![Πλώρη για τη Σελήνη βάζουν τα ΗΑΕ δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/UAE-space-center.png)
Τα μέλη της Σεληνιακής Αποστολής των Εμιράτων (Emirates Lunar Mission- ELM) βρίσκονται σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο. Η πρώτη αποστολή του αραβικού κόσμου στη Σελήνη ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους με αρχική ημερομηνία εκτόξευσης εντός του 2024, αλλά μετακινήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Το πρωτότυπο θα δοκιμαστεί μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου σε εγκαταστάσεις εκτός των ΗΑΕ. Θα υποβληθεί σε σκληρές δοκιμασίες ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης μιας προσομοιωμένης προσελήνωσης σε περιβάλλον σεληνιακής επιφάνειας. Μόλις η δοκιμή του πρωτοτύπου ικανοποιήσει την ομάδα, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του Ρασίντ (Rashid rover).
Η αποστολή είναι έτοιμη για το 2022
Η αποστολή ανακοινώθηκε από τον Σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Αντιπρόεδρο και Πρωθυπουργό των ΗΑΕ και Κυβερνήτη του Ντουμπάι, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και ο αρχικός στόχος ήταν να προσγειωθεί στο φεγγάρι έως το 2024.
Τα Εμιράτα ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με την ispace (την ιαπωνική ιδιωτική εταιρεία σεληνιακής ρομποτικής εξερεύνησης που θα μεταφέρει τον Rashid στο φεγγάρι) αυτόν τον μήνα και μετακίνησαν την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης δύο χρόνια νωρίτερα.
Κατασκευασμένο στα ΗΑΕ
Το Ράσιντ είναι το μικρότερο και ελαφρύτερο rover που μπορεί να αναπτυχθεί στην επιφάνεια του φεγγαριού. Εχει ύψος 70 εκατοστών, το βάρος του είναι περίπου 10 κιλά με ωφέλιμο φορτίο. Το μήκος του είναι 50cm και το πλάτος 50cm. Σχεδιάζεται και κατασκευάζεται στα ΗΑΕ από μια ομάδα μηχανικών, εμπειρογνωμόνων και ερευνητών τωνΕμιράτων.
Η τοποθεσία προσελήνωσης αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Το Ρασίντ θα φέρεται- επί του ρομποτικού σεληνιακού εκφορτωτή της ispace που ονομάζεται Hakuto-R (Hakuto-Reboot) – θα προσγειωθεί στην πλευρά του φεγγαριού που φαίνεται από την Γη, το έδαφος εκεί προσφέρει μια ομαλότερη επιφάνεια με λιγότερους κρατήρες. Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, τα ΗΑΕ και η Ιαπωνία θα γίνουν μαζί η τέταρτη και πέμπτη χώρα που θα προσγειωθεί στη σεληνιακή επιφάνεια, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.