Την άμεση επαναφορά της καταβολής του επιδόματος στέγασης κατ’ ευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών κατοικιών, και όχι των ενοικιαστών τους, ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζιδάκη και προς τη Διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ κα Ξένια Παπασταύρου.

Από την πλευρά των ιδιοκτητών υποστηρίζεται ότι μ’ αυτόν τον τρόπο  θα αντιμετωπιστεί «η παράνομη συμπεριφορά πολλών ενοικιαστών». Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως η ισχύουσα διαδικασία της καταβολής του επιδόματος προς τους ενοικιαστές, έχει ως αποτέλεσμα τις εντονότατες διαμαρτυρίες των εκμισθωτών κατοικιών, για το ότι εκτός από τις αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων, υφίστανται και σημαντική καθυστέρηση ή και άρνηση καταβολής των οφειλόμενων μισθωμάτων από ενοικιαστές που ενώ έχουν ήδη εισπράξει το στεγαστικό επίδομα, καθυστερούν να τους καταβάλουν το μίσθωμα ή και αρνούνται πλήρως, εγκαταλείποντας αργότερα το μίσθιο με απλήρωτα τα μισθώματα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Από την έναρξη θέσπισης του επιδόματος στέγασης, προ δύο περίπου δεκαετιών, η καταβολή του γινόταν πάντοτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών – εκμισθωτών των κατοικιών. Η διαδικασία αυτή κατοχύρωνε τόσο τα συμφέροντα των ιδιοκτητών που είναι και οι φυσικοί τελικοί αποδέκτες του επιδόματος, όσο και των  ενοικιαστών, ώστε να μην κινδυνεύουν και οι ίδιοι και κυρίως οι οικογένειές τους από τυχόν μη καταβολή του μισθώματος, λόγω διάθεσης του ποσού του επιδόματος για αλλότριους σκοπούς… Η προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε χωρίς καμιά συζήτηση την διαδικασία αυτή, ορίζοντας με πολλές αποφάσεις της, και τελικά με το άρθ.8 της εν ισχύι ΚΥΑ Δ13οικ.10747/256/6.3.2019 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος Επιδόματος Στέγασης», ότι το επίδομα στέγασης θα καταβάλλεται μηνιαίως «με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου» ενοικιαστή.

Η απαράδεκτη αυτή στρέβλωση δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στους εκμισθωτές ακινήτων οι οποίοι διαμαρτύρονται συνεχώς και εντονότατα διότι εκτός από τις αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων, υφίστανται και σημαντική καθυστέρηση ή και άρνηση καταβολής των οφειλόμενων μισθωμάτων από ενοικιαστές που ενώ έχουν ήδη εισπράξει το στεγαστικό επίδομα, καθυστερούν να τους καταβάλουν το μίσθωμα ή και αρνούνται πλήρως, εγκαταλείποντας αργότερα το μίσθιο με απλήρωτα τα μισθώματα, με δυσμενέστατες συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

Για να αντιμετωπιστεί η παραπάνω παράνομη συμπεριφορά πολλών ενοικιαστών, αλλά και ως μέσο εξασφάλισης και για το ίδιο το Δημόσιο, της επίτευξης του σκοπού του επιδόματος αυτού, ζητούμε την άμεση επαναφορά της καταβολής του κατ’ ευθείαν στους εκμισθωτές κατοικιών, και όχι στους ενοικιαστές τους, με τροποποίηση του άρθ. 8 της εν λόγω ΚΥΑ, στο οποίο να ορίζεται ρητά πλέον ότι:

«Άρθρο 8 Καταβολή του επιδόματος 1. Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκμισθωτή της κατοικίας, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος, ο εκμισθωτής της κατοικίας, ή σε περίπτωση αποτυχίας της ταυτοποίησης του μέσω ΑΦΜ.».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου