Greater Springfield! Η νεοσύστατη αυτή πόλη (δεν είναι ακόμα τριάντα ετών) δεν είναι ευρέως γνωστή, ωστόσο φιλοδοξεί να γίνει η επόμενη Silicon Valley. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η Springfield City Group, η εταιρεία που τη δημιούργησε.

Το Greater Springfield είναι επί της ουσίας μια «ιδιωτική πόλη» που βρίσκεται στη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας, 25 χιλιόμετρα έξω από το Μπρίσμπεϊν και ξεχωρίζει ακόμα και από τον σχεδιασμό του.

«Ο κόσμος έχει μάθει πολλά από τη Silicon Valley», δήλωσε ο ιδρυτής της Maha Sinnathamby στο CNBC. «Εμείς είπαμε: Η Silicon Valley είναι ήδη 85 ετών. Ας σχεδιάσουμε την τελευταία του έκδοση».

Το όραμα ενός ….μεσίτη

Ο Sinnathamby είναι ο εγκέφαλος πίσω από το Greater Springfield, τη μόνη ιδιωτικά χτισμένη πόλη της Αυστραλίας.

Ο μεσίτης, μεγιστάνας του real estate – ο οποίος πέρασε μια 50ετή καριέρα καθορίζοντας με τις κινήσεις του τις οικιστικές και εμπορικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Αυστραλία – δήλωσε ότι το τελευταίο του αυτό έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού κόμβου σχεδιασμένου γύρω από την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Και τώρα, ψάχνει εταιρείες, κολοσσούς του τεχνολογικού κλάδου για να τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το επόμενο στάδιο του οράματός του ύψους 68 δισ. δολαρίων.

«Προσπαθούμε να προσελκύσουμε τις Μicrosofts και τις Googles του κόσμου», δήλωσε ο Sinnathamby, σημειώνοντας ότι ο όμιλος βρίσκεται σε ήδη σε συζητήσεις.

Ένας κόμβος καινοτομίας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Το Greater Springfield αναπτύχθηκε σε οικόπεδο 7.000 στρεμμάτων που αγοράστηκε για 6,1 εκατομμύρια δολάρια. Είναι η δέκατη μεγαλύτερη κοινότητα στον κόσμο -και ήδη είναι μια ζωντανή και βιώσιμη πόλη.

Σήμερα φιλοξενεί 46.000 κατοίκους, 16.500 σπίτια, 11 σχολεία, μια πανεπιστημιούπολη, ένα νοσοκομείο και μια σιδηροδρομική γραμμή που τη συνδέει με το γειτονικό Μπρίσμπεϊν.

Ο Sinnathamby δήλωσε ότι η έξυπνη αυτή πόλη είναι μέχρι στιγμής κατά 25% πλήρης αφού έλαβε 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτική και κρατική χρηματοδότηση.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες επιχειρήσεις για να καταστεί ένας πραγματικός κόμβος καινοτομίας στον Ασία-Ειρηνικό και να επιτύχει τους στόχους του για να τριπλασιάσει τον πληθυσμό και να δημιουργήσει 52.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.

Μέχρι σήμερα, 20.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί άμεσα και έμμεσα στο πλαίσιο του έργου, είπε.


«Θέλουμε να προσελκύσουμε σημαντικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να αποκομίσουν πολλά κέρδη», δήλωσε ο Sinnathamby. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτήν την τεράστια δουλειά μόνοι μας.»

Το δόλωμα, όπως το θέτει ο Sinnathamby, είναι η τοποθεσία της πράσινης περιοχής της πόλης, η οποία, όπως και η Silicon Valley, προσφέρει στις εταιρείες χώρο για να κάνουν πειράματα.

Αυτό περιλαμβάνει την παροχή ειδικών εγκαταστάσεων στις οποίες μεγάλες εταιρείες και μικρότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να καινοτομήσουν. Εν τω μεταξύ, το «εργαστήριο διαβίωσης» παρέχει χώρο για δοκιμές νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την έξυπνη εργασία, τη ζωή, τη μάθηση και το παιχνίδι.

«Έχουμε δεσμευτεί πολύ να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο χώρος γνώσης είναι ένα δώρο όχι μόνο για την Αυστραλία αλλά και για τον κόσμο», δήλωσε ο Sinnathamby.
Και παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία ο Sinnathamby, είναι πεπεισμένος ότι το όραμά του για τη μελλοντική πόλη της Αυστραλίας θα αντέξει – και ίσως ακόμη και να παρέχει ένα σχέδιο για άλλους.

«Είμαι αφοσιωμένος σε αυτό, ως έργο οικοδόμησης του έθνους», δήλωσε ο Sinnathamby. «Τώρα, θέλω να έρθουν συνεργάτες που είναι αφοσιωμένοι σε αυτό το όραμα».

Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της Springfield City Group

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία