Tη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα (CO2) και εκπέμπουν ρύπους που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποφάσισαν να σταματήσουν, από τα τέλη της χρονιάς, τα κράτη μέλη του G7, στο πλαίσιο μιας από τις πιο τολμηρές αποφάσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Την απόφαση έλαβαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ομάδας των Επτά, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης και υπό την ηγεσία της Βρετανίας που ασκεί την προεδρία.

Συγκεκριμένα, τα ισχυρότερα βιομηχανικά κράτη του πλανήτη θα σταματήσουν κάθε επιχορήγηση σε έργα που εκπέμπουν ρύπους και αφορούν συμβατικές μονάδες καύσης άνθρακα μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ενώ σταδιακά ο στόχος είναι να τερματιστεί κάθε χρηματοδότηση που σχετίζεται με ορυκτά καύσιμα.

Οι «επτά» δεσμεύτηκαν επίσης στην απεξάρτηση της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα «όσο το δυνατόν περισσότερο» μέσα στη δεκαετία του 2030, με απώτερο στόχο τον μηδενισμό των ρύπων το αργότερο μέχρι το 2050.

«Το G7 συμφωνεί ότι κάθε νέα επένδυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα θα πρέπει να σταματήσει τώρα, επειδή δεν είναι συμβατή με τον στόχο» αναφέρει η ανακοίνωση. Ο στόχος αυτός, όπως καθορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, είναι να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου –σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα– μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Σβένια Σούλτσε σχολίασε πως πρόκειται «για ένα σημαντικό βήμα προόδου αφού μόνο έτσι εμείς, οι βιομηχανικές χώρες, μπορούμε να απαιτήσουμε να μας ακολουθήσουν και οι άλλες στον δρόμο αυτόν».

Η Γερμανία ειδικά είναι από τις χώρες που έχουν βγει… μπροστά στο μέτωπο μιας πρασινότερης στρατηγικής, αναθεωρώντας πρόσφατα και τα όρια των στόχων της. Μια στροφή που πιθανότατα οφείλεται και σε πολιτικούς λόγους, δεδομένου πως βρισκόμαστε στην ευθεία για τις κρίσιμες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και πως το κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών αισθάνεται… την ανάσα των Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, και η ριζική μεταστροφή των ΗΠΑ με τη νέα πράσινη ατζέντα του Τζο Μπάιντεν έχει σαφώς αλλάξει τα δεδομένα διεθνώς. Μάλιστα, μόλις χθες ο κ. Μπαίντεν απαίτησε με προεδρικό διάταγμα τη διαμόρφωση μιας συνολικής νέας κυβερνητικής στρατηγικής για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, καθώς και την εισαγωγή ετήσιας αξιολόγησης για τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα