![«Λευκή σημαία» Μπάιντεν για Nord Stream 2 – Η σημασία της Γερμανίας και η «ρεάλπολιτικ» με Ρωσία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/NordStream-scaled.jpg)
«Η αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων μοιάζει να είναι τόσο σημαντική για τον Τζο Μπάιντεν ώστε να μην θέλει πλέον να τορπιλίσει την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2. Αυτό είναι κάτι που θα αρέσει στους υποστηρικτές του αγωγού. Όμως, η διαμάχη συνεχίζεται και το εάν και πότε θα ρεύσει ρωσικό φυσικό αέριο διαμέσου του παραμένει άγνωστο».
Αυτά έγραφε χθες στην Handelsblatt ο Κλάους Στράτμαν, θέλοντας προφανώς να υποστηρίξει πως η υπόθεση δεν τελείωσε μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην επιβάλουν κυρώσεις στην κοινοπραξία Nord Stream AG και τον επικεφαλής της, Ματίας Βάρνιγκ, που τυγχάνει να είναι και έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως σχεδόν όλοι κατάλαβαν σχεδόν το αντίθετο. Ειδικά καθώς η απόφαση ανακοινώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στο Ρέικιαβικ, που σφραγίστηκε από θετικό κλίμα.
Το παραδέχθηκε, άλλωστε, ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, με τις δηλώσεις που έκανε: «Οι σημερινές μας ενέργειες αποτυπώνουν τη δέσμευση της κυβέρνησής μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την υπόσχεση του προέδρου μας να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με τους συμμάχους και εταίρους μας στην Ευρώπη».
Έπεσε σε «τοίχο»
Τι συνέβη, λοιπόν, πολύ απλά; Η εμμονή του Βερολίνου και ο φόβος των Αμερικανών μήπως τα σπάσουν μαζί του, ανάγκασαν τον Μπάιντεν να κάνει πίσω και να δώσει, εμμέσως πλην σαφώς, το πράσινο φως για την ολοκλήρωση ενός έργου το οποίο έχει ήδη προχωρήσει πολύ. Εξάλλου, όπως έδειξαν και οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γερμανών ομονοεί ότι ο αγωγός έχει μεγάλη και στρατηγική σημασία για τη χώρα τους και πρέπει να τελειώσει και να λειτουργήσει.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/Nord-Stream-γράφημα-600x474.png)
Για του λόγου το αληθές, έρευνα που διενήργησε το ινστιτούτο Forsa έδειξε πως οι τρεις στους τέσσερις Γερμανούς υποστηρίζουν τον Nord Stream 2. Ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων των Πρασίνων οι θετικές απαντήσεις είναι πολύ υψηλές και φτάνουν στο 69% – διαλύοντας, έτσι, τις αυταπάτες ορισμένων ότι στην περίπτωση που το κόμμα της Αναλένα Μπέρμποκ έρθει πρώτο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και αναλάβει να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν.
Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται, αναμφίβολα, για την πρώτη σημαντική υποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, απέναντι τόσο στους Γερμανούς όσο και τη Μόσχα. Πολύ περισσότερο καθώς είχε αφήσει να εννοηθεί πως στο θέμα αυτό θα ακολουθούσε την πολιτική του προκατόχου του.
Η επικράτηση της «ρεάλπολιτικ»
Φάνηκε, έτσι, ότι παρά τα όσα έχουν προηγηθεί – θα θυμούνται οι περισσότεροι ότι ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει «δολοφόνο» τον Πούτιν λίγο αφότου ορκίστηκε πρόεδρος – θα πρυτανεύσει η «ρεάλπολιτίκ». Το δόγμα, δηλαδή, που πρώτος υιοθέτησε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ – ενώ με τον τρόπο του είχε περιγράψει και ο Κινέζος ηγέτης Ντενγκ Χσιαοπίνγκ, με το γνωστό «δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια».
Το ζητούμενο, πλέον, είναι πώς θα αιτιολογηθεί η στροφή τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ και το Κογκρέσο όσο και προς τους συμμάχους τους, κυρίως ορισμένες χώρες της Ευρώπης, που ανέμεναν και ήλπιζαν κάτι διαφορετικό στο συγκεκριμένο θέμα.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, για παράδειγμα, διαμαρτύρεται έντονα ότι με τη λειτουργία και του νέου αγωγού – που μαζί με τον εν λειτουργία Nord Stream, θα μπορούν να μεταφέρουν στην Ευρώπη 110 δις. κυβικά αερίου ετησίως – πρακτικά η χώρα «αχρηστεύεται» ως διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος. Και έτσι, η θέση της αποδυναμώνεται απέναντι σε μια Ρωσία που επιδεικνύει ιδιαιτέρως επιθετικές διαθέσεις.
Η Πολωνία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή, η Ουάσιγκτον χάνει πόντους στην ανατολική Ευρώπη, καθώς εμφανίζεται απρόθυμη να σταθεί απέναντι στη Μόσχα. Κάτι που σημαίνει ότι οι υποσχέσεις της και σε άλλα θέματα, όπως την άμυνα και την ασφάλεια, θα επαναξιολογηθούν.
Αναζητώντας πειστικές δικαιολογίες
«Παραλάβαμε ένα έργο που είχε προχωρήσει κατά 90% (σήμερα έχει φτάσει στο 95%) και, κατά συνέπεια, το να το σταματήσουμε αποτελούσε πάντα έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στροφή.
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν θα είναι τόσο απλά. Και το αίσθημα της ήττας είναι, πιθανότατα, αυτό που θα μείνει, όσο αμερικανικό LNG κι αν δεσμευτούν να αγοράσουν οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι. Εκτός και εάν ο Μπάιντεν αποσπάσει κάποια άλλα ασύμμετρη «παραχώρηση» από τον Πούτιν, εξίσου ή και περισσότερο σημαντική.
Είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου