας πριν από τον χειμώνα, αφού ο πρωταρχικός στόχος ανοσοποίησης του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού επιτευχθεί το καλοκαίρι. Αν και στο μεταξύ οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν με αδιάκοπο ρυθμό και στις νεότερες ηλικίες.

Πάντως και οι ίδιες οι εταιρίες παρασκευής εμβολίων έχουν επισημάνει ότι ενδεχομένως να απαιτείται να χορηγηθεί επιπλέον ενισχυτική δόση που θα καλύπτει καλύτερα τις νέες μεταλλάξεις. Όμως, ακόμη βρίσκονται και οι ίδιες στο στάδιο της μελέτης των στοιχείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα