Την 1η Ιουλίου θα έχουμε στα χέρια μας το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, όπως ανακοινώθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να επισημαίνει πως είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων, διευκρινίζοντας ότι το πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, αλλά αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο, αφού παρέχεται μια μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων – μέχρι να αρχίσουν να αναγνωρίζουν από την 1η Ιουλίου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό – κατά την οποία θα μπορεί κάθε χώρα να εκδώσει τα δικά της πιστοποιητικά. Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, θα μπορούμε να εκδώσουμε το λεγόμενο «green pass» από την 1η Ιουνίου.
Μητσοτάκης: Ενιαίοι κανόνες για τις μετακινήσεις
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρότασή του για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό έγινε αποδεκτή και εξέφρασε την προσδοκία, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, με ενιαίους κανόνες.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι ναι μεν κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει – ενδεχομένως – άλλους κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας, είτε για τους πολίτες της, είτε για επισκέπτες, ξεκαθάρισε όμως ότι «το βέβαιο είναι», όπως τόνισε, «ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πολίτες μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες».
Ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην αρχή της αμοιβαιότητας, εξηγώντας πως αν η Ελλάδα, για παράδειγμα, ζητάει από κάποιον να έρθει στη χώρα με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο πρέπει να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης για τους Έλληνες.
«Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα», σημείωσε πάντως.
Ως προς τη χρησιμότητα του πιστοποιητικού, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι σημαντικό για τις χώρες του Νότου, αλλά και για τις βόρειες χώρες, καθώς «όλοι θέλουν να διευκολυνθούν για να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεών τους».
Υπογράμμισε, τέλος, ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα εργαλείο διευκόλυνσης των ταξιδιών, ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. «Είναι μια βάση δεδομένων», εξήγησε προσθέτοντας πως «ήδη, σήμερα, τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες, τους έχουμε δρομολογήσει». Και κατέληξε ότι «το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά, σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων».
Από την 1η Ιουνίου θα εκδίδεται στην Ελλάδα
Από την 1η Ιουνίου θα μπορούν οι Έλληνες να εκδίδουν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Έτσι, θα διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όσους:
- Είτε έχουν εμβολιαστεί.
- Είτε έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα.
- Είτε έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Έτσι, οι Έλληνες πολίτες, από την 1η Ιουνίου, θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα gov.gr και να εκδίδουν το green pass, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.
Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.
Τα δεδομένα που θα περιέχει
Πολλοί είναι εκείνοι, διεθνώς, που ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων, σε σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Και το σημαντικότερο: Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης.
Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της Αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.
Για πόσο καιρό ισχύει το πιστοποιητικό
Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης – και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων – είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR, που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.
Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για να ταξιδέψουμε.
O κανονισμός για τα πιστοποιητικά, πάντως, θα ισχύει για 12 μήνες.
Ποια εμβόλια καλύπτει;
Καλύπτει τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δηλαδή AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.
Ωστόσο, τα κράτη – μέλη θα μπορούν να αποφασίζουν και μονομερώς για άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Spuntik, που χρησιμοποιείται στην Ουγγαρία.
Latest News
Ηλεκτροσόκ για τους Ευρωπαίους η εκλογή Τραμπ
Ειδικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ εξηγεί τις μεταβολές στις ευρωατλαντικές σχέσεις, τις προκλήσεις για τους «27» και την ανάγκη να τα βγάζει η Ευρώπη πέρα μόνη της
Λιβάνιος: 19+1 αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι 20 προτεινόμενες αλλαγές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης για τον νέο ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΕΕ: Η γερμανική πολιτική κρίση δεν είναι και τόσο κακή είδηση για την Ευρώπη
Η αστάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού του 'Ολαφ Σολτς έχει μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα
Γιορκ Κούκις: Από την Goldman Sachs στα ηνία της γερμανικής οικονομίας
Ο Γιοργκ Κούκις, από μικρός στο SPD, επιλέχτηκε από τον Σόλτς για υφυπουργός οικονομικών στην τέταρτη θητεία της Μέρκελ
Τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ
Ξεκίνησε ήδη πυρετός διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ για κρίσιμα υπουργεία και επιτελικές θέσεις - Μασκ και Κένεντι Τζούνιορ ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που ακούγονται
Νευρικότητα στο ΧΑ - Πιέσεις από Ελλάκτωρ και Coca-Cola
Η αγορά συντάσσεται ετεροχρονισμένα με την παγκόσμια επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί για την κατεύθυνση που θα πάρουν πλέον οι ΗΠΑ
Όσα οδήγησαν στην κατάρρευση της Γερμανίας -Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου
Κίνα: Σε ποιους τομείς στρατιωτικής ισχύος έχει ξεπεράσει την Αμερική
Η Κίνα κάνει στρατιωτικά άλματα και ο εκσυγχρονισμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προχωρά με εξαιρετικούς ρυθμούς
Συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία Χάρις – «Μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή»
Αν και παραδέχομαι την ήττα μου δε θα σταματήσω την μάχη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, είπε η Κάμαλα Χάρις μετά τις αμερικανικές εκλογές
Οι σχέσεις του Τραμπ με Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία
Ο Τραμπ είχε την πρώτη του συνομιλία με τον Ερντογάν – Σταθερές αναμένονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας