«Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν ένα από τα βασικά δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», εκτιμά το ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην Handelsblatt. Για τον λόγο αυτό, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση «επιδιώκει να στείλει μήνυμα σε αυτές τις επιχειρήσεις, μέσω φοροελαφρύνσεων, ελκυστικών δανείων και επιδοτήσεων, ότι μπορούν να αναπτυχθούν ακολουθώντας τη διαδικασία των συγχωνεύσεων, των εξαγορών και των συνεργασιών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, σήμερα σχεδόν οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις (το 48,5% για την ακρίβεια) απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι 30%. Αντιθέτως, μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Επίσης, το 56% της απασχόλησης στην Ελλάδα προέρχεται από θέσεις σε επιχειρήσεις με 5 το πολύ εργαζόμενους στο δυναμικό τους.
Έλλειμα ανταγωνιστικότητας
Όπως εκτιμάται, η κατάσταση αυτή αποτελεί σαφές μειονέκτημα σε επίπεδο καινοτομίας, παραγωγικότητας και ρευστότητας. Γι’ αυτό, άλλωστε, τόσο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης όσο και στην τρέχουσα κρίση της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν και θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία, παρά την κρατική στήριξη.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν», δηλώνει στην Handelsblatt ο Αλέξης Πατέλης, σύμβουλος για θέματα οικονομίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μπορούμε να το επιτύχουμε με την κλασική μέθοδο των συγχωνεύσεων, ταυτόχρονα όμως και με πλατφόρμες που θα συμβάλλουν στη δημιουργία επιχειρηματικών συμπλεγμάτων (clusters)», προσθέτει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης επεξεργάζεται ήδη συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προτίθενται να παρουσιάσουν στη βουλή το καλοκαίρι. Με αυτό και τα κίνητρα που θα περιλαμβάνει, ελπίζεται ότι θα πυροδοτηθεί ένα κύμα συγχωνεύσεων, εξαγορών και δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων που σταδιακά θα αλλάξει την εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική και ταυτόχρονα πιο ανθεκτική απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.
Προς την «πράσινη και ψηφιακή οικονομία»
«Ευελπιστούμε ότι με τη διαδικασία αυτή θα αυξήσουμε το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητά τους και η εξαγωγική τους δυνατότητα», σημειώνει από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Παράλληλα δε, ξεκαθαρίζει ότι το νέο πλαίσιο – που θα αποτελεί τμήμα του γενικότερου σχεδίου «Ελλάδα 2.0» – θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια και ελέγχους που θα διασφαλίζουν ότι οι ανακατατάξεις θα συνάδουν με τους γενικότερους στόχους της ΕΕ για στροφή στην «πράσινη και ψηφιακή οικονομία». Λογικό, καθώς στη διαδικασία αυτή θα αξιοποιηθεί μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένει η χώρα.
Είναι, λοιπόν, προ των πυλών ο «θάνατος του (Έλληνα) εμποράκου»;
Latest News
Αποστολή και λήψη SMS μέσω δορυφόρου, απευθείας από smartphone
Οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές της τεχνολογίας Direct to Handset (D2H) στην Ευρώπη για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρου (NB-NTN Direct-to-Handset messaging)
Πώς το athleisure φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά των καταστημάτων
Η υψηλή ζήτηση για athleisure look ανατρέπει τα δεδομένα στην αγορά των καταστημάτων – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο top5
Από τον χαλκό στην οπτική ίνα - Η νέα εποχή στο διαδίκτυο
Αν τα δεδομένα είναι η ζωογόνος δύναμη της AI απαιτείται και ένα «καρδιαγγειακό σύστημα» που θα τα μεταφέρει. Δηλαδή οι οπτικές ίνες
Στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων «παίζουν τα ρέστα τους» Zara, Pink Woman και BSB
Τα Χριστούγεννα αναμένονται οι καθιερωμένες αγορές ενδυμάτων από το δυναμικό γυναικείο κοινό - Τι περιμένουν οι αλυσίδες
Γιατί «πίκρισε» το Μέλι Αττική – Η αναδιάρθρωση των δανείων
Οι προκλήσεις και οι νέοι στόχοι για το Μέλι Αττική λίγο πριν κλείσει τα 100 – Στα 13,74 εκατ. ο τζίρος του 2023
Cenergy Holdings: Νέα σύμβαση της Hellenic Cables με την RTE για το έργο Bretagne Sud
Η Hellenic Cables, θυγατρική της Cenergy Holdings, θα προμηθεύσει 390 χλμ. export καλωδίων τάσης 225kV, εκ των οποίων 150 χλμ. θα είναι υποβρύχια
Πόσο πωλούνται τα εργοστάσια της ΙΟΝ και της Νίκας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου
Μέσω της νεοσύστατης Bespoke Real Estate ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αγοράζει πέντε βιομηχανικά ακίνητα της ΙΟΝ και της Νίκας - Ποιοι είναι οι 18 συνιδρυτές της εταιρείας
Οι αλλαγές στη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ από 1η Ιανουαρίου 2025
Οι ανακατατάξεις που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ έρχονται σε συνέχεια των αρχικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Κώστα Νεμπή
Ο Μιχάλης Τσαμάζ στον όμιλο Quest - Τι αναλαμβάνει στην Uni Systems
Η Uni Systems, που ιδρύθηκε το 1964 από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, αποκτήθηκε από τον Όμιλο Quest το 2007
Αύξηση 7,9% στον τζίρο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τον Οκτώβριο [πίνακες]
Τον Οκτώβριο φέτος ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,92 δισ. ευρώ, έναντι 3,63 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2023