![Fourlis: Σε ποιους κλάδους ακινήτων θα επενδύσει η Trade Estates](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/ikea-1.jpg)
Τα ποιοτικά ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα (καταστήματα λιανικής κ.ά.), καθώς και οι υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου είναι επενδυτικοί στόχοι της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Trade Estates, που αποτελεί τον βραχίονα του ομίλου Fourlis στον τομέα real estate.
Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, η οποία έχει λάβει από το 2019 την άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σύσταση ΑΕΕΑΠ, αποτελείται από επτά ακίνητα, συνολικής έκτασης 177.450 τ.μ. και αξίας 184,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι θυγατρικές του ομίλου Fourlis θα συνεισφέρουν στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ περιουσιακά στοιχεία 184,7 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου, στρατηγική της ΑΕΕΑΠ είναι η μεγιστοποίηση των αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει, η απόκτηση νέων ιδιόκτητων ακινήτων και ο εξορθολογισμός του φορολογικού σχεδιασμού.
Ειδικότερα, στο portfolio της εταιρείας περιλαμβάνονται 4 εμπορικά ακίνητα τύπου big box, 2 logistics center και ένα εμπορικό πάρκο.
Στα retail big box στεγάζονται καταστήματα ΙΚΕΑ και συγκεκριμένα ένα στη Θεσσαλονίκη 24.000 τ.μ. με αξία πάνω από 43 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ, ένα στα Ιωάννινα 29.000 τ.μ. αξίας 12,9 εκατ. ευρώ, ένα στην Κύπρο 20.750 τ.μ. αξίας 32,1 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ και ένα στη Σόφια 20.300 τ.μ. αξίας 44,4 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,4 εκατ. ευρώ.
Τα logistics center βρίσκονται στο Σχηματάρι (46.600 τ.μ., αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ) και στα Οινόφυτα (συνολική επιφάνεια 30.200 τ.μ., αξίας 8,8 εκατ. ευρώ), ενώ το εμπορικό πάρκο βρίσκεται στην περιοχή του Ρέντη (6.600 τ.μ., αξίας 16 εκατ. ευρώ, ετήσια ‘εσοδα από ενοίκια 0,9 εκατ. ευρώ).
Η πληρότητα στα εν λόγω ακίνητα προσεγγίζει το 100% (99,8%), η απόδοση (yield) το 7,3% ενώ τα συνολικά έσοδα από μισθώματα ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΙΚΕΑ προχώρησε στην εκ νέου έγκριση της απόσχισης του κλάδου ακινήτων, ένα σχέδιο το οποίο πρώτη φορά είχε εγκριθεί τον Αύγουστο του 2019, ωστόσο οι διαδικασίες έκτοτε δεν προχώρησαν.
Για τον λόγο αυτό η εταιρεία εκκίνησε τις διαδικασίες εκ νέου στις 5 Απριλίου και το δ.σ. το ενέκρινε στις 7 Μαΐου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του σχεδιασμού η απόσχιση αυτή αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Οινόφυτα.
Η εύλογη αξία αποτιμήθηκε στα 67 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου επιδιώκει να τελειώσει η διαδικασία απόσχισης και εισφοράς των ακινήτων στην Trade Estates μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242-600x352.png)
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
![Σκυλακάκης: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» στη Μύκονο να συνεχιστεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/Eurokinissi-Skylakakis-600x338.jpg)
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
![Έρευνα: Στρέφονται σε ακίνητα και κρυπτονομίσματα για να αυξήσουν το εισόδημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Με ακίνητα και crypto προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημα
Το 35% των Ελλήνων με μόνιμη εργασία αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδά τους και μέσω άλλων εναλλακτικών πηγών καθώς το βασικό εισόδημα δεν φτάνει
![«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Τι ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-10-600x341.jpg)
Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»- Τι ανακοίνωσε η Ζαχαράκη
Η μακροχρόνια μίσθωση είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη
![«Σαρακήνικο»: Από το «κόσκινο» του υπουργείου Περιβάλλοντος οι οικοδομικές άδειες για μεγάλα έργα και επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/milos-600x395.jpg)
Το «Σαρακήνικο» έγινε μάθημα… - Έρχονται μέτρα για τις οικοδομικές άδειες
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μετά την υπόθεση στο Σαρακήνικο της Μήλου αποκαλύπτει στον ΟΤ τη σύσταση νέου «όργανου» που θα ελέγχει τις οικοδομικές άδειες
![Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-600x352.png)
Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου
Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται φόροι μεταβίβασης, γονικής παροχής, κληρονομιάς
![«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και επιδοτήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/enoikia-600x387.jpg)
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Δικαιούχοι και επιδοτήσεις
Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»
![Ακίνητα: Ποιοι φορολογούμενοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/enfia-600x360.jpg)
Ακίνητα: Ποιοι φορολογούμενοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για ασφαλισμένες κατοικίες - Από 1,1 εκατ. ασφαλισμένες κατοικίες μόνο 250.000 παίρνουν την έκπτωση έως 20%