
Σε ένα διάστημα που οι κλυδωνισμοί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων μονοπωλούν το ενδιαφέρον, η Λάελ Μπρέναρντ του συμβουλίου της Federal Reserve επανήλθε σε δηλώσεις της στο ζήτημα της ενός «ψηφιακού δολαρίου» και των πλεονεκτημάτων που θα πρόσφερε τόσο στους καταναλωτές όσο και στην κεντρική τράπεζα, που θα μπορούσε προφανώς να το ελέγχει.
«Η Federal Reserve έχει επιταχύνει την έρευνα και δημόσια δέσμευση για μια ψηφιακή εκδοχή του αμερικανικού δολαρίου» επεσήμανε η κυρία Μπρέναρντ, στο πλαίσιο ομιλίας της σε ψηφιακό συνέδριο που διοργάνωσε η CoinDesk. Άλλωστε, καθώς οι ψηφιακές πληρωμές γίνονται ολοένα και πιο κοινές και άλλες χώρες αναπτύσσουν τα ψηφιακά τους νομίσματα, ώστε να χρησιμοποιούνται για διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μείνουν πίσω, αλλά να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στον κλάδο.
«Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας θα πρέπει να διερευνήσουμε το πώς οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα καλύπτονται όλο και περισσότερο μέσα από digital πληρωμές» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η πανδημία και η μεγαλύτερη στροφή σε online συναλλαγές προφανώς διεύρυνε τη χρήση του digital χρήματος από ακόμη μεγαλύτερο μέρος του κοινού, κάτι που η Fed δεν μπορεί να αγνοήσει, όπως επεσήμανε η κυρία Μπρέναρντ.
Ο έλεγχος ενός digital νομίσματος από την κεντρική τράπεζα θα μείωνε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους καταναλωτές και τον κατακερματισμό του συστήματος των πληρωμών. «Μια κατευθυντήρια αρχή για κάθε καινοτομία στις πληρωμές είναι ότι θα πρέπει να βελτιώνει το υφιστάμενο σύστημα πληρωμών» εξήγησε.
Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ ανακοίνωσε πως μέσα στο καλοκαίρι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα δημοσιεύσει μελέτη για το πώς τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (central bank digital currency – CBDCs) θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πληρωμές. Aνάλογα project που έχουν να κάνουν με τη μελέτη της χρήσης των digital νομισμάτων έχουν δρομολογήσει μεμονωμένα και αρκετές περιφερειακές Fed, και μάλιστα η Boston Fed συνεργάζεται για το σκοπό αυτό με το έγκριτο πανεπιστήμιο ΜΙΤ.


Latest News
![Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs2-600x352.png)
Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι δασμοί και οι μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]
Σήμερα στον Κήπο των Τριαντάφυλλων ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει τους αμοιβαίους δασμούς που έχουν προκαλέσει φόβους για ύφεση και για το τέλος της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων

Lufthansa: Πως αναβαθμίζει την επιχειρηματική θέση με επτά κατηγορίες θέσεων
Η επιλογή θέσης σε μια πτήση ποτέ δεν ήταν πιο περίπλοκη από τις νέες καμπίνες Allegris της Lufthansa

Harley-Davidson: Θέλει εκδίκηση σε περίπτωση που η ΕΕ στοχεύσει τις μοτοσυκλέτες της
Οι δασμοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές των μοτοσικλετών της Harley-Davidson σε εξαψήφιο αριθμό σε ορισμένες χώρες, με τις πωλήσεις να βρίσκονται ήδη υπό πίεση στην Ευρώπη

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024