
Έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Θα είναι μια δύσκολη βραδιά» είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η φωτιά ξεκίνησε χθες βράδυ περίπου στις 21:45 με ακραίες καιρικές συνθήκες και ανέμους ως και 8 μποφόρ.
«Τέθηκαν σε επιφυλακή δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάφοροι οικισμοί και έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα.
«Όλα τα διαθέσιμα μέσα στάλθηκαν στο σημείο» συμπλήρωσε ο υφυπουργός, απαριθμώντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο.
Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά
Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «άρχισε από καύση υπολειμμάτων σε Ελαιώνα». «Το ανακριτικό κάνει τη δουλειά και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
«Δίνουμε μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες»
«Θα είναι μια δύσκολη βραδιά, ζητάμε σε όλους να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση. Δίνουμε μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες σε μια συγκυρία χρονική, η οποία δεν ευνοεί, όμως θέλω να επιβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας του κράτους είναι εκεί» είπε κλείνοντας.
«Δίνουμε τον αγώνα μας ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή και να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια της πυρκαγιάς και να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες» κατέληξε.
Μεγάλη καταστροφή στην Κορινθία: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί
Όλα αυτά, ενώ μαίνεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Τετάρτης.
Όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.
Λίγη ώρα αργότερα, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.
Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης και για το Αλεποχώρι.
Εστάλη μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από τις συγκεκριμένες περιοχές.
Eικόνες αποκάλυψης
Η πυρκαγιά δεν σταμάτησε πουθενά, σάρωσε τα πάντα. Έκαψε κυριολεκτικά και τη θάλασσα όπως μαρτυρά βάρκα που κάηκε μέσα στο νερό.
Οι κάτοικοι, ανήμποροι να σταματήσουν τη φωτιά που ξεκίνησε μέσα στη νύχτα, προσπάθησαν να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στη θάλασσα αφού ο πρόσφατος εφιάλτης της πυρκαγιάς στο Μάτι προκαλεί ακόμα τρόμο στους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί.
Αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τρομακτική από την πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το οποίο κάνει λόγο για «περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων».
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που δημοσιεύει οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 20/05, με τις μέσες εντάσεις τους να φτάνουν τοπικά τα 7-8 μποφόρ, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη ανέμων που ακολουθεί.
Εξασθένηση των ανέμων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 21/05.
Πυκνοί καπνοί «έπνιξαν» την Αττική
Ακόμα, όπως αναφέρει το meteo.gr, καπνοί από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας, κάλυψαν τον Αττικό ουρανό τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 20/05.
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται εικόνες που κατέγραψε η κάμερα καιρού στο Λόφο του Αστεροσκοπείου Πεντέλης. Η κάμερα «κοιτάζει» προς τα Νοτιοδυτικά και την πόλη της Αθήνας.
SOS από τον δήμαρχο Λουτρακίου
Μάχη με τις φλόγες και αγώνα δρόμου κάνουν οι πυροσβέστες στα Γεράνεια, για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (19/5/2021) στον Σχίνο Κορινθίας και έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση πυκνού δάσους, ενώ έχει προξενήσει ζημιές και σε οικήματα, καθώς, προς το μεσημέρι, σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.
O Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Γιάννης Γκιώνης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» ανέφερε πως «είναι μια δύσκολη η κατάσταση και πως η εικόνα που υπάρχει αυτήν την στιγμή είναι άσχημη. Αυτήν την ώρα η φωτιά καίει δάσος και η κατάσβεση της είναι δύσκολη. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα κατάσβεσης» αναφέρει ο κ. Γκιώνης.
Όπως είπε στο Eleftherostypos.gr ο Δήμαρχος Λουτρακίου, οι «ισχυροί άνεμοι κατευθύνουν τη φωτιά προς τα Μέγαρα». Όσον αφορά για το αν κινδυνεύουν άνθρωποι και κατοικίες ο Γιάννης Γκιώνης ανέφερε πως «μέχρι αυτήν την στιγμή όχι, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί που κινδυνεύουν και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάνουν μεγάλες προσπάθειες».
Ο Δήμαρχος Λουτρακίου ανέφερε επίσης πως ταυτόχρονα με τις Πυροσβεστικές δυνάμεις γίνονται εργασίες και από συνεργεία της ΔΕΔΗΕ αλλά και από την Δ.Ε.Υ.Α.Λουτρακίου για να επαναφέρουν το νερό.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση