Μια μέρα αφότου η τάση φυγής σε παγκόσμια κλίμακα προκάλεσε πτώση που αφαίρεσε πάνω από 1,15 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, οι εκτιμήσεις των αναλυτών σήμερα, αφορούν στην πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση των υπαρχουσών προκλήσεων.

Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στις ασιατικές συναλλαγές, ενώ στην Αθήνα η αίσθηση που υπήρξε για τη γενικευμένη τάση φυγής ήταν, ότι είχε αίτια που προέκυπταν από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Παράλληλα η εικόνα των futures των ευρωπαϊκών δεικτών ειδοποιούν για ανοδική έναρξη σε Λονδίνο Φρανκφούρτη και στο Παρίσι.

Η διαφορά που υπάρχει σήμερα σχετίζεται με τη διαπίστωση πως οι αρμόδιοι της Fed έχουν κατά νου μια αντίδραση στις πληθωριστικές πιέσεις. Η δημοσίευση των πρακτικών της FOMC της Fed από τη συνάντηση στις 28 Απριλίου αυτό αποκάλυψε και πιθανώς γι’ αυτό οι βασικοί δείκτες στη Νέα Υόρκη μάζεψαν γρήγορα τις απώλειές τους προς το τέλος. Κάτι ανάλογο αποτυπώθηκε στην εμφάνιση περιστασιακά θετικών μεταβολών στους δείκτες των χρηματιστηρίων της Αυστραλίας της Ινδίας και της Ιαπωνίας, αλλά και στη μικρή πτωτική μεταβολή του MSCI Asia ex Japan, που στις 7:15 δική μας ώρα υποχωρούσε -0,12%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς χθες το βράδυ έφθασε στο 1,6830% και υποχώρησε στο 1,6676% στην έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Τόκιο σήμερα. Επίσης εμφανίστηκε πτώση στις τιμές των Πρώτων Υλών για τη βιομηχανία, μετά τη δήλωση του Πεκίνου ότι θα προβεί σε διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης για να περιορίσει τις παράλογες αυξήσεις. Μετά από την επίδειξη της ισχύος του διεθνούς κλίματος στο φρόνημα των επενδυτών της Αθηναϊκής αγοράς, η “φωτογραφία” της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς είναι απαραίτητη.

Όπως σημειώσαμε από χθες οι ανησυχίες για την εκτόξευση του πληθωρισμού ώθησαν τους διαχειριστές κεφαλαίου στη φυγή από το ρίσκο, με ρευστοποιήσεις στις μετοχές των αγορών που είχαν εμφανίσει νέα ρεκόρ βίου αλλά και σε κάθε αξία με μεγάλα κέρδη το 2021. Για αυτό η εντυπωσιακότερη βουτιά αφορούσε στα κρυπτο-νομίσματα με το πιο δημοφιλές να προσγειώνεται σχεδόν στα 30.000 δολάρια ενώ είχε φθάσει τα 64.870 τον Φεβρουάριο. Αυτή η εξέλιξη γκρέμισε και τις εισηγμένες που έχουν αντικείμενο τα κρυπτο-νομίσματα. Προσθέτοντας στην επενδυτική ταραχή.

Οι αγορές εδώ και καιρό φιλοξενούσαν φωνές που τόνιζαν ότι το άφθονο χρήμα με το όποιο δυνατό μέσο προς την κεφαλαιαγορά, κάποια στιγμή θα ξέφευγε από τα πλαίσια των συναλλαγών στα χρηματιστήρια και θα περνούσε στην πραγματική οικονομία. Τότε οι πληθωριστικές πιέσεις θα γιγαντώνονταν με εκτόξευση του πληθωρισμού απότομα και καταστροφικά. Οι ιθύνοντες καθησύχαζαν τους επενδυτές και εδώ που τα λέμε, παρά τα χαμηλά επιτόκια και τη φθηνή ρευστότητα οι αγορές άνθιζαν, οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν επιθετικά και οι τιμές καταναλωτή παρέμεναν σε πολύ ελεγχόμενα επίπεδα.

Η δουλειά χάλασε με τα επιπλέον μέτρα χαλάρωσης για να αντιμετωπιστεί η κρίση λόγω της πανδημίας του COVID-19. Ακόμα και η ΕΕ αποφάσισε το… ευρωομόλογο (μόνο που κανένα κράτος δεν έχει πάρει ούτε σεντς τσακιστό) και η ΕΚΤ άρχισε τις αγορές κρατικών ομολόγων, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και τα ελληνικά. Στις ΗΠΑ όμως, αντί να βρέξει πάλι χρήμα στην ισχυρότερη κεφαλαιαγορά του πλανήτη, τους συμμετέχοντες της οποίας ελέγχουν δεκάδες μηχανισμοί, έβρεξε δολάρια μπροστά τις πόρτες όλων. Κυριολεκτικά. Κλεισμένοι σπίτι με λεφτά να φάνε και οι κότες, για τα αμερικάνικα δεδομένα, το έριξαν στον τζόγο και έφεραν τους βασικούς δείκτες εκεί που θα ήταν εντός των κανονικών πλαισίων (βλέπε μέσες τιμές Ρ/Ε σε βάθος ως το 1960 τουλάχιστον) το 2022. Τα δε κρυπτο-νομίσματα εκτοξεύθηκαν στα ουράνια με τις κινήσεις των μέσω ψηφιακών πλατφορμών συνασπισμένων μικροεπενδυτών να διαμορφώνονται από tweets διασήμων αθλητών και επιχειρηματιών. Όταν τους επετράπη η έξοδος το έριξαν στα ψώνια και διάφορα προβλήματα στην αλυσίδα της τροφοδοσίας για την παραγωγή αγαθών εκτίναξαν τις τιμές, αφού η προσφορά δεν κάλυπτε τη ζήτηση. Αυτοί που τα σχεδίασαν όλα αυτά είναι στην Fed και τονίζουν πως ακόμα και αυτές οι μεγάλες πιέσεις θα είναι παροδικές.

Μετά από αυτά, τα βασικά χαρακτηριστικά της περασμένης συνεδρίασης, που η βελτίωσή τους θα αξίζει να ληφθεί υπόψη, ήταν η εικόνα για γενικής επιφύλαξης, η παραμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει εμφανιστεί στις 21/4 (875,44 μονάδες).

Επίσης ο δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο αν και οι μεταβολές των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ άλλαξαν πρόσημα μεταβολής ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 19 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/4 (559,29 μονάδες).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών