Πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας ωκεανός μέσα στο «παγωμένο» φεγγάρι του Δία. Φαίνεται λοιπόν πλέον ότι προκύπτουν και αποδείξεις για το γνωστό ως δορυφόρο – του Δία – Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια στο ηλιακό σύστημά μας, και από τότε που έκαναν κοντινές σε αυτή διελεύσεις τα διαστημικά σκάφη Voyager και Galileo συλλέγοντας στοιχεία, οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό να διαθέτει κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της ένα βαθύ ωκεανό.

Κάποια στιγμή οι διαστημικές αποστολές που βρέθηκαν εκεί αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας και των μεθόδων ανάλυσης και παρατήρησης δεδομένων επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός ωκεανού που βρίσκεται σε βάθος περίπου 25 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου.

Εκτιμάται ότι ο ωκεανός αυτός έχει τεράστιο βάθος 60-150 χλμ. Πιθανώς, εκεί υπάρχουν και κάποιες μορφές ζωής σε μικροβιακό επίπεδο.

Έχουν κατατεθεί προτάσεις εξερεύνησης της Ευρώπης και το 2024 η NASA έχει προγραμματίσει την εκτόξευση ενός σκάφους που θα ταξιδέψει στον δορυφόρο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν και πραγματοποιήσει σειρά ερευνών. Πρόκειται για την αποστολή Clipper που θα αναζητήσει επίσης σημεία προσεδάφισης επόμενων αποστολών στην Ευρώπη. Σ

χεδιάζονται αποστολές που θα έχουν στόχο να μελετήσουν την επιφάνεια του δορυφόρου και αν καταστεί εφικτό να την τρυπήσουν ώστε να σταλεί στον ωκεανό κάποιο ρομποτικό βαθυσκάφος που θα τον εξερευνήσει.

Ζωή σε υγρή μορφή

Μελετώντας εικόνες υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια της Ευρώπης από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια υποστηρίζει ότι ίσως δεν χρειαστεί να γίνει η υπερπροσπάθεια διείσδυσης στον ωκεανό για τον εντοπισμό της ζωής αφού αυτή μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές γεωλογικές δομές στην επιφάνειας του δορυφόρου υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιων θύλακων που έχουν σχηματιστεί σε βάθος περίπου 1,5 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης.

Αυτοί οι θύλακες περιέχουν νερό σε υγρή μορφή και πιθανώς μικροβιακές μορφές ζωής. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το νερό αυτό είναι αλμυρό γεγονός που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες παρουσίας κάποιων μορφών ζωής εκεί.

Αναφέρουν μάλιστα ότι η αποστολή Clipper θα έχει την τεχνική δυνατότητα όχι μόνο να εντοπίσει αυτούς τους θύλακες αλλά και να διαπιστώσει αν υπάρχει σε αυτούς ζωή. Αν η θεωρία των ερευνητών επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται όπως είναι ευνόητο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού θα μπορούν να οργανωθούν καλύτερα σχεδιασμένες αποστολές στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NIS2: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία της Ε.Ε.
Τεχνολογία |

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία NIS2 - Η «παγίδα» του λογισμικού

Για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, η NIS2 μεταφράζεται σε υποχρέωση για μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Πράξη για την Κυβερνοανθεκτικότητα: Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για ασφαλή προϊόντα τεχνολογίας
Τεχνολογία |

Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για ασφαλή προϊόντα τεχνολογίας

Ο νόμος για την κυβερνοανθεκτικότητα - Cybersecurity Resilience Act (CRA) υποχρεώνει κατασκευαστές, διανομείς και εισαγωγείς «έξυπνων» διασυνδεδεμένων συσκευών να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές