Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πιστοποιήσεων στον κόσμο, η PeopleCert, η οποία πιστοποιεί πρόσωπα για δεξιότητες στo μάνατζμεντ, στην ελεγκτική, στην Πληροφορική και στη γλωσσομάθεια, με παρουσία σε 220 χώρες αν και μετρά μόλις 21 χρόνια ζωής, είναι ελληνική. Απασχολεί συνολικά 520 άτομα, εκ των οποίων 420 στην Ελλάδα – ο έμμεσος αριθμός των απασχολουμένων φτάνει τους 10.000 με τη διοργάνωση των εξετάσεων και τη στελέχωση των εξεταστικών κέντρων –, διαθέτει 12 θυγατρικές και εφέτος εκτιμάται ότι τα έσοδά της θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Διαβατήριο

«Η πιστοποίηση για κάποια δεξιότητα είναι ένα διαβατήριο για να βρεις απασχόληση, για να μεταναστεύσεις, για να προσληφθείς στο Δημόσιο, για να πάρεις προαγωγή κ.λπ.» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο ιδρυτής και μοναδικός βασικός μέτοχος της PeopleCert κ. Βύρων Νικολαΐδης και προσθέτει: «Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε πιστοποιήσει περίπου 1 εκατομμύριο Ελληνες σε δεξιότητες, ενώ συνολικά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έχουμε πιστοποιήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες για περίπου 700 πιστοποιητικά».

Μέχρι το 2012, όταν και εισήλθε η χώρα στον σκληρό πυρήνα της οικονομικής κρίσης, η PeopleCert είχε έσοδα αποκλειστικά από την Ελλάδα. «Τότε είχαμε το εξής δίλημμα» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης: «Συρρικνώνουμε τα λειτουργικά μας έξοδα και τις εργασίες μας για να αντέξουμε ή επιλέγουμε την εξωστρέφεια; Eπιλέξαμε το δεύτερο και δικαιωθήκαμε. Τα τελευταία χρόνια τρέχουμε με ρυθμούς αύξησης των εσόδων κατά 40%. Ακόμα και μέσα στον κορωνοϊό είχαμε μια μικρή κάμψη του τζίρου μας αλλά τα κέρδη μας αυξήθηκαν κατά 5%. Πλέον το 97% των εσόδων μας προέρχεται από πιστοποιήσεις στο εξωτερικό. Ολη μας η επέκταση έγινε με ίδια κεφάλαια. Η εταιρεία έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό».

Επαγγελματισμός

Πού αποδίδει όμως ο ίδιος την εξέλιξη αυτή; «Στην ικανότητα και στο μυαλό των Ελλήνων που απασχολούνται στην εταιρεία, εκ των οποίων το 97% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων. Ο επαγγελματισμός τους και η αξιοπιστία μάς προώθησαν στο εξωτερικό.

Σήμερα ο όμιλος της PeopleCert ελέγχει περίπου το 50% της αγοράς των ΗΠΑ στην έκδοση πιστοποιητικού ΙΤΙL. Επίσης έχει αποκλειστική συνεργασία με την αγγλική AXELOS και έχει αναλάβει τις εξετάσεις του βρετανικού Δημοσίου. Παράλληλα έχει προχωρήσει  στην εξαγορά των δικαιωμάτων της πιστοποίησης γνώσεων της αγγλικής γλώσσας (ESOL) City & Guilds.

Σταδιοδρομία

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η εταιρεία έχει κερδίσει πρόσφατα δύο διαγωνισμούς: «Την πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας για 55.000 οδηγούς που θέλουν να γίνουν ταξιτζήδες στην Αγγλία και την πιστοποίηση πάλι στην αγγλική γλώσσα των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Συνολικά στον τομέα της γλωσσομάθειας εκδίδουμε πιστοποιητικά για 25 γλώσσες».

«Ο τεμπέλης Ελληνας είναι ένας μύθος»

H επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Βύρωνα Νικολαϊδη (φωτογραφία) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το 1987 προσελήφθη στη Merrill Lynch όπου έμεινε μέχρι το 1991. Από το 1991 έως το 1993 ήταν μέτοχος σε δύο καράβια αλλά, όπως δηλώνει, ήταν μια ενασχόληση που δεν τον γέμιζε. Τότε είδε μια αγγελία για την ανάπτυξη δικτύου franchising της αμερικανικής Futurekids στην Ελλάδα. Πήρε τη δουλειά και ανέπτυξε με επιτυχία το δίκτυο που ως στόχο είχε την εκπαίδευση των μαθητών στο software  των υπολογιστών. Ετσι ξεκίνησε και τις πιστοποιήσεις. Επειδή όμως δεν μπορεί ο εκπαιδευτής να είναι ταυτόχρονα και αυτός που πιστοποιεί αποφάσισε να ενασχοληθεί αποκλειστικά με την πιστοποίηση και να ιδρύσει την PeopleCert λαμβάνοντας την άδεια από την ιρλανδική ESDL.

Ρωτήσαμε τον κ. Νικολαΐδη από την εμπειρία του να μας πει πώς βαθμολογεί τους Ελληνες σε σχέση με άλλους λαούς μέσα από τη διαδικασία των πιστοποιήσεων. «Οι Ελληνες είναι οι καλύτεροι όλων. Αν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, μεγαλουργούν. Επίσης δουλεύουν περισσότερο από όλους. Ο τεμπέλης Ελληνας είναι ένας μύθος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Kaizen Gaming: 2024 – Μια χρονιά ορόσημο που επιβεβαιώνει την έννοια της συνεχούς εξέλιξης
Επιχειρήσεις |

Kaizen Gaming: 2024 – Μια χρονιά ορόσημο που επιβεβαιώνει την έννοια της συνεχούς εξέλιξης

Είσοδος σε νέες αγορές, χορηγικές συνεργασίες παγκόσμιας εμβέλειας, χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και η ίδρυση του Kaizen Foundation ανάμεσα στα «highlights» της χρονιάς για την εταιρεία