Η Ελλάδα με την Ιταλία, που είδαν μάλιστα τις οικονομίες τους να υποαποδίδουν την προηγούμενη 10ετία  και σε μικρότερο βαθμό η Πορτογαλία ξεχωρίζουν όσον αφορά στα εθνικά τους Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατέθεσαν, εκτίμησε η Daniel Kral, Senior Economist της Oxford Economics, η οποία προχώρησε σε μία καταγραφή της πορείας του φακέλου (NGEU),των  806 δισ. ευρώ, ή λίγο πάνω από το 6% του ΑΕΠ των 27 χωρών της ΕΕ (ο φάκελος των 750 δισ. Ευρώ ήταν σε τιμές 2018).

Ειδικά για την Ελλάδα, η Oxford Economics, προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις ιδιωτικές επενδύσεις, ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης  του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς είχε μεν συνυπολογίσει τα κονδύλια που θα λάβει η Αθήνα, αλλά όχι τα 12,7 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) των δανείων για επενδύσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από ιδιώτες επενδυτές και χρηματοοικονομικούς θεσμούς της Ε.Ε. Η Daniel Kral, επισημαίνει μάλιστα, πως η  Ελλάδα και η Ιταλία έχουν δεσμευτεί για μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού τους συστήματος, που αποτελούσαν βαρίδια για τις  οικονομίες τους.

Η ίδια επισημαίνει επίσης, πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να εξελιχθεί ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες δημοσιονομικής πολιτικής στην Ε.Ε., παρέχοντας κίνητρα στις πιο αδύναμες χώρες μέλη για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανάπτυξη, αν και η  αργή απορρόφηση των κονδυλίων, η κακοδιαχείριση, αλλά και οι πιθανές αντιδράσεις από αρκετές μεγάλες χώρες-μέλη περιορίζουν τις προσδοκίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Ελεγκτικό Συνέδριο: «Καμπανάκι» για Ταμείο Ανάκαμψης – «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Ταμείο Ανάκαμψης |

«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων

Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων