Μετά από απουσία δύο ετών το εμβληματικό Γκραν Πρι του Μονακό επιστρέφει, με τα ταχύτερα μονοθέσια στον κόσμο να παίρνουν θέσεις για τον 5ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η πανδημία προκάλεσε την αναβολή του αγώνα.

Η αυλαία άνοιξε σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου με τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές. Βάσει προγράμματος το Σάββατο 22/5 το μεσημέρι θα διεξαχθούν οι τρίτες ελεύθερες δοκιμές και το απόγευμα οι Κατατακτήριες Δοκιμές Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, στις 16:00…

Το γκραν πρι του Μονακό είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ακούγεται…

Η τοποθεσία και μόνο του Μόντε Κάρλο είναι συνώνυμη με την πολυτέλεια, και οι αριθμοί που συνοδεύουν τους αγώνες προκαλούν δέος.

Το φετινό Γκραν Πρι θα διεξαχθεί με 7.500 θεατές, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τις αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Πέμπτη 20, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23, οι θεατές θα περιοριστούν στο 40% περίπου της συνήθους χωρητικότητας, δηλαδή 7.500 θεατές ανά ημέρα.

Εκτός από τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, οι ξένοι που θα παρακολουθήσουν τα μονοθέσια να αγωνίζονται θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Οι Μονεγάσκοι, κάτοικοι, υπάλληλοι και μαθητές του Πριγκιπάτου θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους του Γκραν Πρι, χωρίς μοριακό τεστ.

Οι αριθμοί του Γκραν Πρι – Πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε λίγες ημέρες

Πόσο όμως στοιχίζει ένα ταξίδι στο Μονακό για να παρακολουθήσει κανείς τους αγώνες; Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα ολοκληρωμένα ταξιδιωτικά πακέτα για το Μονακό 2021 που διατίθενται, κυμαίνονται από 4.995 δολάρια έως 8.990 δολάρια.

Αυτό που πραγματικά κάνει το Grand Prix του Μονακό τόσο συναρπαστικό είναι το τεράστιο ποσό ανθρώπων και χρημάτων, που κατεβαίνουν στην παράκτια πόλη για μόλις τέσσερις ημέρες ανταγωνισμού.

Η αναβολή των περσινών αγώνων δεν προκάλεσαν θλίψη μόνο στους λάτρεις του αθλήματος, αλλά και στο ίδιο το πριγκηπάτο, καθώς απώλεσε έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών του Μονακό, δείχνει ότι οι επισκέπτες του Grand Prix ξοδεύουν 68,3 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις ημέρες. Για τη διαμονή δαπανώνται περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανάλογο είναι το ποσό που ξοδεύουν σε εστιατόρια / καφετέριες, αλλά και για τα εισιτήρια και για πρόσβαση σε ιδιωτική ιδιοκτησία (βάρκες και μπαλκόνια).

Τα υπόλοιπα περίπου δέκα εκατομμύρια δαπανώνται για αναμνηστικά και μεταφορές, ιδίως για βόλτες με ελικόπτερο.

Τέλος, περίπου 22 εκατομμύρια κερδίζονται έμμεσα από τις οργανωτικές δαπάνες που πραγματοποιεί το Automobile Club του Μονακό για τη διεξαγωγή του αγώνα. Μεταξύ αυτών η τοποθέτηση πινακίδων αλλά η τοποθέτηση νέου ασφαλτοτάπητα.

Οι δυσκολίες του αγώνα

Το Grand Prix του Μονακό είναι τόσο σημαντικό για το άθλημα της Formula 1, που είναι η μοναδική διοργανώτρια χώρα που δεν πληρώνει για να φιλοξενήσει τους αγώνες.
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους «φτωχότερους» διοργανωτές , οι οποίοι πληρώνουν περίπου 28 -31 εκατ. δολάρια.

Το Γκραν Πρι του Μονακό δεν είναι ούτε ο μεγαλύτερος, αλλά ούτε και ο ταχύτερος, καθώς το circuit δεν επιτρέπει προσπεράσεις, και τα μονοθέσια προσπαθούν να αποφύγουν τις μπαριέρες σε κάθε στροφή.

Ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού που διεξήχθη στους δρόμους του Μόντε Κάρλο ήταν στις 14 Απριλίου του 1929, με τον Βρετανό οδηγό Γουίλιαμ Γκρόβερ-Γουίλιαμς να φέρνει το όχημα της Μπουγκάτι στην πρώτη θέση.

Ο Ayrton Senna να είναι ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες στο Μόντε Κάρλο, συνολικά έξι, και τη McLaren με 15 νίκες να είναι ο κατασκευαστής που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ.

Το συνολικό μήκος που πρέπει να διανύσουν τα μονοθέσια είναι μόλις 260,286 km (78 γύροι των 3,337 km) και έτσι είναι ο πιο «κοντός» αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος αφού όλοι οι υπόλοιποι μετρούν 300 km.

Το πλούσιο Πριγκηπάτο

Το Μονακό είναι κατοικία 38.000 ατόμων, από τους οποίους ο ένας στους τρεις είναι εκατομμυριούχος.

Ένας από τους λόγους που το 1% συγκεντρώνεται σε αυτό το μικρό κομμάτι γης είναι πως θεωρείται ένας δημοφιλής τραπεζικός προορισμός και γνωστός φορολογικός παράδεισος – δεν έχει φόρο εισοδήματος.

Διαθέτει επίσης, μία από τις ακριβότερες αγορές ακινήτων στον κόσμο. Η μέση τιμή αγοράς ενός διαμερίσματος στο Μονακό ανερχόταν στα 5,2 εκατομμύρια δολάρια το 2017.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης
Business of Sport |

Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης

Το νέο «Pop-Up American Space» εγκαινίασαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης