Το «ναι» του γαλλογερμανικού άξονα στη βελτιωμένη αμερικανική πρόταση για παγκόσμιο κατ’ελάχιστον φορολογικό συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων (ήτοι των πολυεθνικών) στέλνει σαφώς θετικό μήνυμα για τη δυνατότητα της πρότασης να συλλέξει αρκετή αποδοχή για να προχωρήσει. Όμως, καλό είναι να κρατάμε… μικρό καλάθι.
Καταρχάς, οι ίδιοι οι Αμερικανοί που έθεσαν για πρώτη φορά στο τραπέζι την όλη ιδέα ενός παγκόσμιου μίνιμουμ εταιρικού φόρου, που θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και τον τρόπο που οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν τα «παραθυράκια» των εθνικών φορολογικών πλαισίων, έσπευσαν να επισημάνουν πως το 15% που πρότειναν είναι μόλις το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις που θα “τρέξουν” στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.
Σημείο εκκίνησης το 15%
Κοινώς, το υπουργείο Οικονομικών και η Τζάνετ Γέλεν που είχαν τοποθετήσει την αρχική αμερικανική πρόταση στο 21%, σαφώς θα πιέσουν ώστε το 15% να ανέβει. Μην ξεχνάμε πως ήδη με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της εποχής Τραμπ, ο οποίος είχε μειώσει τον εταιρικό συντελεστή από το 35% στο 21%, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανεβάζει τον συντελεστή στο 28%. Μια αύξηση που ήδη οι αμερικανικοί κολοσσοί φέρουν… βαρέως, πόσο μάλλον σε σχέση με έναν παγκόσμιο συντελεστή στο 15%!
Στο πλαίσιο του ίδιου πακέτου φορολογικών μεταρρυθμίσεων του κ. Μπάιντεν, για τη συγκέντρωση κονδυλίων που θα χρηματοδοτήσουν το μεγάλο επενδυτικό πακέτο του Jobs Plan, ο μίνιμουμ συντελεστής για τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες διπλασιάζεται από το 10,5% στο 21%.
Πέρα από τις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό πεδίο, ο Λευκός Οίκος δεν είναι απαραίτητο πως μπορεί να βασιστεί ούτε στους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ. Διότι άλλο οι φιλίες κι άλλο οι… business.
Διαφωνίες και… αστερίσκοι
Για παράδειγμα, η Βρετανία –ο υποτιθέμενος στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο- δεν «βλέπει» το θέμα διόλου ζεστά. Βέβαια, έχει αποφύγει να το πει ευθέως και δημοσίως, όμως ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, περιορίστηκε αόριστα να δηλώσει πρόσφατα πως το ΗΒ θα συζητούσε την προοπτική ενός παγκόσμιου ελάχιστο φόρου μόνο στο πλαίσιο ενός γενικότερου πακέτου.
Τι σημαίνει ακριβώς αυτό, δεν είναι βέβαιο, αλλά είναι γνωστό πως το Λονδίνο έχει βγει… στη γύρα για να προσελκύσει νέους επενδυτές στο City, που έχει μισοαδειάσει μετά το Brexit και θα κοιτάξει πρώτα το δικό του συμφέρον σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί η βρετανική οικονομία και ανάκαμψη.
Εξάλλου, το Λονδίνο και όχι μόνο ανησυχεί πως η πρόταση Μπάιντεν ενδεχομένως να «κοπεί» στο Κογκρέσο, οπότε το όλο θέμα θα ναυαγήσει, άρα αφήνει έτερες χώρες να βγουν μπροστά διατυπώνοντας την αντίδραση τους και ρισκάροντας τη δυσαρέσκεια του Οβάλ Γραφείου.
Για παράδειγμα, η γειτονική Ιρλανδία που στήριξε το κέλτικο οικονομικό θαύμα σε έναν φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις που δεν ξεπερνά το 12,5%, δύσκολα θα μπορούσε να είναι δεκτική σε έναν κατ’ έλάχιστον παγκόσμιο φόρο στο 15%, πόσο μάλλον παραπάνω.
Πάντως, ακόμη και η Γαλλία, που μαζί με τη Γερμανία σήμερα, αντέδρασε θετικά στην αμερικανική πρόταση του 15%, θα βάλει στο τραπέζι τους δικούς της αστερίσκους. «Μπορούμε να ζήσουμε με 15% αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι να καθοριστεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο και για τον ψηφιακό φόρο» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Κοινώς η Γαλλία και έτερες χώρες, όπως και η Ιταλία, που έχουν πάρει πολύ «ζεστά» το ζήτημα της επιβολής ενός ψηφιακού φόρου, σε σημείο που να πιέζουν και για μια συνολική πανευρωπαϊκή στήριξη, δεν πρόκειται να ξεχάσουν τον digital φόρο και τον πόλεμο που έχουν ανοίξει με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, τους οποίους το εν λόγω τέλος αφορά σχεδόν… φωτογραφικά.
Latest News
Η Ευρώπη στο... χακί – Το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ για αμυντικές δαπάντες
Η ΕΕ αλλάζει πολιτική μετά την εκλογή Τραμπ - Σχεδόν 400 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια θα δαπανηθούν για άμυνα και ασφάλεια
Η Wall Street καλωσορίζει την επιστροφή των παχυλών μπόνους
Μετά από δύο χρόνια ισχνών ή και καθόλου μπόνους, τα golden boys της Wall Street έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
Η Volkswagen αυξάνει την επένδυση στη Rivian σε 5,8 δισ. δολάρια - Στα σκαριά η κοινοπραξία
Πόσο αυξάνει την επένδυσή της στη Rivian η Volkswagen - Η συμμετοχή της μητρικής εταιρείας και οι βλέψεις για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοντέλων
Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου
Ο πλουσιότερος άνδρας της Ευρώπης πηγαίνει στα δικαστήρια τον Μασκ
Ο Μπερνάρ Αρνό ετοιμάζει τη δικαστική διαμάχη των δύο πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως - Τι γίνεται με τα ΜΜΕ της LVMH
Σκληρή «μάχη» στη Σερβία - Τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη [γράφημα]
Το έργο στη Σερβία αξίας 2,55 δισ. ευρώ, έχει συμφωνήσει να αναλάβει ο κολοσσός στον κλάδο των ορυχείων Rio Tinto Group.
Οι ΗΠΑ ετοιμάζοναι για υπουργό Ίλον - Οι αλλαγές που ετοιμάζει το δεξί χέρι του Τραμπ
Ο Ίλον Μασκ, οι επιχειρήσεις του οποίου περιλαμβάνουν τις εταιρείες Tesla και SpaceX, έχει βαθιά γνώση της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος και του Πενταγώνου
Μακρόν-Ντράγκι φοβούνται ευρωδιχασμό - Κίνδυνος εμπορικού πολέμου με ΗΠΑ - Κίνα
«Σαφώς εισερχόμαστε σε έναν κόσμο δασμολογικών πολέμων», διαμήνυσαν Μακρόν - Ντράγκι και έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου
Η νίκη Τραμπ άνοιξε την... όρεξη στον Αντάνι - Επένδυση 10 δισ. του Ινδού μεγιστάνα στις ΗΠΑ
Ο ινδικός πολυκλαδικός όμιλος Αντάνι σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισ.δολάρια σε έργα ενέργειας και υποδομών στις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση της Κολομβίας «επιστρέφει» 380 εκατ δολ. στην ισπανική Telefonica
Η Telefonica έχει αποσυρθεί πλέον απο αρκετές απο τις αγορές της Λατινικής Αμερικής