
Μόλις για έξι λεπτά κρατήθηκε σε θετικό πεδίο η αγορά την Πέμπτη. Στη συνέχεια, κάθε προσπάθεια να αποκατασταθεί η επαφή με το κλίμα στα διεθνή που είχαν ανοδική δυναμική από την Ευρώπη ως τη Νέα Υόρκη απέβη άκαρπη. Αυτό που στην αρχή κυκλοφόρησε σαν φήμη και έγινε σύντομα βεβαιότητα αποτέλεσε την αφορμή για την καθοδική δυναμική κόντρα στο ρεύμα των αγορών μετοχών παγκοσμίως.
Η Alpha Bank επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο το ενδεχόμενο πραγματοποίησης αύξησης έως 800 εκατ. ευρώ, μέσω των συμβούλων JP Morgan και Goldman Sachs. Σχετίζεται με την εύρεση πρόσθετων κεφαλαίων για τη συμμετοχή της τράπεζας στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Εφόσον οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και εντός του επόμενου διμήνου.
Από το άνοιγμα ως τις 10:31, η υπεροχή των εντολών αγοράς έφεραν το ανώτερο στις 892,69 μονάδες και αμέσως μετά οι πιέσεις στην μετοχή της ΑΛΦΑ πήραν διαστάσεις που δεν ήταν δυνατό να αγνοηθούν και η εικόνα της αγοράς έπαψε να έχει σχέση με όσα θετικά για τις μετοχές ίσχυαν στα ξένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Φυσικά κυρίως πληγείσες ήταν οι τράπεζες των οποίων ο δείκτης έκλεισε με απώλειες -10,93%!
Αυτές οδήγησαν σε απώλειες 2,35% για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έκλεισε στις 867,56 μονάδες, όταν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κέρδιζαν συντονισμένα από 0,50% και πάνω. Από τις 11:06 όμως, η εισαγωγή εντολών πώλησης ανέβασε την προσφορά και πήρε τον μέσο όρο από τις 883 μονάδες, όπου τον έστειλε μια πρώτη αντίδραση των πιέσεων, και τον οδήγησε στις 14:12 στο χαμηλό των 853 μονάδων. Τριάντα μονάδες σε τρεις ώρες είναι απρόσμενη ταχύτητα καθόδου αλλά καταγράφηκε σήμερα λόγω της αρνητικής προκατάληψης για τις ΑΜΚ των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας. Η αντίδραση μετά από αυτό ήταν ήπια αλλά σταθερή με αποτέλεσμα ο ΓΔ στις 17:12 να βρεθεί στις 867,56.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 199,437 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,981 εκατ. και ο δείκτης είχε σταματήσει στο ανώτερο του δεύτερου μέρους μιας άγριας μέρας με τον DAX εκείνη την ώρα στο +0, 6%.
Η εικόνα των μεταβολών των κλαδικών δεικτών αποκάλυπτε την υπεροχή των πτωτικών με ανοδικές εξαιρέσεις τις εταιρείες Τροφίμων Ποτών, Κατασκευών, Προσωπικών Ειδών και Ενέργειας. Από τις μετοχές του FTE25, στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί, με κέρδη βρέθηκαν 6 χωρίς αμετάβλητες ενώ στο ξεκίνημα το πλήθος των αμετάβλητων υπογράμμιζε το πλήθος των διαχειριστών που αναζητούσαν το αίτιο της άγριας πίεσης στην ΑΛΦΑ που απλώθηκε γρήγορα.
Ο τζίρος πάντως ανέβηκε στα ύψη για άλλη μια φορά αυτή τη βδομάδα σε μια εξίσου καθοδικού αποτελέσματος σύνοδο. Η εικόνα των μεταβολών των μετοχών κατέληξε στις 79 καθοδικές, 29 ανοδικές μετοχές και 14 αμετάβλητες. Στα ανοδικά blue chip ξεχώρισαν για τα κέρδη και την ανοδική συνεισφορά στην τιμή των βασικών δεικτών οι ΑΡΑΙΓ +4,35%, ΤΙΤC +2,53%, ΕΕΕ +1,72%, ΔΕΗ +1,66%, ΜΟΗ +1,26%, ΣΑΡ +0,23%. Οι υπόλοιπες 19 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν πτώση αλλά μεταβολή από -1,5% και άνω είχαν οι ΑΛΦΑ -27,21%, ΠΕΙΡ -5,70% ΕΥΡΩΒ -4,13% ΕΤΕ -3,65%, ΤΕΝΕΡΓ -2,46% και ΜΥΤΙΛ -1,55% και πτώση μικρότερη του -1,5% εμφάνισαν 13 blue chip. Στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση οι απώλειες περιορίστηκαν στο -1,06% κέρδη κράτησαν ΣΕΝΕΡ +2,19% και ΜΠΡΙΚ +1,04% ενώ αμετάβλητες κατάφεραν να κλείσουν ΟΤΟΕΛ ΕΥΠΙΚ ΠΑΠ. Απώλειες εμφάνισαν μόνο οι ΜΙΓ -5,32%, ΑΤΤ -5,11% ΠΑΛΘ -3,06% ΑΒΑΞ -2,73%.
Η γεμάτη κινήσεις πανικού από ισχυρούς παράγοντες διαπραγμάτευση, διαμόρφωσε εικόνα ολικής κατάρρευσης των θετικών στοιχείων της τεχνικής εικόνας της αγοράς προκαλώντας την αμηχανία ακόμα και των θεσμικών επενδυτών.
Η δε εμφάνιση ασύμμετρων πιέσεων σε όλα τα τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε όταν έκλεινε η αγορά στο 0,958% από 1,019% την προηγούμενη με ανώτερο σήμερα ως το 1,029%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 61,153 από 62,084 από 61,507 δις ευρώ συνεπώς ψαλιδίστηκε περίπου 0,93 δις.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS