![Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Φοιτητές κατασκεύασαν πύραυλο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/TEAM_OFFICIAL.jpg)
Σε ένα πεδίο βολής στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του ερασιτεχνικού πυραύλου που κατασκεύασε η ομάδα Aspire για να λάβει μέρος στον διεθνή διαγωνισμό πυραυλικής Spaceport America Cup που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Νέο Μεξικό. Aspire σημαίνει «πασχίζω» και είναι το ρήμα που αποτυπώνει ακριβώς ό,τι συνέβη, ειδικά φέτος, στην ομάδα των φοιτητών από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μέχρι να προλάβουν να ολοκληρώσουν – εν μέσω πανδημίας – τις μελέτες για την κατασκευή του πυραύλου με τον οποίο θα διεκδικήσουν την πρωτιά στον διαγωνισμό μεταξύ 150 ομάδων από όλα τα μέρη του κόσμου.
«Μόλις χθες υποβάλαμε το τεχνικό έγγραφο στη διοργάνωση. Ο πύραυλος είναι ακόμα υπό κατασκευή. Λόγω της κατάστασης χρειάστηκε να αναπροσαρμοστούν τα πάντα για το πώς θα δουλέψουμε online και για αυτό πήρε ίσως λίγο παραπάνω χρόνο», λέει στα «ΝΕΑ» ο 22χρονος Ηρακλής Μπλατσούκας, αρχηγός της ομάδας, ο οποίος συμμετείχε στην κατασκευή του ηλεκτρονικού συστήματος του πυραύλου, του υπολογιστή που αναλαμβάνει τις μετρήσεις που συλλέγονται κατά την πτήση. Η ομάδα, που ξεκίνησε το 2017 ως πρωτοβουλία επτά-οκτώ φοιτητών και σήμερα φτάνει τα 70 μέλη – όλοι φοιτητές από το ΠΔΜ και το ΠΑΜΑΚ με την καθοδήγηση λίγων καθηγητών -, έχει ήδη διακριθεί στον διαγωνισμό CanSat in Greece. Οι ομάδες που έλαβαν μέρος εκεί είχαν στόχο την κατασκευή ενός μικρού δορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που θα εκτοξευόταν στο ένα χιλιόμετρο πάνω από τη Γη.
Διαφορετικά πεδία
«Τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αρχίσαμε να τη σκεφτόμαστε για πρώτη φορά στα τέλη του ’19. Στο Spaceport America Cup μπορούσαμε να συνδυάσουμε διαφορετικά πεδία: γνώσεις χημικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών και για αυτό αποφασίσαμε να το κυνηγήσουμε», εξηγεί ο Ηρακλής που εργάζεται πυρετωδώς τον τελευταίο χρόνο με ακόμη 38 μέλη της ομάδας για να ξεκολλήσει από το χαρτί και να αποκτήσει τρεις διαστάσεις ένας πύραυλος μήκους δύο μέτρων από αλουμίνιο. Ο κινητήρας στερεού καυσίμου του πυραύλου που φτιάχτηκε από τους φοιτητές είναι και αυτός από αλουμίνιο, ενώ «καίει» νιτρικό κάλιο και δεξτρόζη, ένα είδος ζάχαρης. Η ομάδα διαγωνίζεται στις 18-20 Ιουνίου στην κατηγορία τρία χιλιόμετρα (ή 10.000 πόδια). «Χωρίς να το αντιλαμβάνονται τα παιδιά, χτίζουν χαρακτήρα και προσωπικότητα για να βγουν στην αγορά εργασίας ως έτοιμοι μηχανικοί καθώς έχουν ένα πολύπλοκο πρόβλημα να λύσουν που απαιτεί δεξιότητες από διαφορετικά γνωστικά πεδία, συνεργασία σε ομάδες, δημιουργία μιας επιχειρηματικής οργάνωσης, διαδικασίες, κριτήρια ποιότητας, αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας, δημιουργία ομάδας μάρκετινγκ. Ολα αυτά δεν είναι προφανή ούτε καν για έναν απόφοιτο, πόσω μάλλον για έναν φοιτητή. Αυτή η διάσταση είναι πολύ σημαντική, ειδικά για ένα πανεπιστήμιο περιφερειακό με περιορισμένους πόρους», λέει ο καθηγητής τους Παντελής Αγγελίδης.
Παραδοσιακά, ο διαγωνισμός διεξάγεται στην εγκατάσταση Spaceport America, στο Νέο Μεξικό. Φέτος, όμως, οι διοργανωτές προσανατολίζονται σε μια εκδήλωση διαδικτυακή. Και καθώς οι εκτοξεύσεις των ερασιτεχνικών πυραύλων δεν θα γίνουν εκεί ζωντανά, για την ανάδειξη του τελικού νικητή καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι λεπτομέρειες που περιέχονται στο τεχνικό έγγραφο που υπέβαλαν οι εθνικές ομάδες για να λάβουν μέρος. Στην ουσία πρόκειται για μια αναφορά που περιλαμβάνει όλη τη μελέτη που έχει προηγηθεί για τον πύραυλο, για το καύσιμο, για τον σχεδιασμό και τη γεωμετρία της ατράκτου, για το ηλεκτρονικό σύστημα, τον σχεδιασμό των στατικών δοκιμών και για όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.
Λίγο πριν από την εκτόξευση στην ατμόσφαιρα της Κοζάνης, ο πύραυλος θα βαφτεί στα χρώματα της ομάδας που είναι το μαύρο και το μοβ. «Γιατί μαύρο και μοβ;» ρωτήσαμε τον Ηρακλή Μπλατσούκα. «Μα γιατί έτσι φανταζόμαστε το Διάστημα».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr