Με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη της Σερβίας μετά την πανδημία, αναμένεται να εγκριθεί μετά τις 15 Ιουνίου η νέα συμφωνία του ΔΝΤ με τη σερβική κυβέρνηση.
Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Σερβία, Σεμπάστιαν Σόσα, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Kopaonik, σύμφωνα με τον οποίο «αναμένουμε ότι το νέο Μέσο Συντονισμού Πολιτικής (PCI) θα εξεταστεί και θα εγκριθεί από την εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ το δεύτερο εξάμηνο του Ιουνίου».
Η κυβέρνηση της Σερβίας και το ΔΝΤ συμφώνησαν τον Απρίλιο να προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία, η οποία δεν θα συνεπάγεται οικονομική υποστήριξη, αλλά θα έχει αποκλειστικά συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει δυόμιση χρόνια.
Ο κύριος στόχος του νέου συμβουλευτικού διακανονισμού με τη Σερβία, σε συνέχεια του προηγουμένου που έληξε τον Ιανουάριο του 2021, είναι η περαιτέρω υποστήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και η ανάκαμψή της μετά την πανδημία.
Επίσης, η ρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τις διαρθρωτικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για πιο «πράσινη» και πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τόνισε, επίσης, ότι η σερβική οικονομία είχε ξεπεράσει την πανδημία του κορωναϊού σχετικά καλά και ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικές προβλέψεις, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο 2021 είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο, στο 1,2%.
Η Σερβία κατέγραψε πτώση στο ΑΕΠ μόλις 1% το 2020, το οποίο ήταν μια από τις μικρότερες απώλειες στην Ευρώπη και χαμηλότερη από τον μέσο όρο για το Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Σόσα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Σερβία αντιμετώπισε την πανδημία καλύτερα από άλλες χώρες. Όπως είπε, εκτός από ένα φορολογικό πακέτο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, η Σερβία είχε σημειώσει αύξηση πάνω από 6% το 4ο τρίμηνο του 2020 και πάνω από 5% το πρώτο τρίμηνο 2020.
Είπε, ακόμη, ότι ένας άλλος παράγοντας ήταν η δομή της σερβικής οικονομίας, όπου ένα μικρό μερίδιο τομέων, όπως ο τουρισμός, είχε πληγεί περισσότερο από την πανδημία, ενώ ένα σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο από άλλους τομείς, όπως η γεωργία και οι σχετικές βιομηχανίες, είχαν δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ εξακολουθούσε να βλέπει κινδύνους όπως εξωτερικά σοκ και ανασφάλεια λόγω της πανδημίας.
Latest News
Σε υψηλό 17 ετών αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας
Η Κεντρική Τράπεζα στην Ιαπωνία αύξησε στο 0,5% το βασικό επιτόκιό της
Δασμοί τρισ. δολ. και παρεμβάσεις για πετρέλαιο και επιτόκια - Οι νέες business Τραμπ
Για κάθε επιδίωξη του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχει και η απειλή δασμών - Τι είπε στο Νταβός ο Αμερικανικός πρόεδρος
Η Τουρκία στο «club» του τρισεκατομμυρίου [γράφημα]
Μεσα σε δύο δεκαετίες η Τουρκία επέτυχε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας και το ΑΕΠ , σχεδόν εξαπλασιάστηκε
Γιατί ένας γίγαντας των ομολόγων βλέπει ακόμη και άνοδο επιτοκίων από την Fed
Η Pimco είναι σίγουρη για σταθερά επιτόκια στο άμεσο μέλλον, όμως δεν αποκλείει και την άνοδο λόγω πολιτικών του Τραμπ
Η Primark «χάνει τη λάμψη της» - Απογοητευτικές οι πωλήσεις τα Χριστούγεννα
Η μητρική της εταιρεία, ABF, απέδωσε την πτώση της Primark στους επιφυλακτικούς καταναλωτές και τον... κακό καιρό
Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι - Η ανέξοδη υποστήριξη Tesco και Lidl στους βρετανούς αγρότες
Ο εμπορικός διευθυντής της Tesco, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ στη Βρετανία «κατανοεί πλήρως» τις ανησυχίες που εγείρονται από «πολλές μικρότερες φάρμες»
Μοιράζουν «χρήμα» και φέτος οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Τι βλέπουν UBS, Citigroup
Τι μερίσματα και εξαγορές τίτλων θα ανακοινώσουν οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες
Το μεγάλο στοίχημα της Ισπανίας - Γιατί βάζει φρένο στις αγορές ακινήτων από ξένους [γράφημα]
Το ποσοστό του εισοδήματος που δίνουν οι ευρωπαίοι για στέγαση – πρωτιά της Ελλάδας
Γιατί ο Τραμπ κατηγορεί την Bank of America και την JPMorgan
Οι δυο τράπεζες αρνήθηκαν την κατηγορία λέγοντας ότι ακολουθούν το νόμο και τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές
Σε νέα αύξηση των επιτοκίων προχωρά η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας
Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας στην Ιαπωνία είναι πιθανό να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο 0,5% από 0,25%