Σταθερά ανοδικές παραμένουν και κατά τους πρώτους μήνες του 2021 οι τιμές πώλησης κατοικιών, καθώς η αγορά κατοικίας φαίνεται πως θα εξέλθει σχετικά «αλώβητη» από την κρίση της πανδημίας.

Η αγορά ακινήτων έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει τώρα και αύξηση των τιμών των ακινήτων εν μέσω πανδημίας μετά την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το 2021 ξεκινάει έτσι ακριβώς όπως τελείωσε το 2020. Με αύξηση τιμών, η οποία σε μέσο επίπεδο ανήλθε στο 3,2%, έναντι αύξησης 2,5% κατά το δ’ τρίμηνο του 2020 και 4,3% συνολικά για την περσινή χρονιά.

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τα ακίνητα

Τα στοιχεία της ΤτΕ αποτυπώνουν αυτό που συνιστά «κοινό μυστικό» στην αγορά ότι οι πωλητές προεξοφλούν άνοδο της κτηματαγοράς μετά την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και κλείνουν συμφωνίες σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Ειδικά στην πρωτεύουσα, καταγράφεται αύξηση 5,4%, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 3,7%. Μικρότερες είναι προς το παρόν οι ανατιμήσεις στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το α’ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Για το σύνολο του 2020 και με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%, έναντι αύξησης 7,2% το 2019.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 5,4% στην Αθήνα, 3,7% στη Θεσσαλονίκη, 1,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Για το 2020, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές ήταν 7,6%, 4,8%, 0,1% και 1,6% αντίστοιχα.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α’ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3,3% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2020, ενώ για το σύνολο του 2020 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 4,6%, έναντι αύξησης 7,4% το 2019.

Γιατί αυξάνονται οι τιμές

Σύμφωνα με αναλυτές, η αύξηση των ζητούμενων τιμών σχετίζεται τόσο με την «ψυχολογία» των ιδιοκτητών – πωλητών όσο και με πραγματικά γεγονότα.

Η κρίση δηλαδή, της πανδημίας, ήρθε μετά από μία σύντομης διάρκειας, αλλά ιδιαίτερα ισχυρή παρένθεση, ισχυρής ζήτησης στην αγορά ακίνητων, σε τέτοιο βαθμό που η διεκδίκηση ακόμη και κακής ποιότητας, μικρών διαμερισμάτων να μετατρέπεται σε άτυπη πλειοδοσία μεταξύ των υποψηφίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου