Σε πρόσφατο άρθρο μας από τις σελίδες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» αναφερθήκαμε στην αξία της πληροφορικής για την επιχειρηματική ανάπτυξη στη μετά-COVID εποχή. Και βεβαίως, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη θέση αυτή. Όμως, στην πραγματικότητα αυτή είναι η μισή αλήθεια.
Η ολοκληρωμένη προσέγγιση, απαιτεί αναφορά στον παράγοντα εκείνον από τον οποίο ξεκινούν τα πάντα: στον άνθρωπο. Είναι εκείνος ο οποίος γράφει τον κώδικα των εξαιρετικών εκείνων εφαρμογών της πληροφορικής που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε αποτελεσματική την εργασία μας. Είναι εκείνα τα αμέτρητα ζευγάρια μάτια των επιστημόνων πάνω στους προσοφθάλμιους φακούς των μικροσκοπίων, που γέννησαν τα σωτήρια εμβόλια. Είναι εκείνος ο υπάλληλος της εταιρείας ταχυμεταφορών, που ξεπερνώντας αμέτρητα εμπόδια και κινδύνους, μας εφοδίαζε αδιάλειπτα με τα αγαθά που χρειαζόμαστε στη διάρκεια του εγκλεισμού.
Η τεχνολογία και ο άνθρωπος, θυμίζουν το παράδοξο της «κότας και του αυγού». Προφανώς, η τεχνολογία βοηθά τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα όρια που του έχει βάλει η φύση. Από την άλλη μεριά, αυτός ο άνθρωπος είναι ο δημιουργός της τεχνολογίας. Το μυαλό του σκέπτεται, σχεδιάζει και υλοποιεί πάνω στους κόκκους του πυριτίου του επεξεργαστή του υπολογιστή ή όποιου άλλου υλικού, εργαλεία που τον βοηθούν να επεκτείνει τους ορίζοντές του ολοένα και περισσότερο.
Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις, έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετικά προϊόντα, υπηρεσίες, κοινωνικό έργο και κέρδη για τους μετόχους τους. Αλλά και πάλι, τίποτα από αυτά δε θα ήταν εφικτό, αν πίσω από τους αριθμούς δεν υπήρχαν αξιόπιστοι άνθρωποι. Ακόμη και στα εργοστάσια που είναι πλήρως αυτοματοποιημένα με τη χρήση ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης, εκείνο που σηκώνει το διακόπτη της λειτουργίας τους καθημερινά, είναι ένα ανθρώπινο χέρι και μυαλό.
Η δύσκολη τέχνη της διοίκησης ανθρώπων
Στην πραγματικότητα είναι εύκολο για μια επιχείρηση να συντηρήσει έναν αξιόπιστο εξοπλισμό.
Είναι όμως πολύ δυσκολότερο να διατηρήσει και να αναπτύξει ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Ο λόγος είναι απλός: ο άνθρωπος δεν έχει κουμπιά για να τα προγραμματίσεις. Αισθάνεται, σκέπτεται και αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικές καταστάσεις. Αν θα ήθελε κάποιος να συγκεντρώσει σε γενικές γραμμές κάποιες παραινέσεις για την αποτελεσματική διοίκηση, θα μπορούσε να συμπεριλάβει ορισμένα από τα ακόλουθα:
- Κατανοήστε τις ανάγκες των ανθρώπων σας
- Μην τους υπολογίζετε σαν έναν αριθμό στην εξίσωση της λειτουργίας και κερδοφορίας της επιχείρησης
- Μην τους θεωρείτε ως αναλώσιμους. Έχει εξάλλου μεγάλο κόστος τόσο η απόλυση, ή αποχώρηση εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα η προσέλκυση, εκπαίδευση, και διατήρηση νέων
- Όταν δίνετε αξία στην προοσωπικότητα κερδίζετε όχι μόνο στον οικονομικό ισολογισμό σας, αλλά και κυρίως σε ευχαριστημένους, παραγωγικούς συνεργάτες που βάζουν πέραν των χεριών τους, το μυαλό και την καρδιά τους στη επιχείρηση
Μπορείτε να δαπανήσετε όσα κεφάλαια επιθυμείτε σε εξοπλισμό. Όμως, επιβάλλεται να επενδύσετε άμεσα στην αμέριστη φροντίδα και στήριξη του σημαντικότερου κεφαλαίου σας: τους ανθρώπους σας.
Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών