Παρά την αξιοσημείωτη εξάρτησή της από τον τουριστικό τομέα, η ύφεση της Ελλάδας εξαιτίας της πανδημίας, ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της ανθεκτικότητας της εγχώρια ζήτησης, ενώ η επιστροφή των τουριστών θα στηρίξει το ΑΕΠ της χώρας από το β εξάμηνο του 2021, την ώρα που οι «άφθονοι» πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenEU) θα ενισχύσουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, εκτίμησε η Giada Giani, οικονομολόγος της Citigroup στη νέα μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία της αμερικανικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 4,1% εφέτος και 6,5% το 2022, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που φθάνει στο 16% του ΑΕΠ για τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% αφορά επιχορηγήσεις).
Οι επιχορηγήσεις, προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων, ενώ τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε συνθήκες αγοράς, προσθέτοντας επομένως στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι στο καθαρό χρέος, ενώ συνολικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην χώρα μετά από μία χαμένη 10ετία.
Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται εξάλλου στην απλοποίηση και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, έχει μάλιστα σύμφωνα με την ίδια, καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική – η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου 7% έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη αποεπένδυση στην χώρα τα προηγούμενα χρόνια και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες, καταλήγει η οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ