Η κρίση της πανδημίας θα αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία καθώς αλλαγές αναμένονται σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ήδη ότι αλλάζει τον τρόπο εποπτείας –τον τρόπο με τον οποίο προσφέρει συμβουλές πολιτικής στα κράτη-μέλη του.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφουν οι Φάμπιαν Μπόρνχορστ και Τσέιλα Παζαρμπςσίογλου, στελέχη του ΔΝΤ, ο τακτικός έλεγχος υγείας των οικονομιών, γνωστός ως διαβουλεύσεις του άρθρου 4, θα συνεχίσουν να καλύπτουν θέματα δημοσιονομικά, νομισματικά, συναλλαγματικής ισοτιμίας και χρηματοπιστωτικά, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά των εργασιών του Ταμείου.
Στο μέλλον, όμως, θα ενσωματωθούν θέματα με σημαντικό μακρο-οικονομικό αντίκτυπο όπως ανισότητα, κλιματική αλλαγή και ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα στο έργο της εποπτείας. Το ΔΝΤ παράλληλα θα ενισχύσει τις προσπάθειές του για συμβουλευτικού χαρακτήρα στοχευμένη πολιτική ώστε να βοηθήσει τους διαμορφωτές πολιτικής να προετοιμαστούν για ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο.
Η πανδημία του κορωνοϊού θα σημαδέψει τον νεαρό ακόμη 21ο αιώνα. Η πανδημία αποκάλυψε νέους κινδύνους και διασπορά και σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την ανάκαμψη. Η προοπτική μεταμορφωτικής αλλαγής υπήρχε πριν την πανδημία. Ο κόσμος γίνεται ολοένα πιο αλληλένδετος, τείνει προς την ψηφιοποίηση, ενώ η ανισότητα αυξάνεται και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, όμως, οι διαμορφωτές πολιτικής πρέπει να οδηγήσουν τον πλανήτη στην έξοδο από την κρίση, πρώτα σώζοντας ζωές και κατόπιν διασφαλίζοντας μια βιώσιμη ανάκαμψη.
Για να επιτευχθεί αυτό, οι διαμορφωτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ερωτήματα για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, όπως πως θα πρέπει να εξισορροπηθούν οι πολιτικές ώστε να διατηρήσουν αρκετή στήριξη ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζουν σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη.
Προκειμένου να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια, το ΔΝΤ εξελίσσεται. Η νέα κατεύθυνση στην οποία κινείται με βάση της Εκθεση Εποπτείας του 2021 που πρόσφατα ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο –η πρώτη από το 2014- αντανακλά έναν διευρυμένο διάλογο με τις αρχές των κρατών-μελών, εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και άλλους μετόχους. Περιγράφει δε, τέσσερις προτεραιότητες που θα κατευθύνουν την εποπτεία του Ταμείου στο μέλλον:
- Αντιμετώπιση κινδύνων και αβεβαιοτήτων
- Πρόληψη και μετριασμός της διασποράς
- Ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας
- Ενιαία προσέγγιση στη συμβουλευτική πολιτικής.
Τα ζητήματα αυτά διαφέρουν από χώρα σε χώρα και σε χρονικές περιόδους. Ο συντονισμός δημοσιονομικών και δομικών πολιτικών, για παράδειγμα, είναι σημαντικός για χώρες που αντιμετωπίζουν χαμηλή παραγωγικότητα. Μια βαθύτερη ενοποίηση της μακρο-οικονομικής ανάλυσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για χώρες που υπάρχουν χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά
Ο διάλογος για θέματα πολιτικής με τα μέλη του ΔΝΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί τις απαιτήσεις που έχει θεσπίσει το διοικητικό συμβούλιο. Οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του άρθρου 4 θα συνεχίσουν να προσφέρουν περιεκτικές εκτιμήσεις όμως οι εκθέσεις θα είναι περισσότερο στοχευμένες, ενσωματώνοντας μακρο-οικονομικές πτυχές, ρίσκο και σχεδιασμό, τη διασπορά και την ανάπτυξη του δυναμικού. Νέες τεχνολογίες και διαθεσιμότητα δεδομένων θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των επιχειρηματικών πρακτικών. Η συμβουλευτική πολιτική θα γίνει περισσότερο λεπτομερής και α βοηθήσει στη παροχή στοχευμένης στήριξης στις επιχειρήσεις. Οι αλλαγές αυτές, ωστόσο, θα γίνουν σταδιακά.
Latest News
Αισιόδοξη η Ριβς ότι η Βρετανία θα μείνει «αλώβητη» από τους δασμούς Τραμπ
Η Βρετανία «δεν είναι μέρος του προβλήματος» όσον αφορά στα «επίμονα» εμπορικά ελλείμματα που θέλει να αντιμετωπίσει ο Τραμπ
«Αγκαλιαστήκαμε» με τον Μασκ, λέει ο Ντίμον της JP Morgan
Η δήλωση του Ντίμον έρχεται λίγο καιρό μετά τη συμφωνία της JP Morgan να αποσύρει αγωγή εναντίον της Tesla
Σε θέση μάχης οι CEOs για το Trump 2.0 - «Σοκ και δέος» στον επιχειρηματικό κόσμο
«Δωμάτια πολέμου», 24ωρες τηλεφωνικές γραμμές και ομάδες κρούσης προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι φέρνει το Trump 2.0
Οι δασμοί είναι ένα θετικό «οικονομικό όπλο» - Ο Ντίμον στηρίζει τον Τραμπ
Ο Ντίμον δεν μπήκε στις λεπτομέρειες των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά είπε ότι εξαρτάται από το πώς θα εφαρμοστούν
Smartphones: Επιστροφή στην ανάπτυξη με άνοδο 4% στις πωλήσεις του 2024
Προβλέψεις για αύξηση 8% σε αξία των πωλήσεων του κλάδου των smartphones το 2025 - Ποιες εταιρείες κυριάρχησαν
Νέες απειλές Τραμπ κατά ΕΕ και Κίνας - Οι δασμοί και το ορόσημο της 1ης Φεβρουαρίου
Νέα δασμοί κατά της ΕΕ και της Κίνας βρίσκονται στη φαρέτρα του Ντόναλντ Τραμπ - Τα σχέδια της επόμενη ημέρας
Εσκρίβα (ΕΚΤ): Πολύ πιθανή μείωση των επιτοκίων
Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να συνεχίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της
Τι προτείνει η Λαγκάρντ για τους δασμούς Τραμπ - Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για τους δασμούς Τραμπ - Η πρόταση της
Έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ η Ευρώπη - Τι είπε ο Ντομπρόβσκις
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», σημείωσε ο ίδιος
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ