Ρόλο διαύλου επικοινωνίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας θέλει να διαδρατίσει η Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας από το Σότσι κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Αναπόσπαστο κομμάτι της ασφάλειας της Ευρώπης
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν η συζήτηση ήταν ανοιχτή και ειλικρινής γύρω από τις σχέσεις των δύο πλευρών και ο κ. Δένδιας μεν τόνισε ότι «επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση» καθώς «η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».
Παράλληλα όμως ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να επισημάνει προς τη ρωσική πλευρά ότι «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία διεξάγεται παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικά συζητούν για τη σχέση των Βρυξελλών με τη Μόσχα.
Προετοιμάζεται ταξίδι του Μητσοτάκη στη Ρωσία
Μάλιστα ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο μήνυμα που θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να τονίζει, την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά -σε δεύτερη φάση – την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σημαντικά ανοίγματα προς το Κρεμλίνο, μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι έχουν γίνει τέσσερις συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ενώ από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια γνωστοποιήθηκε ότι προετοιμάζεται ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία, ενδεχομένως και εντός του 2021.
Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ τονίσε ότι δεν ήταν η Ρωσία αυτή που άνοιξε το σπιράλ των κυρώσεων αφήνοντας αιχμές για τη στάση των Βρυξελλών έναντι της Μόσχας.
Διάδοχος της αυτοκρατορίας και ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων
Πάντως η προσέγγιση αυτή μεταξύ Αθήνας και Κρεμλίνου όπως προέκυψε από τις δηλώσεις αλλά και τις χτεσινές ανακοινώσεις των δύο πλευρών ουσιαστικά οφείλεται σε κοινές ή παραπλήσιες εκτιμήσεις για την κατάσταση στην περιοχή και σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί υπαρκτές αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε στο Σεργκέι Λαβρόφ τις ανησυχίες του για την σταθερότητα της περιοχής που απειλείται από το γεγονός ότι η Τουρκία προβάλλεται ως διάδοχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ως ηγέτης και προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων.
«Εξέφρασα την ανησυχία μου για το γεγονός ότι η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος της Οθωμανικής κληρονομιάς, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μία πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Κυπριακό, Μεσόγειος και Μέση Ανατολή
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ σχετικά με τις συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό και ευχαρίστησε τη Ρωσία για την στήριξή της τόσο σε ότι αφορά το Κυπριακό όσο και σε ότι αφορά το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξήρε την προσήλωση της Ρωσίας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας το ρόλο της Μόσχας στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.
Ετοιμότητα για διαμεσολάβηση
Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και εξέφρασε τη ρωσική ετοιμότητα για διαμεσολάβηση στο πλαίσιο των αρχών του ΣΑ του ΟΗΕ ενώ υπογράμμισε ρωσική θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και τη μεταβίασή τους στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Η ρωσική θέση συνίσταται στην ανάγκη εξεύρεσης διευθέτησης βάσει των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προϋποθέτουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Αυτή είναι η εντολή που καθοδηγεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εκείνους στους οποίους ανέθεσε συγκεκριμένα να χειριστούν το Κυπριακό» είπε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε:
«Έχουμε ήδη εκφράσει τη θέση μας επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, όταν ενεργοποιήθηκαν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η οποία έγκειται στο ότι θα ήταν ιδανικό να μεταβιβαστούν τα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας στη δικαιοδοσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα έχουμε αυτό ως αφετηρία μας στα περαιτέρω βήματά μας. Είμαστε έτοιμοι, εάν το επιθυμούν τα μέρη, να καταβάλουμε προσπάθειες διαμεσολάβησης προς την κατεύθυνση, θα το υπογραμμίσω για άλλη μια φορά, των αρχών που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Κοινή γιορτή και προειδοποιήσεις στον Ερντογάν
Επισημαίνεται δε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για το κοινό ιστορικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας και τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 σημειώνοντας ότι είναι είναι μια «κοινή γιορτή» για τις δύο χώρες.
Μάλιστα αυτά τα μηνύματα του Σεργκέι Λαβρόφ συνέπιπταν με τις προειδοποιήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών προς την Τουρκία για το Ουκρανικό ζήτημα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε σήμερα προς τον Ερντογάν για τις προσπάθειες, όπως είπε, που υπήρξαν να πυροδοτήσει «το μιλιταριστικό συναίσθημα» στην Ουκρανία, αφού η Άγκυρα επιδίωξε να ενισχύσει την συνεργασία της με το Κίεβο.
«Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους Τούρκους συναδέλφους μας να αναλύσουν την κατάσταση προσεκτικά και να σταματήσουν να τροφοδοτούν το μιλιταριστικό συναίσθημα του Κιέβου», δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Argumenty i Fakty», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Παράλληλα ο Λαβρόφ δηλώνει, ότι η ενθάρρυνση των «επιθετικών» ενεργειών της Ουκρανίας ενάντια στην Κριμαία, που έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία, ισοδυναμεί με καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας.
«Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα προσαρμόσει τη γραμμή της, με βάση τις νόμιμες ανησυχίες μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Latest News
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της