Τον τελευταίο καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται πολύς λόγος για τη ιδιότυπη στρέβλωση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας: η ανεργία ανεβαίνει, αλλά οι εταιρείες ψάχνουν και δεν βρίσκουν εργαζόμενους.

Οι λόγοι είναι ποικίλοι και γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν από αναλυτές. Μέχρι στιγμής, οι αιτίες επικεντρώνονται στα εξής: αρκετοί Αμερικανοί επιλέγουν να λαμβάνουν τα επιδόματα και να μένουν σπίτι από το να εργαστούν. Κάποιοι εξ αυτών υποχρεώνονται σε αυτή την απόφαση καθώς πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά καθώς πολλές δομές παραμένουν κλειστές. Τέλος, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένες ειδικότητες, χωρίς να την ανάλογη προσφορά από εργαζόμενους.

Αυτή η συγκυρία, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στους αριθμούς έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξηση τιμών των τελευταίων 25 ετών, με τις εταιρείας να επιθυμούν να δελεάσουν κόσμο για να καλύψουν τις κενές θέσεις και την αυξημένη ζήτηση.

Αυτή είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ. Κι από ό,τι φαίνεται, κάτι παρόμοιο δημιουργείται στην Ευρώπη

Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποιεί σε ανάλυσή του το Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ότι με την ανεργία κατά μέσον όρο πάνω από 7% η Ευρώπη, αδυνατεί να προσφέρει δουλειά στους ανέργους αλλά και υπαλλήλους στις εταιρείες.

Σύμφωνα με το Bloomberg το πρόβλημα αυτό οφείλεται εν μέρει στην πανδημία, καθώς τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Ως εκ τούτου, ορισμένοι από αυτούς που θα μπορούσαν να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη στις επιχειρήσεις για εξειδικευμένο προσωπικό στις ψηφιακές τεχνολογίες, την ώρα μάλιστα που επίκειται η εκταμίευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του Αξελ Πλούνεκε, οικονομολόγου του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου της Κολωνίας, ο οποίος αναφέρει: «Υπάρχει και θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ανθρώπους που ασκούν επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση και η διαδικασία απορρόφησης του άνθρακα από το περιβάλλον».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Northvolt AB, τη σουηδική βιομηχανία παρασκευής μπαταριών, η οποία χρειάζεται 3.000 εργάτες για να στελεχώσει τη νέα μονάδα της στο Σκέλεφτε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πίτερ Κάρλσον, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι η πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή