
Σε ένα διάστημα που οι κλυδωνισμοί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων μονοπωλούν το ενδιαφέρον, η Λάελ Μπρέναρντ του συμβουλίου της Federal Reserve επανήλθε σε δηλώσεις της στο ζήτημα της ενός «ψηφιακού δολαρίου» και των πλεονεκτημάτων που θα πρόσφερε τόσο στους καταναλωτές όσο και στην κεντρική τράπεζα, που θα μπορούσε προφανώς να το ελέγχει.
«Η Federal Reserve έχει επιταχύνει την έρευνα και δημόσια δέσμευση για μια ψηφιακή εκδοχή του αμερικανικού δολαρίου» επεσήμανε η κυρία Μπρέναρντ, στο πλαίσιο ομιλίας της σε ψηφιακό συνέδριο που διοργάνωσε η CoinDesk. Άλλωστε, καθώς οι ψηφιακές πληρωμές γίνονται ολοένα και πιο κοινές και άλλες χώρες αναπτύσσουν τα ψηφιακά τους νομίσματα, ώστε να χρησιμοποιούνται για διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μείνουν πίσω, αλλά να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στον κλάδο.
«Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας θα πρέπει να διερευνήσουμε το πώς οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα καλύπτονται όλο και περισσότερο μέσα από digital πληρωμές» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η πανδημία και η μεγαλύτερη στροφή σε online συναλλαγές προφανώς διεύρυνε τη χρήση του digital χρήματος από ακόμη μεγαλύτερο μέρος του κοινού, κάτι που η Fed δεν μπορεί να αγνοήσει, όπως επεσήμανε η κυρία Μπρέναρντ.
Ο έλεγχος ενός digital νομίσματος από την κεντρική τράπεζα θα μείωνε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους καταναλωτές και τον κατακερματισμό του συστήματος των πληρωμών. «Μια κατευθυντήρια αρχή για κάθε καινοτομία στις πληρωμές είναι ότι θα πρέπει να βελτιώνει το υφιστάμενο σύστημα πληρωμών» εξήγησε.
Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ ανακοίνωσε πως μέσα στο καλοκαίρι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα δημοσιεύσει μελέτη για το πώς τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (central bank digital currency – CBDCs) θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πληρωμές. Aνάλογα project που έχουν να κάνουν με τη μελέτη της χρήσης των digital νομισμάτων έχουν δρομολογήσει μεμονωμένα και αρκετές περιφερειακές Fed, και μάλιστα η Boston Fed συνεργάζεται για το σκοπό αυτό με το έγκριτο πανεπιστήμιο ΜΙΤ.


Latest News

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η δυσκολία των ρομπότ να φτιάξουν παπούτσια και οι δασμοί Τραμπ
Οι δασμοί δεν θα δώσουν δουλειά σε αμερικανικά χέρια, αλλά σε ακούραστες πλην αδέξιες μηχανές - Τι έδειξε το φιάσκο με τα παπούτσια της Nike

Mega deal στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών - Συγχώνευση Helvetia - Baloise
Η συγχώνευση των Helvetia - Baloise θα δημιουργήσει εναν απο τους 10 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στις ασφάλειες

Τη μείωση της τιμής των φαρμάκων εξετάζει ο Τραμπ- Ανησυχία στις φαρμακοβιομηχανίες
Σχεδόν τρεις φορές ακριβότερα είναι τα φάρμακα στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες -Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ρίξει τις τιμές
![ΔΝΤ: Σοκ στην οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο – Οι προβλέψεις για Ελλάδα, Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Κίνα, κόσμο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dnt01-600x388.jpg)
Σοκ στην οικονομία - Οι μεγαλύτεροι δασμοί εδώ και ένα αιώνα [γραφήματα]
«Βουτιά» στις προβλέψεις ΔΝΤ για παγκόσμια ανάπτυξη - «Καμπανάκι» για Ευρωζώνη, Γερμανία - Οι προκλήσεις της Κίνας

Επίσκεψη Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα
Η επίσκεψη του Βανς στην Ινδία πραγματοιείται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του

Η Κίνα απαγορεύει σε νοτιοκορεατικές εταιρείες την εξαγωγή προϊόντων που παρήχθησαν με κινεζικές σπάνιες γαίες
Η Κίνα προειδοποιεί τις νοτιοκορεατικές εταιρείες ότι απειλούνται με κυρώσεις εάν παραβιάσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές

Η Air India θέλει τα Boeing που αρνήθηκε η China Airlines
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση να μην δέχονται αεροσκάφη Boeing

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»