Οι τελευταίες εξελίξεις παγκόσμια με την άνοδο των επιτοκίων, αλλά και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που αντανακλούν και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, έφεραν την αντίδραση έστω και καθυστερημένα της ΕΚΤ ανακοινώνοντας πώς θα συνεχίσει άμεσα τις αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη, δίνοντας ρευστότητα τόσο στις τράπεζες όσο και στα κράτη μέλη με στόχο την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Η αύξηση των επιτοκίων μάλιστα σε αρκετές χώρες όπως και η Γερμανία, τείνει να φθάσει το ψυχολογικό όριο του μηδενός που σημαίνει ότι γίνεται μια σταδιακή αναστροφή από τα αρνητικά επιτόκια σε θετικά, γεγονός που σίγουρα αντανακλά τις θετικότερες προοπτικές στην ευρωζώνη, την ΕΕ αλλά και παγκόσμια.
Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο θα μπορέσουν να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κυρίως έχουν πληγεί από την κρίση, αν δηλαδή θα υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα μέσω των τραπεζών, ώστε η πλειοψηφία των επιχειρήσεων να καταστούν βιώσιμες, όταν αυξάνεται ήδη αρκετά το κόστος του χρήματος.
Επίσης η αύξηση του κόστους δανεισμού, ενδέχεται να μειώσει την οριακή ροπή προς επένδυση στην οικονομία, με αποτέλεσμα αρκετά μεγάλα έργα να μην βρουν την κατάλληλη χρηματοδότηση για να ευοδωθούν, με συνέπειες και στην απασχόληση, καθώς θα υπάρξει μείωση των θέσεων εργασίας.
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η FED πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση από την μια των πληθωριστικών προσδοκιών και από την άλλη την προάσπιση της ανάπτυξης της οικονομίας μέσα από στήριξη ρευστότητας που θα μπορούσε να προέλθει από διαρθρωτικά πρόγραμμα επιδοτούμενων επιτοκίων, ώστε να μην αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια μέσω των αποδόσεων των ομολόγων.
Συμπερασματικά, η αγορά ομολόγων καθώς και οι πράξεις νομισματικής πολιτικής με συνεχείς αγορές από τις κεντρικές τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία, όμως απαιτείται ταυτόχρονα και ένα καθεστώς ενίσχυσης ρευστότητας δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, με απώτερο στόχο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.
Latest News
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Β’ Μέρος]
Εμπρόθεσμη άσκηση προσφυγής κατά πράξεων Φορολογικής Διοίκησης
Αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρώτη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού τοποθετείται κοντά στις αρχές Μαρτίου.
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»