Η εμβολιαστική διαδικασία κατά της Covid-19 δημιουργεί όσο προχωρεί ένα όλο και πιο ψηλό τείχος προστασίας απέναντι στο φονικό ιό.

Έχει δημιουργήσει παράλληλα τουλάχιστον εννέα νέους δισεκατομμυριούχους, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam ενόψει της συνάντησης κορυφής του G20 με θέμα την Παγκόσμια Υγεία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στη Ρώμη και στην οποία θα τεθεί επί τάπητος το φλέγον ζήτημα της κατάργησης των πατεντών των εμβολίων κατά της Covid-19, που έχει προτείνει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για νέο πλούτο, για νέες περιουσίες που χτίστηκαν «χάρη στα ιλιγγιώδη κέρδη των φαρμακευτικών ομίλων που έχουν το μονοπώλιο στην παραγωγή των εμβολίων», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Oxfam, που συντάσσεται βέβαια με την πρόταση Μπάιντεν «προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε πολλές φτωχές χώρες του πλανήτη», όπως τονίζει.

Διότι στις αρχές του περασμένου Απριλίου η Οργάνωση, που έχει ως καταστατική αποστολή την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη, είχε καταγγείλει ότι στις χώρες της Δύσης εμβολιαζόταν ένας άνθρωπος ανά δευτερόλεπτο, ενώ σε κάποιες χώρες της Αφρικής και της Ασίας δεν είχαν ξεκινήσει καν οι εμβολιασμοί.

Οι νέοι χρυσοί μάνατζερ

Οι δύο πρώτοι στη λίστα με τους νέους δισεκατομμυριούχους είναι ο γάλλος διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Moderna Στεφάν Μπανσέλ με καθαρή περιουσία 4,3 δισ. δολ. και ο τουρκικής καταγωγής συνιδρυτής της γερμανικής BioNTeh Ουγκούρ Σαχίν με περιουσία 4 δισ. δολαρίων.

«Αυτοί και επτά ακόμη δισεκατομμυριούχοι με παχυλά χαρτοφυλάκια μετοχών των φαρμακευτικών εταιρειών οι κεφαλαιοποιήσεις των οποίων εκτινάχθηκαν στα ύψη τους τελευταίους μήνες, συγκεντρώνουν μια περιουσία που φθάνει συνολικά 19,3 δισ. δολάρια και είναι αρκετή για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Ινδίας (σ.σ. 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι) που απειλείται από την έξαρση της πανδημίας», σημειώνει η Oxfam.

Να σημειωθεί εδώ ότι το χαρτοφυλάκιο και εν γένει η προσωπική περιουσία του έλληνα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επίσης αμερικανικής Pfizer Αλβέρτου Μπουρλά πόρρω απέχει από εκείνες των συναδέλφων του καθώς αποτιμάται στα λίγα εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg και τις ιστοσελίδες Wallmine και Mywage.

Οι υπολογισμοί των τεράστιων περιουσιών που συγκέντρωσαν τους τελευταίους μήνες οι εννέα μάνατζερ έγιναν με βάση τις μετρήσεις του αμερικανικού περιοδικού «Forbes», που δημοσίευσε πρόσφατα η «People’s Vaccine Alliance», μια ομάδα οργανώσεων που ζητούν τη δωρεάν διάθεση εμβολίων κατά της Covid-19 στην οποία ομάδα μετέχει και η Oxfam.

«Τα δισεκατομμύρια που συγκέντρωσαν οι εννέα νέοι δισεκατομμυριούχοι θα επέτρεπαν να εμβολιαστεί πλήρως κατά 1,3 φορές ο πληθυσμός όλων των χωρών με φτωχά εισοδήματα στον πλανήτη, που έχουν λάβει μέχρι τώρα μόλις το 0,2% των εμβολίων που έχουν παραχθεί, ενώ συγκεντρώνουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού», σημειώνει η Oxfam.

«Τα εμβόλια αυτά έχουν χρηματοδοτηθεί με πόρους του δημοσίου, των εθνικών κυβερνήσεων δηλαδή, και θα έπρεπε να αποτελούν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό αφού παρασκευάσθηκαν για να καταπολεμήσουν μια παγκόσμια υγειονομική απειλή», δήλωσε στη «Figaro» η Σαντρά Λοτ-Φερναντές της Oxfam France.

Η γαλλίδα ακτιβίστρια πρόσθεσε ότι ελπίζει στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής οι ηγέτες των 20 χωρών του πλανήτη με τις μεγαλύτερες οικονομίες «να θέσουν κατεπειγόντως τέρμα για λόγους ανθρωπιστικούς σ’ αυτά τα μονοπώλια».

Αντιδρούν Βρετανία και Γερμανία

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα τηρήσει «εποικοδομητική στάση» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στο θέμα της κατάργησης των πατεντών των εμβολίων που επιθυμεί η Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε, ωστόσο, η Κομισιόν ότι θα προτείνει κυρίως τη λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της παρασκευής εμβολίων.

Την Τρίτη σε διεθνες φόρουμ για τις αφρικανικές οικονομίες που διοργανώθηκε στο Παρίσι, εκπρόσωποι χωρών από την Αφρική, την Ευρώπη και άλλες ηπείρους τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης των πατεντών προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραγωγή εμβολίων στην Αφρική.

Ωστόσο η Oxfam καταγγέλλει ότι «χώρες με μεγάλη διεθνή παρουσία και ισχύ που μετέχουν στον G-20, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, συνεχίζουν να μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες που κατατείνουν στην κατάργηση των πατεντών στα εμβόλια προτάσσοντας λόγους προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας».

Όπως γράφει η «Figaro» επικαλούμενη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η Oxfam έχει χαρακτηρίσει «αμφιλεγόμενη» τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα των πατεντών.

Η λίστα με τους νέους δισεκατομμυριούχους

1.Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna ($4,3 δισ.)

2.Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech ($4 δισ.)

3.Τίμοθι Σπρίντζερ, ανοσολόγος και ιδρυτικός επενδυτής της Moderna ($2,2 δισ.)

4.Νουμπάρ Αφεγιάν, πρόεδρος της Moderna ($1,9 δισ.)

5.Χουάν Λόπες-Μπελμόντε, πρόεδρος της ROVI, εταιρείας που συνεργάζεται στην παραγωγή και συσκευασία των εμβολίων της Moderna ($1,8 δισ.)

6.Ρόμπερτ Λάντζερ, επιστημονικός ερευνητής και ιδρυτικός επενδυτής της Moderna ($1,6 δισ.)

7.Τσου Τάο, συνιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της CanSino Biologics ($1,3 δισ.)

8.Κιού Ντονγκσού, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της CanSino Biologics ($1,2 δισ.)

9.Μάο Χουινχόα, επίσης συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της CanSino Biologics ($1 δισ.)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Δασμοί Τραμπ: Γιατί θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ
Διεθνή |

Γιατί οι δασμοί Τραμπ θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ και πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να υμνούν τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη χρυσή εποχή για την αμερικανική οικονομία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική όπως δείχνει η ιστορία την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ

Ίλον Μασκ: Αντιδικία με Microsoft-OpenAI για το Stargate Project
Διεθνή |

Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project

Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»