Η επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο στα διεθνή χρηματιστήρια αποτυπώθηκε από χθες και αφού οι μετοχές στη Wall Street έκλεισαν με κέρδη που για τους S&P500 και Nasdaq ήταν σημαντικά αισιοδοξία εξέπεμπαν από το πρωί σήμερα τα κέρδη στα futures του S&P500. Αυτό ίσως ήταν η βάση για την ανοδική έναρξη που προεξοφλούσαν τα στοιχήματα για το ανοδικό άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη. Τα κέρδη του πανευρωπαϊκού Stoxx Europe 600 κατά +0,19% στο άνοιγμα τα επιβεβαίωσαν. Η συνέχεια ωστόσο μπορεί να περιλαμβάνει και μερικά παραπατήματα.

Άλλωστε και οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, καθώς μετριάστηκαν οι φόβοι των επενδυτών για τον δυνατό πληθωρισμό και τις προοπτικές μιας, εξ αυτού, πρώιμης μείωσης των κινήτρων από την Federal Reserve. Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου βρέθηκαν υπό πίεση αυτή την εβδομάδα από τις επενδυτικές ανησυχίες ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η ταχεία οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσαν να ωθήσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους για τα «εύκολα» χρήματα.

Στο πρώτο 10λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά τη μεταβολή του κατά +1,00% την περασμένη συνεδρίαση, υποχωρεί στις 10:10 δική μας ώρα κατά -0,10%. Ο DAX εμφάνισε μεταβολή +0,29% αφού κέρδισε +1,70%, ο CAC είχε αντίστοιχη άνοδο +0,36% με μεταβολή +1,29% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με οριακές απώλειες -0,01% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,59%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,82% με επίδοση την προηγούμενη +0,88%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που αυξήθηκε κατά +1,27%% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:05 ώρα Ελλάδας +0,31%.

Η δυναμική των πρώτων λεπτών επιτρέπει την αισιοδοξία για ανοδική συνέχεια.

O Jonathan Corpina διευθύνων σύμβουλος της Meridian Equity Partners δήλωσε: «Νομίζω ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις ασταθείς κινήσεις που έχουμε στην αγορά μας. Στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να ανησυχούν για το πώς θα μοιάζει η οικονομία ένα μήνα από τώρα, δύο μήνες από τώρα, έξι μήνες από τώρα».

Μετά την ανάκαμψη της Πέμπτης, οι S&P 500 και Dow απέχουν λιγότερο από 2% από τα ρεκόρ που σημείωσαν πριν από δύο εβδομάδες. Ο Nasdaq όμως εμφανίζει πτώση -4,3% από τα υψηλά του Απριλίου.

Οι τομείς των εταιριών τεχνολογίας και των υπηρεσιών επικοινωνίας πρωτοστάτησαν στην άνοδο του S&P 500, και οι δύο αυξήθηκαν περισσότερο από 1,6%. Οι μετοχές σε αυτούς τους τομείς ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, εν μέρει επειδή τα κέρδη τους αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω στο μέλλον. Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει την αξία των τρεχόντων κερδών σε σχέση με τα μελλοντικά. Από τους 11 τομείς του S&P 500, μόνο της ενέργειας τελείωσε την ημέρα με απώλειες.

Οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς έως ότου πρόσθετα οικονομικά δεδομένα διαμορφώσουν μια σαφέστερη εικόνα, δήλωσε η επικεφαλής για τη στρατηγική της Principal Global Advisors, Seema Shah. “Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε στην πραγματικότητα τίποτα για τον τρόπο με τον οποίο ο πληθωρισμός θα εξελιχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά η αγορά δεν μπορεί να περιμένει τόσο πολύ.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές