
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αντιμετωπίζει ερωτήσεις ορισμένων στο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με το ποσό της βοήθειας που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ρίξουν μια «σκληρή ματιά» στο πώς δαπανώνται τα χρήματα.
Λοιπόν, τι παίρνει το Ισραήλ και σε τι χρησιμοποιείται; Πόση βοήθεια δίνουν οι ΗΠΑ;
Το 2020, οι ΗΠΑ έδωσαν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στο Ισραήλ – μέρος μιας μακροπρόθεσμης, ετήσιας δέσμευσης που υπογράφηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα. Σχεδόν όλη αυτή η υποστήριξη προοριζόταν για στρατιωτική βοήθεια.
Αυτή η οικονομική βοήθεια ήρθε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπογράφηκε από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2016 για ένα συνολικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 38 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2017-2028.
Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 6% (προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό) έναντι της δέσμευσης δαπανών για την προηγούμενη δεκαετία.

Επιπλέον, πέρυσι οι ΗΠΑ έδωσαν 5 εκατομμύρια δολάρια για την επανεγκατάσταση μεταναστών στο Ισραήλ. Η χώρα έχει μια μακροχρόνια πολιτική αποδοχής Εβραίων από άλλα μέρη του κόσμου ως πολιτών της χώρας.
Πώς έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ τα χρήματα από τις ΗΠΑ;
Με τα χρόνια, η αμερικανική ενίσχυση βοήθησε το Ισραήλ να αναπτύξει έναν από τους πιο προηγμένους στρατιωτικούς στον κόσμο, με τα κεφάλαια που τους επέτρεπαν να αγοράσουν εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, το Ισραήλ έχει αγοράσει 50 μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυραυλικές επιθέσεις – 27 από τα αεροσκάφη έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, με κόστος περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
Πέρυσι, το Ισραήλ αγόρασε επίσης οκτώ αεροσκάφη Boeing «Pegasus» KC-46A για περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά είναι ικανά για ανεφοδιασμό αεροπλάνων όπως το F-35 στον αέρα.
Από τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν στο Ισραήλ το 2020, 500 εκατομμύρια δολάρια προορίζονταν για πυραυλική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στο Iron Dome του Ισραήλ και άλλων συστημάτων που μπορούν να αποκρούσουν εισερχόμενους πυραύλους.
Από το 2011, οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει συνολικά 1,6 δισ. δολάρια στο αμυντικό σύστημα Iron Dome.
Επιπλέον, το Ισραήλ έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολ. συνεργαζόμενο με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας, όπως ένα σύστημα για την ανίχνευση υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιούνται για διείσδυση στο Ισραήλ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια για να αντισταθμίσει το ότι είναι μικρότερη από πολλές άλλες περιφερειακές δυνάμεις.
Σύγκριση με άλλες χώρες;
Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ισραήλ ήταν ο μεγαλύτερος συνολικός αποδέκτης εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Το 2019, το πιο πρόσφατο έτος που δημοσίευσε πλήρως αναφερόμενα στοιχεία, το Ισραήλ ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αποδέκτης εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ μετά το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την USAID.
Πολλά από τα χρήματα που δόθηκαν στο Αφγανιστάν έχουν διατεθεί για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του αμερικανικού στρατού για τη σταθεροποίηση της χώρας, η οποία κατακλύστηκε από τον πόλεμο από την εισβολή των ΗΠΑ το 2001.
Όμως, με τα στρατεύματα των ΗΠΑ να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, μόνο περίπου 370 εκατομμύρια δολάρια έχουν ζητηθεί για το 2021.
Το Ισραήλ λαμβάνει μακράν τα περισσότερα χρήματα στη Μέση Ανατολή.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι επίσης σημαντικοί αποδέκτες της αμερικανικής βοήθειας. Και οι δύο έχουν τις δικές τους ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, έχοντας πολεμήσει απέναντί του στο παρελθόν.
Η κάθε χώρα έλαβε βοήθεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2019.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει αποκαταστήσει κάποια χρηματοδότηση (235 εκατομμύρια δολάρια) για την υπηρεσία του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Αυτή η χρηματοδότηση μειώθηκε από την κυβέρνηση Tραμπ το 2018.
Γιατί οι ΗΠΑ παρέχουν τόσο μεγάλη βοήθεια στο Ισραήλ;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ παρέχουν τόσο μεγάλη βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών δεσμεύσεων που χρονολογούνται από την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη δημιουργία του εβραϊκού κράτους το 1948.
Επιπλέον, το Ισραήλ θεωρείται από τις ΗΠΑ ως κρίσιμος σύμμαχος στη Μέση Ανατολή – με κοινούς στόχους και αμοιβαία δέσμευση για δημοκρατικές αξίες.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου λέει: «Η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ υπήρξε ένα σημαντικό συστατικό στην ενίσχυση και ενίσχυση αυτών των δεσμών.
“Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολλοί νομοθέτες θεωρούν από καιρό το Ισραήλ ζωτικό εταίρο στην περιοχή”.
Ο οργανισμός εξωτερικής βοήθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ λέει: «Η βοήθεια των ΗΠΑ συμβάλλει στη διασφάλιση ότι το Ισραήλ διατηρεί την Ποιοτική Στρατιωτική Αιχμή (QME) έναντι πιθανών περιφερειακών απειλών.»
Αναφέρει επίσης: «Η βοήθεια των ΗΠΑ … αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ είναι επαρκώς ασφαλές για να λάβει τα ιστορικά μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους και για μια ολοκληρωμένη περιφερειακή ειρήνη».
Η πλατφόρμα εκλογών του Κόμματος των Δημοκρατών του 2020 εξέφρασε «ειλικρινή υποστήριξη» για το Ισραήλ, αλλά μερικοί στα αριστερά του κόμματος αμφισβητούν τώρα τη δέσμευση των ΗΠΑ για βοήθεια.
Ο γερουσιαστής Σάντερς και άλλοι Δημοκρατικοί κινήθηκαν για να σταματήσουν την προγραμματισμένη πώληση όπλων αξίας ακριβείας 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.
Πηγή BBC


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη