Το να διαδηλώνουν εκατομμυριούχοι ακούγεται ήδη αρκετά παράξενο. Το να διαδηλώνουν εκατομμυριούχοι απαιτώντας να αυξηθεί η φορολόγηση των πλουσίων, δηλαδή (και) των ίδιων, ακούγεται σχεδόν απίστευτο. Κι όμως, αυτό ακριβώς έκαναν οι επονομαζόμενοι Πατριώτες.

Εκατομμυριούχοι στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, κάνοντας στάσεις σε διάφορα κομβικά σημεία, από τη Γουόλ Στριτ, το Καπιτώλιο και τις κατοικίες ή τα γραφεία των ρεπουμπλικανών ηγετών στο Κονγκρέσο, Τσακ Σούμερ και Μιτς Μακόνελ, μέχρι τα σπίτια που διατηρεί και στις δύο πόλεις ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon.

Για να γίνει μάλιστα ακόμα πιο σαφές το αίτημά τους, χρησιμοποίησαν «κινούμενα» (στα πλάγια μικρών φορτηγών) πανό με το γελαστό πρόσωπο του Μπέζος, ή τα γελαστά πρόσωπα του Μπέζος, του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και του Ιλον Μασκ, και τα συνθήματα «Φορολογήστε με αν μπορείτε!», «Τέρμα τα ψέματα. Φορολογήστε τους πλούσιους» ή «Φορολογήστε τους πλούσιους. Σώστε την Αμερική. Ναι, είναι πράγματι τόσο απλό».

Η μέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία: η Δευτέρα ήταν Ημέρα Φορολογίας στις ΗΠΑ, η τελευταία διορία για τους Αμερικανούς προκειμένου να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματός τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ούτε τα σπίτια του Μπέζος επιλέχθηκαν φυσικά τυχαία: είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, στα 187 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζει την περιουσία του το Forbes και παρότι ο ίδιος έχει δηλώσει πως στηρίζει την αύξηση του φόρου επιχειρήσεων, η Amazon κατηγορείται εδώ και χρόνια για φοροαποφυγή -σύμφωνα με το CNBC, κατάφερε να πληρώσει μηδενικό φόρο εισοδήματος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2017 και το 2018, και 169 εκατομμύρια δολάρια το 2019, φόρο μόλις 1,2% αν αναλογιστεί κανείς τα 13,9 δισεκατομμύρια των εσόδων της.

Οι Πατριώτες Εκατομμυριούχοι θέλησαν επίσης να εκφράσουν με τις κινητοποιήσεις τους τη στήριξή τους στα σχέδια του Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τον φόρο επιχειρήσεων από το 21% στο 28%, ακυρώνοντας σε σημαντικό βαθμό τις μειώσεις που είχε προωθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, και τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος από το 37% στο 39,6%, εκεί όπου βρισκόταν προ Τραμπ.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί να χρηματοδοτήσει με τον τρόπο αυτό τα δύο μεγάλα πακέτα μέτρων που έχει εξαγγείλει, το ύψους δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα για τις υποδομές, και το ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων «Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες».

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι «Πατριώτες Εκατομμυριούχοι»;

Σύμφωνα με τον ιστότοπό τους, ιδρύθηκαν το 2010, διεκδικώντας τον τερματισμό των φορολογικών περικοπών της εποχής Μπους.

Ολα τα μέλη του έχουν εισοδήματα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων ή περιουσιακά στοιχεία άνω των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Ιδρύτρια και πρόεδρός τους είναι η Ερικα Πέιν, πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ο Μόρις Περλ, πρώην διευθυντικό στέλεχος της BlackRock και τα τρία διασημότερα μέλη τους είναι η Αμπιγκεϊλ και ο Τιμ Ντίσνεϊ, παιδιά του επί μακρόν επικεφαλής της Disney, και γιου του ιδρυτή της, Ρόι Ντίσνεϊ καθώς και η Κάθλιν Κένεντι Τάουνσεντ, η θυγατέρα του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι.

«Εγωιστές δισεκατομμυριούχοι, μεγιστάνες της Ουόλ Στριτ και διευθυντές επιχειρήσεων, πολεμούν όλοι με νύχια και με δόντια να προστατεύσουν τις δικές τους σπέσιαλ φοροαπαλλαγές, και παραπλανούν τον αμερικανικό λαό όσον αφορά την πραγματικότητα του φορολογικού σχεδίου του Μπάιντεν», σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους. «Καταλήγουμε με λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς και αυτό δεν λειτουργεί. Δεν μπορεί να σταθεί έτσι βιώσιμη κοινωνία», δήλωσε στην «Guardian» o Μόρις Περλ.

Σύμφωνα με το CNBC, οι Πατριώτες Εκατομμυριούχοι στηρίζουν και την πρόταση της δημοκρατικής γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Ουόρεν για την επιβολή ενός ετήσιου φόρου 2% στις περιουσίες άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα ανεβαίνει στο 3% για τις περιουσίες άνω του ενός δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του