Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα υπερδεκαπλασιάστηκε μέσα σε 20 χρόνια, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής», και προφανώς θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο δεν μπαίνει μια τελεία από το πολιτικό σύστημα στον λαϊκισμό.
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρωστούν στην Εφορία και στα Ταμεία πάνω από 110 δισ. ευρώ (!) αν προστεθούν και τα (φρέσκα) χρέη της πανδημίας. Το κυριότερο όμως είναι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ακόμη και στους «έχοντες»… Κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του όταν παρακολουθεί την πολιτική σκηνή.
Για παράδειγμα, βλέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ανέξοδη αντιπολίτευση υποσχόμενοι κούρεμα των οφειλών της πανδημίας όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά ακόμη και προς τις τράπεζες, θέσεις τις οποίες υιοθετούν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και επαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Η κυβέρνηση υπό την πολιτική πίεση και με την… πολυφωνία που τη διακρίνει, φαίνεται ότι δεν θέλει να στενοχωρήσει κανέναν.
Ετσι, παρακολουθούμε τον υπουργό των Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στα πρωινά τηλεοπτικά παράθυρα, να μιλάει για ευκολίες πληρωμής, να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 240 δόσεις (!), δηλαδή σε μια εικοσαετία, και να δηλώνει ότι παλεύει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση.
Στο απέναντι παράθυρο ο αναπληρωτής του, υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, Θεόδωρος Σκυλακάκης δηλώνει την άλλη μέρα ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» οφειλών στο Δημόσιο, ούτε θα χαριστούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές πέραν των όσων προβλέπονται, αλλά κι αυτός αφήνει ανοιχτό σε πόσα χρόνια θα αποπληρωθούν τα χρέη.
Ολες αυτές οι «ειδήσεις» τρέχουν πλέον με την ταχύτητα του Διαδικτύου, μεγεθύνονται στα δελτία των 8, μέχρι το επόμενο πρωί που επανέρχονται από τους αναλυτές του κυβερνητικού έργου ως η οικονομική πολιτική της επόμενης ημέρας.
Μόνο που αυτό το πανηγύρι οδηγεί ακόμη κι αυτούς που είναι σε θέση και θέλουν να είναι συνεπείς να σκέφτονται: «Μήπως είμαι βλάκας που πληρώνω;»…
Κάπως έτσι ξαναφουντώνει το κίνημα «δεν πληρώνω» που κάμφθηκε τα χρόνια των μνημονίων από την τρόικα με τις δεσμεύσεις καταθέσεων και τραπεζικών λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς ακινήτων που ξαναρχίζουν την 1η Ιουνίου.
Κάπως έτσι μπορεί τα δημόσια οικονομικά να εκτροχιαστούν και πάλι, κάτι που ασφαλώς θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι στο γύρισμα του πολιτικού κύκλου.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης