Τα δραματικά από κάθε άποψη γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα επαναφέρουν στο προσκήνιο το παλαιστινιακό πρόβλημα που είχε τα τελευταία χρόνια επισκιασθεί από τον πόλεμο στη Συρία. Ωστόσο, ούτε αυτή η σύγκρουση μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση των πραγμάτων όπως έχει διαμορφωθεί στο έδαφος και να οδηγήσει σε λύση του παλαιστινιακού. Η διαφορά ισχύος, αμυντικής και πολιτικής, είναι τόσο μεγάλη που αποκλείεται να βρεθεί λύση την οποία το Ισραήλ να μην επιθυμεί. Και το Ισραήλ έχει πλέον απομακρυνθεί από τη λύση των δύο κρατών την οποία δεν θεωρεί βιώσιμη. Επομένως, θα συνεχίσει να ενισχύει την υπεροχή του έναντι των Παλαιστίνιων, με επιβολή ισχύος και αδιαφορώντας για τις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας.
Άλλωστε, η χλιαρή αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Αυτή η στροφή της διεθνούς κοινότητας οφείλεται σε πολλούς λόγους που έχουν σχέση με τις ισορροπίες στην περιοχή, την παρουσία της Κίνας και της Ρωσίας, χώρες με τις οποίες το Ισραήλ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις.
Το παλαιστινιακό δεν είναι πλέον το μείζον ζήτημα για τους Άραβες. Το μείζον ζήτημα είναι η επιρροή του Ιράν το οποίο λόγω του πολέμου στη Συρία, της παρουσίας του στο Λίβανο καθώς και στον εμφύλιο της Υεμένης δημιουργεί ένα αντι-σιιτικό μέτωπο που περιλαμβάνει την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου. Οι χώρες αυτές αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ πρόσφατα ενώ η Αίγυπτος το έχει κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έτσι τα παραδοσιακά τους ερείσματα και επιπλέον σφαδάζονται από έναν εμφύλιο ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως πολιτική τους έκφραση. Η Χαμάς αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση καθιστώντας το διάλογο μαζί της αδύνατο στο πλαίσιο μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Όσο αυτή η διάσπαση υπερισχύει στο παλαιστινιακό στρατόπεδο, το Ισραήλ θα συνεχίζει την πολιτική των εποικισμών και την ενίσχυση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του.
Για τις περιφερειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος σύμμαχος, ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Η πολιτική, αμυντική, επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών έχει ενισχυθεί αποφασιστικά. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις ιδεοληψίες του παρελθόντος.
Επιπλέον, με την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, η Ελλάδα μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη, ενώ μέχρι πρότινος το Ισραήλ ήταν επιφυλακτικό να πάρει ανοιχτά το μέρος μας καθώς υπήρχε η προσδοκία της ενεργειακής συνεργασίας και εξαγωγής αερίου μέσω Τουρκίας.
Η Άγκυρα με την ταύτισή της με τη Χαμάς παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Αν για τις σχέσεις με τη Ρωσία και τους S-400 καταβάλλει ένα πολύ υψηλό τίμημα με σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η υποστήριξη της Χαμάς και του ισλαμικού εξτρεμισμού θα έχουν πολύ πιο επώδυνες συνέπειες. Ίσως να είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.
Latest News
Χωρίς εργαζομένους
Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για υπερβολή
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται