Τα δραματικά από κάθε άποψη γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα επαναφέρουν στο προσκήνιο το παλαιστινιακό πρόβλημα που είχε τα τελευταία χρόνια επισκιασθεί από τον πόλεμο στη Συρία. Ωστόσο, ούτε αυτή η σύγκρουση μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση των πραγμάτων όπως έχει διαμορφωθεί στο έδαφος και να οδηγήσει σε λύση του παλαιστινιακού. Η διαφορά ισχύος, αμυντικής και πολιτικής, είναι τόσο μεγάλη που αποκλείεται να βρεθεί λύση την οποία το Ισραήλ να μην επιθυμεί. Και το Ισραήλ έχει πλέον απομακρυνθεί από τη λύση των δύο κρατών την οποία δεν θεωρεί βιώσιμη. Επομένως, θα συνεχίσει να ενισχύει την υπεροχή του έναντι των Παλαιστίνιων, με επιβολή ισχύος και αδιαφορώντας για τις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας.
Άλλωστε, η χλιαρή αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Αυτή η στροφή της διεθνούς κοινότητας οφείλεται σε πολλούς λόγους που έχουν σχέση με τις ισορροπίες στην περιοχή, την παρουσία της Κίνας και της Ρωσίας, χώρες με τις οποίες το Ισραήλ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις.
Το παλαιστινιακό δεν είναι πλέον το μείζον ζήτημα για τους Άραβες. Το μείζον ζήτημα είναι η επιρροή του Ιράν το οποίο λόγω του πολέμου στη Συρία, της παρουσίας του στο Λίβανο καθώς και στον εμφύλιο της Υεμένης δημιουργεί ένα αντι-σιιτικό μέτωπο που περιλαμβάνει την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου. Οι χώρες αυτές αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ πρόσφατα ενώ η Αίγυπτος το έχει κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έτσι τα παραδοσιακά τους ερείσματα και επιπλέον σφαδάζονται από έναν εμφύλιο ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως πολιτική τους έκφραση. Η Χαμάς αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση καθιστώντας το διάλογο μαζί της αδύνατο στο πλαίσιο μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Όσο αυτή η διάσπαση υπερισχύει στο παλαιστινιακό στρατόπεδο, το Ισραήλ θα συνεχίζει την πολιτική των εποικισμών και την ενίσχυση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του.
Για τις περιφερειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος σύμμαχος, ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Η πολιτική, αμυντική, επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών έχει ενισχυθεί αποφασιστικά. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις ιδεοληψίες του παρελθόντος.
Επιπλέον, με την επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, η Ελλάδα μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη, ενώ μέχρι πρότινος το Ισραήλ ήταν επιφυλακτικό να πάρει ανοιχτά το μέρος μας καθώς υπήρχε η προσδοκία της ενεργειακής συνεργασίας και εξαγωγής αερίου μέσω Τουρκίας.
Η Άγκυρα με την ταύτισή της με τη Χαμάς παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Αν για τις σχέσεις με τη Ρωσία και τους S-400 καταβάλλει ένα πολύ υψηλό τίμημα με σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η υποστήριξη της Χαμάς και του ισλαμικού εξτρεμισμού θα έχουν πολύ πιο επώδυνες συνέπειες. Ίσως να είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.
Latest News
Ψάχνει τα πατήματά της και συνομιλητή του Τραμπ η ΕΕ
Κοντολογίς, όλοι ψάχνονται, αλλά τουλάχιστον αρχίζει κάτι να «κουνιέται» στην Αθήνα, έναντι της μόνιμης ευρωπαϊκής ακινησίας
Μόλις άρχισε…
Στην πρώτη επίσημη προς τους Ευρωπαίους ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την άσχημη καθημερινότητα που ζει ο μέσος Ευρωπαίος
Η πρόκληση της καινοτομικής κοινωνίας
Παρά τις κρίσεις και τις δυσκολίες της η ελληνική κοινωνία και όχι μόνον αυτή, αν θέλει να σταθεί στον υπόλοιπο 21ο αιώνα πρέπει να γίνει καινοτομική
Για τον Τραμπ όλα είναι business
Και βέβαια κάθε deal έχει ένα τίμημα...
Αγροτική θολούρα…
Το κλίμα στους αγρότες είναι εκρηκτικό
Ο κόσμος κατά τον Τραμπ
Ο Τραμπ επιστρέφει αποφασισμένος να πλάσει τον κόσμο κατά τη δική του αντίληψη
Χωρίς καθαρό ορίζοντα
Η συζήτηση στην οικονομία έχει αλλάξει
Χωρίς στεγαστικά δάνεια
Το εντυπωσιακό που αποκαλύπτεται τώρα είναι ότι όλη αυτή η υποψήφια πελατεία ήταν διαθέσιμη εδώ και καιρό για την αγορά κατοικίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Tα δύσκολα που έρχονται
Το πρόγραμμα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων
Υπάρχει οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα;
Ως προς την προστασία της ιδιοκτησίας, στη διεθνή κατάταξη, με πρώτες τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Σιγκαπούρη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση, κάτω από την Κομμουνιστική Κίνα{!!} και τελευταία στη Δύση.