Project Syndicate
Το 2020, η πανδημία COVID-19 προκάλεσε την πρώτη ύφεση της Αφρικής σε 25 χρόνια. Η απότομη αλλαγή των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών προκάλεσε ξαφνικό φρένο στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τεράστιες εκροές κεφαλαίων. Η κρίση ενέτεινε τους περιορισμούς ρευστότητας της ηπείρου και επιδείνωσε τις υπάρχουσες προκλήσεις μακροοικονομικής διαχείρισης.
Σε μια μελέτη του 2015, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπολόγισαν ότι οι αφρικανικές χώρες πληρώνουν ασφάλιστρο επιτοκίου για τον εξωτερικό δανεισμό τους περίπου 2,9% ή 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον μεταξύ του 2006 και του 2014. Το ποσό αυτό πιθανότατα έχει αυξηθεί από τότε, ειδικά εν όψει διεύρυνσης των περιθωρίων και των υποβαθμίσεων του αξιόχρεου.
Αυτό το ασφάλιστρο αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και τη βιωσιμότητα χρέους της Αφρικής και τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της Αφρικής είναι σημαντικά χαμηλότερο τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και κατά κεφαλήν σε σύγκριση με τις προηγμένες οικονομίες. Ωστόσο, ο λόγος των εξωτερικών πληρωμών για χρέος ως προς τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι σημαντικά υψηλότερος, αντικατοπτρίζοντας το απαγορευτικά υψηλό κόστος των επιτοκίων.
Η έκθεση της περιοχής σε επαναλαμβανόμενες διαταραχές του εμπορίου, οι οποίες τείνουν να αυξάνουν τα εμπορικά και δημοσιονομικά ελλείμματα και να επιδεινώνουν τη ρευστότητα, έχει επίσης ενισχύσει τα υψηλά ασφάλιστρα χρέους. Ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός των αφρικανικών οικονομιών για τη διαφοροποίηση των πηγών ανάπτυξης και του εμπορίου και όχι από τις πρώτες ύλες θα μειώσει αυτόν τον κίνδυνο με την πάροδο του χρόνου.
Ομως, το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πιο σοβαρό εμπόδιο στην πορεία προς μια τέτοια δομική μεταμόρφωση. Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε γρήγορα στην πανδημία και εισήγαγε διάφορες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς ρευστότητας και τις αυξανόμενες πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών. Βραχυπρόθεσμα, τα μέτρα αυτά πιθανότατα θα μειώσουν τις πληρωμές εξωτερικού χρέους των επιλέξιμων χωρών και θα ενισχύσουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τον COVID-19. Αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις θεμελιώδεις αναπτυξιακές προκλήσεις της Αφρικής.
Μέχρι οι επενδυτές και οι μεγάλοι οργανισμοί αξιολόγησης να ενσωματώσουν με ακρίβεια τις πραγματικότητες και τις διαφορετικές περιστάσεις της Αφρικής στα μοντέλα τους, πολλές χώρες θα παραμείνουν με προβλήματα στην εξυπηρέτηση χρέους. Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να υποχρεωθούν διεθνείς επενδυτές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να δώσουν στην περιοχή ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην παγκόσμια χρηματοδότηση.
Ο Hippolyte Fofack είναι επικεφαλής οικονομολόγος της African Export-Import Bank (Afreximbank)
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Θ’ Μέρος)
Τι δείχνουν ότι τα στοιχεία των Τύπων Παραστατικών
Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Το έντυπο απόδοσης και οι διαδικασίες της επιστροφής του
Η απόδοση και οι διαδικασίες επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής
Τo πιο κρίσιμο ρίσκο
Σε ναυτική γλώσσα, πηγαίνουμε να συναντήσουμε το μέλλον μας μέσα από μια «τυφλή πορεία»
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μεταβλητότητας το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο μεταίχμιο μετάβασης και πάλι σε μια περίοδο ομαλότητας
Νουριέλ Ρουμπινί: Το καλό, το κακό και η αβεβαιότητα της οικονομίας Τραμπ
Συνολικά, οι καλές ιδέες πρέπει να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των κακών
Οι προσδοκίες για το Bitcoin παραμένουν υψηλές και για το 2025
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα πρωταγωνίστησε το 2024. Και αναμένεται να συνεχίσει έτσι.
Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και νέα εργαλεία παρέμβασης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής
Πώς θα διαμορφωθεί το νέο επίδομα ανεργίας [πίνακες]
Το θεσμικό πλαίσιο για το τακτικό επίδομα ανεργίας όπως ισχύει σήμερα διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του 1950 και 1980, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής
Ποιες είναι σήμερα οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη [γράφημα]
Η σχετική οικονομική δύναμη των κρατών στον πλανήτη έχει αλλάξει δραματικά
Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2025
Στα αρνητικά σημεία συγκαταλέγονται το υψηλό κόστος ζωής σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα, η χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα