Οι σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στην περιοχή της ΒΔ Ελλάδας, που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία της άγριας πανίδας, είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τον έναν χρόνο λειτουργίας της ολοκληρωμένης τεχνολογικής λύσης της Cosmote για την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση της κίνησης των άγριων ζώων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό έργο Life Safe-Crossing.

Η εκτίμηση είναι ότι στις περιοχές παρέμβασης του έργου και στις τέσσερις χώρες που υλοποιείται (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία), θα επιτευχθεί μείωση της ταχύτητας των οχημάτων κατά 30%, ενώ η θνησιμότητα των προστατευόμενων ζώων θα μειωθεί κατά 50%.

Η ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία καταλαμβάνει περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δυσκολεύει την προσαρμογή και την ασφαλή κίνησή τους. Το ευρωπαϊκό έργο Life Safe-Crossing έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανάγκη προστασίας των άγριων ζώων μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις οδικές υποδομές σε προστατευόμενα είδη (όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και ο ιβηρικός λύγκας), με την βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας (σύστημα πρόληψης «Σύγκρουσης-Οχημάτων-Ζώων», εικονικός φράκτης, εφαρμογές νευροεπιστήμης, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης). Έτσι συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των ζώων της περιοχής, μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων, και αυξάνοντας την προσοχή των οδηγών.

Η τεχνολογική λύση που αναπτύχθηκε από το Research & Development (R&D) του Ομίλου ΟΤΕ, περιλαμβάνει ασύρματες (4G) κάμερες χαμηλής κατανάλωσης με τροφοδοσία από φωτοβολταϊκά πάνελ, υποδομή cloud για αποθήκευση, επεξεργασία και οπτικοποίηση δεδομένων, καθώς και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence/ Machine Learning) για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση/ κατηγοριοποίηση αντικειμένων και στατιστική ανάλυση του τεράστιου όγκου του οπτικού υλικού.

Στον έναν χρόνο λειτουργίας της τεχνολογικής λύσης, στα 45 περάσματα κατά μήκος των 55 χιλιομέτρων της Εγνατίας Οδού, έγινε αυτοματοποιημένη καταγραφή, επεξεργασία και στατιστική ανάλυση σε πάνω από 72.000 βίντεο και φωτογραφίες. H ανάλυση διευκόλυνε σημαντικά την κατανόηση των συνθηκών διαβίωσης και των προτιμήσεων της πανίδας της περιοχής, ώστε οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης (οδικές υποδομές) να αντισταθμιστούν με ενέργειες προστασίας προς τα ζώα και το περιβάλλον (αναδάσωση, επέκταση φράχτη, σήμανση, κλπ.).

Ήδη τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης έχουν οδηγήσει στον σχεδιασμό κατάλληλων παρεμβάσεων (δημιουργία βλάστησης/ φυτεύσεις για την προσέλκυση των ζώων, βελτίωση της περίφραξης, κλαδέματα, απομάκρυνση φερτών υλικών, δημιουργία στεγνών διαδρόμων, κτλ.) σε συγκεκριμένα περάσματα με προτεραιότητα σε αυτά που προτιμούν οι πληθυσμοί της καφέ αρκούδας.

Για την ευαισθητοποίηση του κοινού υπάρχει σχετική εφαρμογή/ παιχνίδι για κινητά Android και iOS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου