Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, η οποία εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, η επιστήμη κάνει τεράστια άλματα, ξεκινώντας με την ανάπτυξη και διάθεση των διαφόρων εμβολίων και φτάνοντας έως τη δυνατότητα που έχουμε πλέον να κάνουμε τεστ για τον ιό στο σπίτι μας.
Τα συγκεκριμένα τεστ είναι στην ουσία μια άλλη εκδοχή των rapid tests για κατ’ οίκον χρήση. Συλλέγετε μόνοι σας το δείγμα και λαμβάνετε επί τόπου τα αποτελέσματα. Δεν μεσολαβεί η αποστολή του δείγματος στο εργαστήριο και οι ημέρες αναμονής για το αποτέλεσμα.
Αυτοί οι τύποι κατ’ οίκον δοκιμασιών, σας επιτρέπουν επίσης να διαπιστώσετε εάν είστε θετικοί στον ιό χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιο διαγνωστικό κέντρο, όπου ενδεχομένως θα εκθέσετε και άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο.
Τα εν λόγω τεστ είναι εγκεκριμένα για οικιακή χρήση από ενηλίκους ενώ στην περίπτωση παιδιών μεγαλύτερων των 6 ετών γίνεται ή επιβλέπεται από ενήλικο.
Δοκιμασία αντιγόνου:
Tα self-tests είναι δοκιμασίες ανίχνευσης αντιγόνου. Οι δοκιμασίες αυτές αναζητούν τα αντιγόνα, τις πρωτεΐνες που παράγονται από τον ιό και πυροδοτούν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιείται για το γρήγορο τεστ Στρεπτόκοκκου (Strep Test) με φαρυγγικό επίχρισμα. Μετά τη συλλογή, η συσκευή ελέγχει το δείγμα και παρέχει αποτελέσματα περίπου σε 15 λεπτά.
Πού πρέπει να δώσουμε προσοχή στα self-tests:
Είναι πολλά τα θετικά γνωρίσματα αυτών των τεστ που γίνονται στο σπίτι, με σημαντικότερο το πλεονέκτημα του περιορισμού των δυνητικά μολυσμένων ασθενών στο σπίτι αλλά και στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας κάποια σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή που αφορούν τη συλλογή του δείγματος. Ενώ μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό το να σαρώνετε με μια μπατονέτα περιμετρικά το εσωτερικό της μύτης σας, είναι πολύ σημαντικό για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί αυτά τα τεστ να ακολουθήσει τις οδηγίες που εσωκλείονται. Η συλλογή μπορεί να γίνει από εσάς του ίδιους με ασφάλεια, απλώς είναι πολύ σημαντικό να εκτελεστεί σωστά.
Ακρίβεια δοκιμασίας:
Σε γενικές γραμμές, οι δοκιμασίες έχουν ποσοστά ακρίβειας άνω του 80%. Ωστόσο, προκύπτουν κάποια ζητήματα, όπως και στις ταχείες δοκιμασίες αντιγόνου που εκτελούνται από τον ιατρό ελαφρώς λιγότερο ακριβείς από τις δοκιμές PCR. Η μεγαλύτερη ακρίβεια έχει σχέση και με το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την έναρξη της μόλυνσης, δηλαδή αν π.χ. η μόλυνση έγινε > από 5 ημέρες είναι περισσότερο ακριβής. Αυτές οι ταχείες δοκιμασίες κάποιες φορές υποδεικνύουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε ασυμπτωματικά άτομα. Eτσι, αν ένα άτομο είναι μεν ασυμπτωματικό αλλά έχει έλθει σε επαφή με κάποιο άλλο άτομο που έχει COVID-19, μπορεί να προκληθεί σύγχυση ως προς το αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό ή ψευδώς θετικό. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να γίνει κι άλλο τεστ.
Εν κατακλείδι:
Eνα μεγάλο βήμα μπροστά, αλλά συνεχίστε να τηρείτε τα μέτρα
Αυτές οι δοκιμασίες και η διαθεσιμότητά τους μέσω των αδειών χρήσης έκτακτης ανάγκης αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προόδου στον τομέα των τεστ και της πρόληψης του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον περισσότερες διαθέσιμες εξετάσεις και, χάρη σε αυτά τα γρήγορα αποτελέσματα, είναι πιο εύκολο να απομονωθεί κάποιος που έχει μολυνθεί. Ωστόσο, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, είναι σημαντικό όλοι να συνεχίσουν να ακολουθούν τις τρέχουσες οδηγίες: Η λήψη προφυλάξεων – τήρηση της κοινωνικής απόστασης, συχνό πλύσιμο των χεριών και χρήση μάσκας – εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την αποτροπή της εξάπλωσης της COVID-19.
Στον Oμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για τον σκοπό αυτόν, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.
*Με την επιστημονική επιμέλεια του Παναγιώτη Γαργαλιάνου-Κακολύρη, MD, PhD, Διευθυντή Παθολογικής- Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Latest News
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος
«Ακατάλληλη» γκάφα της Μattel - Τύπωσε... πορνογραφικό σάιτ σε συσκευασία κούκλας
Η Μattel κυκλοφόρησε τις κούκλες που τραγουδούν τον περασμένο μήνα, πριν από την κυκλοφορία της ταινίας Wicked