Με ονομαστική ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mbps και εγγυημένη ταχύτητα 4 Mbps θα «τρέχει» το πρότζεκτ γρήγορο και προσιτό ίντερνετ παντού, σύμφωνα με την πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Εχθές, ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την είσοδο της ευρυζωνικότητας στην καθολική υπηρεσία, προτείνοντας μέγιστη επιτρεπτή χρέωση τα 28 ευρώ τον μήνα. Εναλλακτικά, η κάλυψη μπορεί να γίνει μέσω του δικτύου κινητής, όμως μόνο όπου δεν είναι εφικτή η σταθερή κάλυψη.

Σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η ΕΕΤΤ, ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητα τουλάχιστον 4 Mbps είναι διαθέσιμη στο 97% των Ελλήνων συνδρομητών. Περίπου 20.000 συνδρομητές σταθερής, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν μπορούν να λάβουν για τεχνικούς λόγους, υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Όπως ήδη προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο (ν. 4727/2020), «στο πλαίσιο παροχής Καθολικής Υπηρεσίας όλοι οι καταναλωτές στην ελληνική επικράτεια έχουν πρόσβαση, σε προσιτή τιμή, σε διατιθέμενη υπηρεσία επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και σε υπηρεσίες φωνητικών επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένης της υποκείμενης σύνδεσης σε σταθερή θέση».

Προτείνεται επιπλέον από την ΕΕΤΤ, το πεδίο κάλυψης της ρύθμισης αυτής να επεκταθεί και σε τελικούς χρήστες που είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Η υπηρεσία επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι αυτή που είναι σε θέσει να παρέχει το εύρος ζώνης που είναι απαραίτητο για να υποστηριχθεί τουλάχιστον ένα ελάχιστο σύνολο υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει email, μηχανές αναζήτησης, online εργαλεία βασικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, διαδικτυακές εφημερίδες και ειδήσεις, online αγορές, αναζήτηση εργασίας, τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου, χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, social media, βιντεοκλήσεις.

Εναλλακτικά με χρέωση του πελάτη ή μέσω δικτύου κινητής

Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, ο πάροχος της καθολικής υπηρεσίας έχει υποχρέωση να παρέχει υπηρεσία σε κάθε συνδρομητή, εφόσον η απόσταση του συνδρομητή από το τελευταίο σημείο δικτύου του δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα ή το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ. Εάν το κόστος ξεπερνά το εν λόγω ποσό και ο συνδρομητής δεχθεί να αναλάβει το κόστος που υπερβαίνει τα 2.400 ευρώ, τότε ο πάροχος έχει υποχρέωση να παρέχει την προβλεπόμενη ελάχιστη υπηρεσία. Σημειώνεται ότι το κόστος των 2.400 ευρώ βαρύνει την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας.

Στις περιπτώσεις δε που ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας παρέχει υπηρεσίες ενσύρματα και ο συνδρομητής βρίσκεται μακριά από την καμπίνα – ακόμα κι αν είναι σε απόσταση ως τα 200 μέτρα- ή το κόστος σύνδεσής του στο δίκτυο δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ, αλλά δεν μπορεί να πάρει ευρυζωνική υπηρεσία, τότε ο πάροχος έχει την υποχρέωση να δώσει λύση μέσω κινητού ή δορυφορικού δικτύου. Όπως ορίζεται, θα πρόκειται για υπηρεσία που προσφέρει ονομαστική ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mbps και εγγυημένη 4 Mbps με όριο τα 30 Gbyte και 1500 λεπτά́ ομιλίας προς σταθερά́ ή σταθερά́ και κινητά́ δίκτυα διαθέσιμα μηνιαίως σε τιμή όχι υψηλότερη από την ανώτατη επιτρεπτή χρέωση του παρόχου.

Όταν διατίθενται δίκτυα που παρέχουν υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης τόσο με χρέωση flat rate, όσο και με όριο στον συνολικό όγκο GB, ο πάροχος θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης με χρέωση flat rate.

Οι χρεώσεις της καθολικής υπηρεσίας

Όσον αφορά δε στα τιμολόγια, η πρόταση της ΕΕΤΤ προβλέπει ο πάροχος ή οι πάροχοι της καθολικής υπηρεσίας να εφαρμόζουν ενιαία τιμολόγηση σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, στο πλαίσιο ειδικής διαβούλευσης, θα εξετασθεί και η αναγκαιότητα να επιβληθεί υποχρέωση να παρέχουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, ΑμεΑ, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, κ.ά. διαφορετικές τιμολογιακές επιλογές ή δέσμες τιμολογίων.

Δεδομένου δε ότι για να προχωρήσει διαγωνισμός για τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας, απαιτείται ο ορισμός ενός μέγιστους επιτρεπτού ύψους τιμής, η ΕΕΤΤ προτείνει ως ανώτατη επιτρεπτή χρέωση τα 28 ευρώ μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και τελών. Η υπηρεσία πρέπει να προσφέρει σωρευτικά:

  • Ευρυζωνική σύνδεση με ονομαστική ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mbps και εγγυημένη 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GByte διαθέσιμα τον μήνα σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν προσφέρεται με flat rate χρέωση.
  • Δωρεάν απεριόριστες κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά́ ή χρόνο ομιλίας 1500 λεπτών τον μήνα προς σταθερά ή σταθερά και κινητά δίκτυα.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Η πιο πρόσφατη υιοθέτηση της ευρυζωνικότητας στην καθολική υπηρεσία ήρθε μες το 2021 από τη Σλοβενία, λόγω της επίδρασης της πανδημίας. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο, αύξησε την απαιτούμενη ταχύτητα πρόσβασης Download/Uploadαπό 4Μbps/512kbps σε 10/1Mbps, προκειμένου να αντεπεξέλθουν τα νοικοκυριά στις αυξημένες ανάγκες για τηλεκπαίδευση και τηλεργασία.

Κατά την περίοδο 2010-2020, εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εισήγαγαν την ευρυζωνικότητα στην καθολική υπηρεσία. Αυτά είναι η Λετονία, η Μάλτα, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο (2018) και η Ελβετία. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η περίοδος ισχύος του μέτρου είναι αδιευκρίνιστη, σε ορισμένα κράτη, η διάρκεια είναι συγκεκριμένη, όπως η Κροατία και η Μάλτα, με περίοδο ισχύος και οι δύο 2015-2019. Στη Μάλτα, επί του παρόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του BEREC, γίνεται διαβούλευση για επαναπροσδιορισμό των όρων. Η Ελβετία από την πλευρά της όρισε περίοδο ισχύος 2020-2022.

Όσον αφορά στην ταχύτητα, παρατηρείται αυξητική τάση στις απαιτήσεις για την ταχύτηταuploadαπό ένα εύρος 1 ως 4 Mbit/s για τις χώρες που εισήγαγαν πρώτες (έτη 2010-2015) την ευρυζωνικότητα στην καθολική υπηρεσία, ενώ οι πιο πρόσφατες απαιτήσεις έχουν ανέλθει στα 10 Mbit/s.

Επίσης, Βέλγιο και Σουηδία δεν έχουν ορίσει πάροχο καθολικής υπηρεσίας, καθώς από τη μία στο Βέλγιο η απαίτηση για ταχύτητα καθόδου 1 Mbit/s ήδη καλυπτόταν από την αγορά́. Σε αυτή την περίπτωση, η ρυθμιστική Αρχή θα παρεμβαίνει μόνο σε περίπτωση καταγγελίας. Από την άλλη, στη Σουηδία, όταν υπάρχει καταγγελία από τον τελικό χρήστη ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί η ζητούμενη ευρυζωνική σύνδεση, αυτή θα εξασφαλίζεται από́ τη ρυθμιστική́ αρχή μέσω δημόσιας προμήθειας.

Σε πέντε χώρες (Κροατία, Λετονία, Μάλτα, Σλοβενία και Ισπανία) έχει οριστεί πάροχος καθολικής υπηρεσίας σε εθνικό επίπεδο, ενώ σε δύο χώρες σε τοπικό επίπεδο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο με δύο παρόχους και στη Φινλανδία με τρεις.

Οι κοινές αρχές στις οποίες στηρίχθηκαν παραπάνω κράτη είναι οι εξής:

  1. Προσδιορισμός του εύρους ζώνης
  2. Κριτήρια αξιολόγησης (όπως ποσοστό κάλυψης νοικοκυριών με τη συγκεκριμένη ταχύτητα, διαθέσιμη ευρυζωνική κάλυψη, πιθανότητα στρέβλωσης της αγοράς κ.ά.)
  3. Κριτήρια επιλεξιμότητας (πρωτεύουσα κατοικία, μικρές επιχειρήσεις, περιορισμοί σε κόστη κ.ά.)
  4.  Σκοπός, διαδικασίες και πεδίο εφαρμογής (προσδιορισμός παρόχου καθολικής υπηρεσίας, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο κ.ά.)
  1. Ποιότητα παρεχόμενης υπηρεσίας
  2. Έλεγχος συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της ΚΥ
  3. Μέτρα προσιτότητας (ειδικές τιμές ή πακέτα για χαμηλά́ εισοδήματα ή ΑμεΑ) και
  4. Χρηματοδότηση του παρόχου ΚΥ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις και τα σχόλιά τους επωνύμως, στην ελληνική γλώσσα, σε ηλεκτρονική μορφή έως τις 18 Ιουνίου 2021 και ώρα 15:00, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: uso@eett.gr. Το πλήρες κείμενο της Διαβούλευσης είναι διαθέσιμο στο www.eett.gr.

Επισημαίνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης, η ΕΕΤΤ υποβάλλει σχετική εισήγηση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξειδίκευση του περιεχομένου της Καθολικής Υπηρεσίας, τον ορισμό της υπηρεσίας επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν τα σχετικά αιτήματα, ώστε να θεωρούνται εύλογα και να ικανοποιούνται από τον πάροχο Καθολικής Υπηρεσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τηλεπικοινωνίες
Όμιλος ΟΤΕ: Οργανωτικές αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2025
Επιχειρήσεις |

Οι αλλαγές στη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ από 1η Ιανουαρίου 2025

Οι ανακατατάξεις που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ έρχονται σε συνέχεια των αρχικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Κώστα Νεμπή

Cosmote: Επεκτείνεται το δίκτυο 5G με 50 νέους σταθμούς βάσης στην περιφέρεια
Επιχειρήσεις |

Επεκτείνεται το δίκτυο 5G της Cosmote με 50 νέους σταθμούς βάσης στην περιφέρεια

Οι νέοι σταθμοί βάσης της Cosmote θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση πιλοτικών λύσεων «έξυπνων πόλεων» στους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Πολιτικής Προστασίας