To επενδυτικό fund της Νορβηγίας, το κορυφαίο στο είδος του παγκοσμίως, αποφάσισε να προχωρήσει στον αποκλεισμό από το χαρτοφυλάκιο του δύο κορυφαίων ισραηλινών κατασκευαστικών εταιρειών, προτάσσοντας τις δραστηριότητες τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε ένα διάστημα που η αναζωπύρωση της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύρραξης βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς επικαιρότητας.
Πρόκειται για μια κίνηση με σημαντικό σημειολογικό χαρακτήρα και δεν είναι τυχαίο πως είναι η πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία που το νορβηγικό fund των 1,3 τρισ. δολαρίων προχωρά σε μια τέτοια απόφαση παρεμβαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς στην πολύχρονη διαμάχη που μαίνεται στην περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», οι εταιρείες που μπήκαν στο στόχαστρο του, με αποτέλεσμα να ρευστοποιήσει όλες τις μετοχές του, είναι η Shapir Engineering and Industry και η Mivne Real Estate, τις οποίες κατηγόρησε για «απαράδεκτο ρίσκο» και πως «συμβάλουν σε συστηματικές παραβιάσεις στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών» συμβάλλοντας στην ένταση.
Είχε προηγηθεί η αρνητική γνωμοδότηση που έλαβε από το αρμόδιο συμβούλιο ηθικής που διαθέτει και το οποίο υποστήριξε πως «οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη πραγματοποιούνται σε παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας… και η ύπαρξη και συνεχής επέκταση τους πλήττει σημαντικά και φέρει σε υποδεέστερη θέση τον παλαιστινιακό πληθυσμό της περιοχής».
Η τοποθέτηση του γιγαντιαίου πετρελαϊκού fund στις δύο εταιρείες δεν ήταν μεγάλο, έφτανε το 0,1% στην Shapir και το 0,5% στην Mivne, ήτοι δηλαδή μια συνολική αξία της τάξεως των 15 εκατ. δολαρίων. Όμως, η ουσία βρίσκεται στο συμβολισμό της απόφασης του, όχι στο ύψος της επένδυσης του και έρχεται σε συνέχεια της ενεργοποίησης των ακτιβιστών σε όλη την Νορβηγία.
Θυμίζουμε πως από το καταστατικό του, το τεράστιο fund δεν μπορεί να επενδύσει σε εταιρείες που σχετίζονται με όπλα και δη, πυρηνικά όπλα, καπνό και άνθρακα, ενώ λόγω της υψηλής περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας του νορβηγικού κοινού έχει γυρίσει την πλάτη του σε τομείς και εταιρείες που συμβάλουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος ή έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων. Επομένως, επενδυτικές επιλογές με πολιτικά ή διπλωματικά κριτήρια έχουν ξεχωριστή βαρύτητα.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ