Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε σήμερα άλλον ένα αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, συνεχίζοντας την τακτική της πίεσης και της αναδιάρθρωσης της ηγεσίας στο νομισματικό ίδρυμα της χώρας.

Η απόφαση αυτή έρχεται δύο μήνες μετά την απόφαση του Ερντογάν να απολύσει τον Νασί Αγκμπάλ, τον τρίτο κεντρικό τραπεζίτη που απολύθηκε σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, μια ξαφνική κίνηση που προκάλεσε σοκ στους επενδυτές και οδήγησε σε κάθετη πτώση τις αγορές της Τουρκίας. Στον τελευταίο ανασχηματισμό, ο Σεμίχ Τουμέν, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο TED της Αγκυρας, τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής αντικαθιστώντας στον Ογκουζάν Οζμπάς.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει τις δικές του ανορθόδοξες θεωρίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τον αντίκτυπό της στον πληθωρισμό, αντικατέστησε επίσης τον υποδιοικητή Μουράτ Τσετίνκαγια τον Μάρτιο. Τέσσερα απο τα επτά μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας έχουν εμπειρία μικρότερη του ενός έτους, περιλαμβανομένου του νέου διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου.

Η απόφαση για την απόλυση του Αγκμπάλ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των επενδυτών. Ο νέος διοικητής δεσμεύθηκε να συνεχίσει την ίδια πολιτική μετά τον διορισμό του και κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερο μήνο τον Μάιο.

Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά διετίας και η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 14% έναντι του δολαρίου απο την ημέρα της απόλυσης το Αγκμπάλ. Η δημοφιλία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ στην Τουρκία υποχώρησε σε επίπεδα-ρεκόρ τον προηγούμεν μήνα εν μέσω λαϊκής δυσφορίας για τη διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση.

Ο Τουμέν είχε εργασθεί σε διαφορετικές θέσεις στην κεντρική τράπεζα επί 16 έτη μέχρι το 2018 όταν άφησε τη νομισματική αρχή για να εργασθεί ως επικεφαλής της υπηρεσίας δομικής οικονομικής έρευνας. Εκτοτε, ήταν σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας για το ανθρώπινο δυναμικό. Ο Οζμπάς είχε διοριστεί στην κεντρική τράπεζα τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο γαμπρός του Ερντογάν, ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας. Τον περασμένο Νοέμβριο, άσκησε κριτική στις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζοντας ότι οι νομισματικοί χειρισμοί ήταν λανθασμένοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή