Η διεθνής έκθεση Platforms Project πραγματοποιείται ψηφιακά κι εφέτος λόγω πανδημίας, από τις 27 Μαϊου έως 10 Ιουνίου με αντικείμενο, όπως εξαρχής έθεσε από την ίδρυση της πριν εννέα χρόνια, την χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται σήμερα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών στο διεθνές περιβάλλον της τέχνης.
Το Platforms Project έχει δημιουργήσει μέσα στα χρόνια λειτουργίας του, ένα παγκόσμιο network από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και χώρους σε άμεση επικοινωνία μεταξύ τους.
Στο Platforms Project Οnline φιλοξενούνται εφέτος περισότερες από κάθε άλλη χρονιά πλατφόρμες, 68 συνολικά από 28 χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Καναδάς, Η.Π.Α., Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Παναμάς, Φιλανδία, Ινδονησία, Τουρκία, Σερβία, Ρωσία, Κύπρος, Ιταλία, Χονγκ Κονγκ, Αυστραλία, Κίνα, Ουκρανία, Χιλή, Σλοβενία, Αργεντινή, Βραζιλία, Βενεζουέλα) και περισσότεροι από 900 καλλιτέχνες.
Στην διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η ‘Αρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2021 έχει η ‘Αρτεμις Ποταμιάνου.
Μέσω μιας ψηφιακής κάτοψης του εκθεσιακού χώρου «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με τις πλατφόρμες τοποθετημένες στα ψηφιακά τους περίπτερα, ο θεατής θα μπορεί πατώντας κλικ πάνω στο αριθμό και το όνομα της πλατφόρμας ,να δει έργα που θα εκθέτει κάθε καλλιτέχνης της ομάδας (video-art, ζωγραφική, φωτογραφία, installations κτλ). Ο επισκέπτης του νέου Platforms Project Net βιώνοντας μια νέα διαδραστική εμπειρία, θα έχει τη δυνατότητα να έρθει διαδικτυακά σε άμεση επαφή και διάλογο με τους καλλιτέχνες.
Αν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν, η φυσική παρουσίαση του Platforms Project 2020-21 θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 21 έως την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Σημαντικό παράλληλο πρόγραμμα του Platforms Project NET αποτελεί το OPEN STUDIOS όπου μετέχουν Εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών παρουσιάζοντας δράσεις και έργα φοιτητών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα KIDS LAB φέτος είναι σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 4 έως 16 χρονών. Στο πρόγραμμα που είναι σχεδιασμένο από την ολλανδική πλατφόρμα EX-MÊKH και την εικαστικό και καθηγήτρια καλλιτεχνικών Ellen Rodenberg, τα παιδιά θα προσκληθούν κατά τη διάρκεια του Platforms Project NET να συμμετάσχουν, δημιουργώντας έναν δικό τους μίνι χώρο (μίνι περίπτερο-κύβο) με χαρτί, μολύβια, χρώματα. Στον μικρό τους χώρο μπορούν να αντλήσουν έμπνευση από την έκθεση.
Παράλληλα το πρόγραμμα που είναι σχεδιασμένο από την ελληνική πλατφόρμα Lab for Arts, έχει ως στόχο να εισάγει τα παιδιά στις εικαστικές τέχνες και να εμπνευστούν από τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών.
Ο θεατής θα έχει επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσει online στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα ομιλιών πάνω σε θέματα που αφορούν την σύγχρονη τέχνη, online περφόρμανς και βίντεο από τις συμμετέχουσες ομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Αποκαλύφθηκε το μυστικό ημερολόγιο φίλης του Χίτλερ
80 χρόνια μετά έρχονται στο φως αποκαλύψεις για την ιδιωτική ζωή του Χίτλερ από την καλλονή που σκανδάλισε τη βρετανική κοινωνία
Γιατί ο Μπέρνι Έκλεστoουν πουλάει την «ιστορία της F1»
Ο Έκλεστoουν πουλάει 69 ιστορικά αυτοκίνητα Grand Prix και Formula 1, που συλλέγει εδώ και 50 χρόνια
Πού βρίσκεται πραγματικά η Ακαδημία Πλάτωνος;
Ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Τιβέριος, στην ομιλία που έδωσε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του ανέτρεψε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον χώρο της Σχολής του αρχαίου φιλοσόφου.
Πέθανε ο Ντέιβιντ Λιντς
Ο θάνατος του ανακοινώθηκε στα κανάλια του στα κοινωνικά δίκτυα από τους οικείους του
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας