Συμφωνία που δρομολογεί τις απαραίτητες μελέτες και διαδικασίες για την κατασκευή μονάδας «πράσινου» υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης, στην Ιταλία υπέγραψαν σήμερα η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), και η NextChem, θυγατρική του ομίλου Maire Tecnimont S.p.A.

Η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα RSD, κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών και υβριδικών έργων μεγάλης κλίμακας, και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 1 GW. Η NextChem, θυγατρική της Maire Tecnimont, δραστηριοποιείται στον τομέα «πράσινης» χημείας και «πράσινων» τεχνολογιών για την ενεργειακή μετάβαση.

Βάσει της Συμφωνίας, ο Τομέας RSD της MYTILINEOS θα αξιοποιήσει την εξειδίκευση της NextChem και του Ομίλου Maire στις τεχνολογίες υδρογόνου, για να αναπτυχθεί στον εν λόγω τομέα.

«Πράσινο» υδρογόνο μέσω φωτοβολταϊκής μονάδας

Το έργο δύναται να μετατρέπει την παραγόμενη ενέργεια από μια φωτοβολταϊκή μονάδα MYTILINEOS σε «πράσινο» υδρογόνο και να παρέχει στους τοπικούς αποδέκτες έναν εναλλακτικό φορέα ενέργειας με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, που συμβάλλει ουσιαστικά και δυναμικά στην απολιγνιτοποίηση ακόμη και των πιο δύσκολων βιομηχανικών τομέων. Η MYTILINEOS σκοπεύει να επεκτείνει την πρακτική αυτή και σε άλλες φωτοβολταϊκές μονάδες.

Ο Pierroberto Folgiero, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Tecnimont και NextChem, σχολίασε: «Η NextChem είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη «πράσινης» οικονομίας με βάση το υδρογόνο: έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας τέσσερις τεχνολογικές λύσεις για την παραγωγή υδρογόνου, με διαφορετικά επίπεδα έντασης άνθρακα. Μεταξύ αυτών, το «πράσινο» υδρογόνο είναι το πιο φιλόδοξο από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη και εργαζόμαστε ήδη πάνω σε αυτό, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό. Η εν λόγω συνεργασία με τη MYTILINEOS είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τα οφέλη μιας προσέγγισης, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένων πλατφορμών με μονάδες παραγωγής ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή μετάβαση».

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), δήλωσε: «Η Ιταλία αποτελεί μία από τις βασικές μας αγορές στην Ευρώπη και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκινάμε την ανάπτυξη του πρώτου μας πιλοτικού έργου «πράσινου» υδρογόνου στη χώρα, σε συνεργασία με την NextChem. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο σε όλες τις χώρες όπου αναπτύσσουμε ΑΠΕ αυτήν τη στιγμή. Έχουμε το προνόμιο να συμβάλλουμε στη στρατηγική παραγωγής ενέργειας «πράσινου» υδρογόνου, που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους κύριους πυλώνες της ενεργειακής εξέλιξης. Η προώθηση της ανάπτυξης του «πράσινου» υδρογόνου αποτελεί απτή απόδειξη της δέσμευσής μας να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση».

Η ανάπτυξη της ικανότητας της μονάδας, όσον αφορά στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, αποτελεί βασική προτεραιότητα, τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συμβάλει στους ευρωπαϊκούς στόχους σχετικά με το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση σε αστικούς και βιομηχανικούς τομείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα