
Όταν η μία μετά την άλλη οι χώρες του πλανήτη έμπαιναν σε καθολικό lockdown, προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά της πανδημίας, τα ταξίδια και κυρίως τα επαγγελματικά, δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα.
Και παρόλο που η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται καθώς έρχεται το καλοκαίρι, τα επαγγελματικά ταξίδια θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Barclays.
«Τα παγκόσμια επαγγελματικά ταξίδια – ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις – πιθανότατα θα είναι από τις τελευταίες αγορές που θα ανακάμψουν» αναφέρουν οι οικονομολόγοι σε έκθεσή τους και προσθέτουν: «Οι επιχειρήσεις έδρασαν αμέσως και σταμάτησαν τα επιχειρηματικά ταξίδια και αναμένεται να επιδείξουν την ανάλογη διστακτικότητα στην επανεκκίνηση των των ταξιδιών για επαγγελματικούς σκοπούς».
Οι προ-πανδημίας δαπάνες που σχετίζονται με τον επιχειρηματικό τουρισμό αντιστοιχούσαν στο 21,4% της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας το 2019, τονίοζεται στην έκθεση.
Επιπλέον ο επιχειρηματικός τουρισμός συνέβαλε στο 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είχε αυξηθεί κατά μέσο όρο 3,6% τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 45% όλων των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών.
Αλλά μεταξύ Απριλίου και τέλους Δεκεμβρίου 2020, οι παγκόσμιες δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 68% και εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε ετήσια βάση.
«Οι εταιρικοί ταξιδιώτες είναι δυσανάλογα σημαντικοί για την αεροπορική βιομηχανία», σημειώνει η Barclays: «Αποτελούν μόλις το 12% των επιβατών αεροπορικών εταιρειών, αλλά ταξιδεύουν κυρίως σε business class ανιτπροσωπεύοντας το 75% των κερδών των αεροπορικών εταιρειών σε ορισμένες περιπτώσεις».
Ένας από τους βασικούς λόγους για μια πιθανώς αναιμική ανάκαμψη είναι ότι οι περιορισμοί που ισχύουν ακόμα σε πολλούς προορισμούς δίνουν στις επιχειρήσεις έναν λόγο να επανεξετάσουν το αν η κάθε πτήση είναι πραγματικά απαραίτητη για τους υπαλλήλους της.
«Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες πιθανότατα θα επανεκτιμήσουν πόσες πτήσεις πρέπει να κάνουν, εξισορροπώντας τους κινδύνους για την υγεία σε σύγκριση με τις εικονικές συναντήσεις από την άνεση του γραφείου τους αναφέρει η έκθεση.
«Η εργασία από το σπίτι και η γρήγορη προσαρμογή πολλών κατηγοριών εργασίας σε τηλεδιάσκεψη οδήγησαν σε αλλαγές συμπεριφοράς που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιστραφούν. Η αυξημένη παραγωγικότητα, με λιγότερο χρόνο, ενέργεια και χρήματα που δαπανώνται για ταξίδια είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα» τονίζεται.


Latest News

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι από τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία εξετάζει ο Μακρόν
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητά του που προέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων

Κομισιόν: Νέος κανονισμός για την τόνωση των αμυντικών επενδύσεων
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να αναπτύσσουν, να κλιμακώνουν και να καινοτομούν σε βασικές αμυντικές ικανότητες

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στο έργο για το κύριο άρμα μάχης (MBT)
Υπο το συντονισμό της Thales, το project για το κύριο άρμα μάχης (MBT) - Μια ελληνική και δυο κυπριακές εταιρείες στην ευρωπαική κοινοπραξία

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η δυσκολία των ρομπότ να φτιάξουν παπούτσια και οι δασμοί Τραμπ
Οι δασμοί δεν θα δώσουν δουλειά σε αμερικανικά χέρια, αλλά σε ακούραστες πλην αδέξιες μηχανές - Τι έδειξε το φιάσκο με τα παπούτσια της Nike

Mega deal στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών - Συγχώνευση Helvetia - Baloise
Η συγχώνευση των Helvetia - Baloise θα δημιουργήσει εναν απο τους 10 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στις ασφάλειες

Τη μείωση της τιμής των φαρμάκων εξετάζει ο Τραμπ- Ανησυχία στις φαρμακοβιομηχανίες
Σχεδόν τρεις φορές ακριβότερα είναι τα φάρμακα στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες -Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ρίξει τις τιμές
![ΔΝΤ: Σοκ στην οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο – Οι προβλέψεις για Ελλάδα, Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Κίνα, κόσμο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dnt01-600x388.jpg)
Σοκ στην οικονομία - Οι μεγαλύτεροι δασμοί εδώ και ένα αιώνα [γραφήματα]
«Βουτιά» στις προβλέψεις ΔΝΤ για παγκόσμια ανάπτυξη - «Καμπανάκι» για Ευρωζώνη, Γερμανία - Οι προκλήσεις της Κίνας