Στο εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker αναφέρεται με ανάρτησή του ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που δείχνει ότι η πόρτα άνοιξε και οι άνθρωποι δειλά δειλά αντικρύζουν το φως και μια καλύτερη μέρα να ξημερώνει μετά την πανδημία.
Στη συνέχεια παρουσιάζει μια σειρά από οικονομικά μεγέθη που δείχνουν ότι «υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να περιμένουμε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η ανάρτηση του Αλέξη Πατέλη
Το διάσημο τώρα New Yorker εξώφυλλο δίνει μια ματιά στην μετά την πανδημία ζωή.
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να περιμένουμε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Εδώ είναι εννέα:
1. Όπως και αλλού, η Ελλάδα έχει δει κύμα τραπεζικών καταθέσεων, πάνω από 24 δισ. ευρώ, ή 14 % του ΑΕΠ από τις αρχές του 2020. Μερικά από αυτά θα φιλτράρουν πίσω στην οικονομία καθώς η αβεβαιότητα Covid υποχωρεί.
2. Το 2020, κούνια στον ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 5.3 pp από το ΑΕΠ της Ελλάδας. Αυτό θα γυρίσει πίσω και πιθανώς και θα υπερβεί. Η διαδημοτική ΔΕΚΟ που εξομαλύνεται από την Οικονομική 101 μας διδάσκει ότι αν ο κόσμος υποκαθιστά σοβαρά υπηρεσίες-όπως ο τουρισμός-για μια χρονική περίοδο, είναι πιθανό να υπερκαταναλωθεί-όχι μόνο να επιστρέψει στην τάση-την περίοδο μετά.
3. Τον περασμένο χρόνο περίπου, μειώσαμε σημαντικά τη φορολογία για εργασία και κεφάλαιο, πού αλλού το έχετε δει αυτό; Οι δεύτερες στρογγυλές επιπτώσεις από αυτή τη δομική-όχι κυκλική-μετατόπιση θα πρέπει να εκδηλωθούν πιο έντονα στην περίοδο μετά την πανδημία. Παρόμοιες διαρθρωτικές αλλαγές στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
4. Ελλάδα 2.0 αποτελείται από 68 μεταρρυθμίσεις και 107 επενδύσεις. Το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα αιτήσεων προβλέπει τώρα συνολικά 7.5 εκατ. ευρώ εκταμιεύσεις το 2021, ή 4.4 % του ΑΕΠ, περισσότερο από ό, τι αναμενόταν.
Latest News
Φορέας – «γέφυρα» για τις χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίους – Τα δάνεια από το Ταμείο Μικροπιστώσεων
Το Ταμείο Μικροπιστώσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα καλύψει το κενό χρηματοδοτήσεων στους μικρομεσαίους μέχρι τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών ιδρυμάτων
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.