Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών μπαίνει ο τρόπος απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους κατά τη διάρκεια της 14μηνης υγειονομικής κρίσης. Μετά από σχεδόν εννέα μήνες τηλεδιασκέψεων ξεκινούν οι δια ζώσης συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στη Λισαβόνα με το μενού να περιλαμβάνει και το ζήτημα της μετάβασης από τα πακέτα στήριξης προς τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με το βλέμμα να αποφευχθούν λουκέτα και απολύσεις.

Η Αθήνα ήδη έχει μπει στο μονοπάτι της στροφής σε στοχευμένα μέτρα κλείνοντας σταδιακά τον κύκλο των έκτακτων πακέτων με το υπουργείο Οικονομικών να ανοίγει το δρόμο σε προγράμματα χρηματοδότησης και στήριξης, κυρίως, των πληγέντων κλάδων. Τα κουρεμένα ενοίκια, προγράμματα επιστρεπτέων προκαταβολών, αναστολές εργασίας και φορολογικές υποχρεώσεις αποχαιρετούν σταδιακά, όπου το πακέτο στήριξης κόστισε συνολικά πάνω από 40 δισ. ευρώ. Τα μηδενικά και μειωμένα έως 40% ενοίκια και οι  αναστολές συμβάσεων περιορίζονται τον Ιούνιο και θα εφαρμοστούν σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων (γυμναστήρια,  κέντρα διασκέδασης κλπ) που παραμένουν κλειστά.  Η επόμενη ημέρα προβλέπει μέτρα όπως οι επιχορηγήσεις στην εστίαση (500 εκατ. ευρώ), τον τουρισμό (425 εκατ. ευρώ), τα γυμναστήρια. Τον Ιούνιο ξεκινά και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών με τα «κουπόνια» εξόφλησης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του έτους.

Η Ελλάδα παρουσιάζει την ισχυρότερη στήριξη της οικονομίας στον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας που φτάνει συνολικά το 32,1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bert Colijn, Senior Economist, Eurozone, της ING, η  Ελλάδα αφήνει στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ, καθώς οι παρεμβάσεις της φθάνουν στο 25,5% του ΑΕΠ (χωρίς τα νέα μέτρα), αν και η επίδραση στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς στο κομμάτι του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορά τα δάνεια υπάρχουν δεσμεύσεις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις που δεν είναι εγγυημένες, ενώ η Ιταλία καταλαμβάνει την τρίτη θέση με παρεμβάσεις που αντιστοιχούν στο 21,9% του ΑΕΠ. Πάντως η στήριξη στις ΗΠΑ έχει άμεση επίδραση στην οικονομία της σε σχέση με την Ελλάδα ή την Ιταλία, ενώ συνολικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τις εθνικές συμμετοχές αντιπροσωπεύουν το 12,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, κεφάλαια 50% χαμηλότερα αυτών των ΗΠΑ.

Στις συνεδριάσεις, κατά την οποία θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προοπτικές, με βάση και τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, θα εξεταστούν οι πιθανές μακροχρόνιες προκλήσεις και επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης  στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής τους. Οι Υπουργοί Οικονομικών, επίσης, θα ενημερωθούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα για τη λειτουργία των κοινών μηχανισμών εποπτείας και εξυγίανσης στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Το Σάββατο στη συνεδρίαση του Ecofin, με η ατζέντα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συζήτηση για το σχεδιασμό των κατάλληλων πολιτικών ένταξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία πορεία ισορροπημένης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν τρόποι για την μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να συζητήσουν για το ρόλο της φορολογικής πολιτικής ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών με αντικείμενο την ενδυνάμωση του κοινού αντίκτυπου της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία της Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι
Οικονομία |

Οδηγίες... επιβίωσης τα Χριστούγεννα - Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι

Όσο η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, ειδικοί δίνουν συμβουλές για «οικονομικά Χριστούγεννα». Οι καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.