Σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους για την ελληνική οικονομία προχωρούν οι αναλυτές της Bank of America, έπειτα από τις διήμερες επαφές που είχαν με ανώτατους αξιωματούχους από το Μέγαρο Μαξίμου, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΔΔΗΧ, τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.
«Βλέπουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά επίσης επισημαίνουμε τις προκλήσεις που απομένουν και τα ρίσκα που απαιτούν την ισχυρή δέσμευση και τη συνεχή επαγρύπνηση των αρχών», τονίζουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.
Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του 2021 στο 3,4% (+70 μονάδες βάσης) και του 2022 στο 5,7% (+30 μονάδες βάσης).
Η BofA εκτιμά πως με βάση μια συντηρητική εκτίμηση, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσθέσουν 20-30 μονάδες βάσης στην ανάπτυξη φέτος και το 2022, ενώ υπογραμμίζει ότι οι κυριότεροι κίνδυνοι για την επιτυχή υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης είναι οι περιορισμοί στην υλοποίηση των προγραμμάτων και η χαμηλή απορρόφηση των δανείων από τον ιδιωτικό τομέα.
Καθοριστικός ο Ηρακλής
Αναφερόμενη στις ελληνικές τράπεζες, η Bank of America επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περαιτέρω μείωση των μη-εξυπηρετούμων ανοιγμάτων ΜΕΑ, ενώ τονίζει ότι το σχέδιο Ηρακλής αποδείχθηκε καθοριστικό προς την κατεύθυνση αυτή. Η δημιουργία νέων ΜΕΑ είναι υποτονική και κατώτερη των προϋπολογισμών των τραπεζών, ενώ η αύξηση των καταθέσεων δημιουργεί αισιοδοξία για ανάπτυξη του δανεισμού. Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποστηρίξουν μεγάλα έργα υποδομών και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης. Αναφορά κάνει επίσης στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση παραμένει πολύ δημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, κάτι που σημαίνει ότι έχει λαϊκή υποστήριξη στις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία.
Εξάρτηση απο την ΕΚΤ
Η Ελλάδα παραμένει πολύ εξαρτημένη από την στήριξη της ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό οι αποφάσεις στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας φέτος, που θα καθορίσουν το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ενεργητικού ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022, θα είναι σημαντικές για την χώρα, επισημαίνει η BofA. Η αναθεώρηση των δημοσιονομκών κανόνων της Ε.Ε. το 2022 θα είναι άλλη μια βασική πρόκληση καθώς η Ελλάδα είδε το δημόσιο χρέος της να ανεβαίνει στο 210% του ΑΕΠ. Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων είναι επιβεβλημένη και πως οι νέοι στόχοι που θα τεθούν θα πρέπει να είναι φιλόδοξοι, ώστε να μειώσουν το χρέος, αλλά παράλληλα ρεαλιστικοί.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν