Η πρωτόγνωρη πανδημία που ζούμε προκλήθηκε ως επίπτωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς προς το περιβάλλον και την άγρια ζωή. Εκανε κατανοητό σε όλους μας ότι δεν μπορούμε να δρούμε σαν να είμαστε μόνοι στον πλανήτη και κυρίως ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες όχι στο πολύ μακρινό μέλλον αλλά στο παρόν.
Γι’ αυτό θα πρέπει στη μετά COVID εποχή να επέλθουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο που ο άνθρωπος αλληλεπιδρά και σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον.
Η πανδημία είναι ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για την επιβίωσή μας.
Ο σχεδιασμός μας για τη μετά COVID εποχή στοχεύει όχι απλά στην ανάκαμψη, αλλά στον μετασχηματισμό της οικονομίας, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Η χώρα μας, αναγνωρίζοντας όλες αυτές τις προκλήσεις, τηρεί φιλόδοξη στάση ως προς τους στόχους προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε εθνικό επίπεδο δημιουργήθηκε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο για την ουσιαστικότερη και πιο αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας, με τη σύσταση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ σε επίπεδο ΕΕ η Ελλάδα συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση και υιοθέτηση της νέας στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα.
Η χώρα μας δεσμεύτηκε για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων. Τάχθηκε υπέρ του νέου φιλόδοξου στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030.
Προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκε και εφαρμόζεται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,
αύξηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας με πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, την απολιγνιτοποίηση ως το 2028 και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Παράλληλα, υλοποιείται η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με εκπόνηση 13 Περιφερειακών Σχεδίων, επανασυστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο για τον συντονισμό της εφαρμογής της και συστάθηκε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΥΠΕΝ σε θέματα κλιματικής αλλαγής.
Ενα νέο πράσινο και κυκλικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης είναι πλέον το ζητούμενο για να παραμείνουν χώρες και επιχειρήσεις ανταγωνιστικές.
Στην Ελλάδα προωθείται πλέον η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε πιο βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να διατεθούν περίπου 30 δισ. ευρώ για τη χώρα μας και το 1/3 εξ αυτών έχει δρομολογηθεί να χρηματοδοτήσει δράσεις για το περιβάλλον, την ενέργεια και πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που παράλληλα θα λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης.
Εν μέσω της πανδημίας, των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε και των περιορισμών που μας δεσμεύουν είναι κρίσιμο να προετοιμάσουμε τις βάσεις για ένα πιο αισιόδοξο αύριο, με στόχο τη δίκαιη κοινωνική ευημερία, να ανοικοδομήσουμε την οικονομία με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι καθηγητής ΕΜΠ, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Latest News
Ασφαλιστικές εισφορές: Αυξήσεις για μη μισθωτούς και αγρότες
Αυξήσεις στις εισφορές μη μισθωτών και ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, με βάση τον πληθωρισμό και το 2025
Γιατί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κλείνουν τα μάτια στην πολιτική αστάθεια
Παρά τους κλυδωνισμούς στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν σε θετική έκβαση.
Η Fed επιβεβαίωσε τον Trump: Το δολάριο ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρό
Μολονότι o Powell μείωσε το επιτόκιο της Fed κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, μολαταύτα το λεκτικό ήταν σαφέστατο. Και οι επενδυτές το άκουσαν.
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική
Πώς γίνεται η ψηφιακή έκδοση και η διαβίβαση παραστατικών διακίνησης [πίνακες]
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Το βαγόνι των μεγάλων πυρηνικών αντιδραστήρων μας περιμένει
Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας συζητείται στην χώρα μας τα τελευταία 50 η 60 χρόνια χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση
Ενέχυρο επί μετοχών: Πώς ο νέος νόμος εκσυγχρονίζει τις σχετικές συναλλαγές στην πράξη
Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος - Τι θα περιλαμβάνει
Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση των συντάξεων από τον Ιανουάριο 2025
Αυξήσεις κύριων συντάξεων κατά 2,4% από 1.1.2025, προβλέπει η Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί και να τεθεί άμεσα σε ισχύ μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2025
Μετά τον Άσαντ ποιο το μέλλον για το Συριακό Ναρκω-κράτος
Στη Συρία υπάρχουν ακόμα οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών στον κόσμο.
Ακύρωση παράλειψης πρόσληψης δικηγόρου: Δεσμία αρμοδιότητα της Διοίκησης
Το ΣτΕ έκρινε ότι, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης λόγω μη αποδοχής του διορισμού από τον πρώτο επιλεγέντα, η θέση παραμένει κενή και η διοίκηση οφείλει, κατά δεσμία αρμοδιότητα, να προχωρήσει στην πρόσληψη του δεύτερου κατά σειρά υποψηφίου