To επενδυτικό fund της Νορβηγίας, το κορυφαίο στο είδος του παγκοσμίως, αποφάσισε να προχωρήσει στον αποκλεισμό από το χαρτοφυλάκιο του δύο κορυφαίων ισραηλινών κατασκευαστικών εταιρειών, προτάσσοντας τις δραστηριότητες τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε ένα διάστημα που η αναζωπύρωση της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύρραξης βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς επικαιρότητας.

Πρόκειται για μια κίνηση με σημαντικό σημειολογικό χαρακτήρα και δεν είναι τυχαίο πως είναι η πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία που το νορβηγικό fund των 1,3 τρισ. δολαρίων προχωρά σε μια τέτοια απόφαση παρεμβαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς στην πολύχρονη διαμάχη που μαίνεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», οι εταιρείες που μπήκαν στο στόχαστρο του, με αποτέλεσμα να ρευστοποιήσει όλες τις μετοχές του, είναι η Shapir Engineering and Industry και η Mivne Real Estate, τις οποίες κατηγόρησε για «απαράδεκτο ρίσκο» και πως «συμβάλουν σε συστηματικές παραβιάσεις στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών» συμβάλλοντας στην ένταση.

Είχε προηγηθεί η αρνητική γνωμοδότηση που έλαβε από το αρμόδιο συμβούλιο ηθικής που διαθέτει και το οποίο υποστήριξε πως «οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη πραγματοποιούνται σε παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας… και η ύπαρξη και συνεχής επέκταση τους πλήττει σημαντικά και φέρει σε υποδεέστερη θέση τον παλαιστινιακό πληθυσμό της περιοχής».

Η τοποθέτηση του γιγαντιαίου πετρελαϊκού fund στις δύο εταιρείες δεν ήταν μεγάλο, έφτανε το 0,1% στην Shapir και το 0,5% στην Mivne, ήτοι δηλαδή μια συνολική αξία της τάξεως των 15 εκατ. δολαρίων. Όμως, η ουσία βρίσκεται στο συμβολισμό της απόφασης του, όχι στο ύψος της επένδυσης του και έρχεται σε συνέχεια της ενεργοποίησης των ακτιβιστών σε όλη την Νορβηγία.

Θυμίζουμε πως από το καταστατικό του, το τεράστιο fund δεν μπορεί να επενδύσει σε εταιρείες που σχετίζονται με όπλα και δη, πυρηνικά όπλα, καπνό και άνθρακα, ενώ λόγω της υψηλής περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας του νορβηγικού κοινού έχει γυρίσει την πλάτη του σε τομείς και εταιρείες που συμβάλουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος ή έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων. Επομένως, επενδυτικές επιλογές με πολιτικά ή διπλωματικά κριτήρια έχουν ξεχωριστή βαρύτητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή