Την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή» σε συνεργασία με την Επιτροπή για την Απασχόληση & τις Κοινωνικές Υποθέσεις διοργάνωσαν κοινή δημόσια συνεδρίαση, για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την αγορά εργασίας. Στη συζήτηση δόθηκε ειδική έμφαση στις επαγγελματικές δεξιότητες και τις ειδικότητες που θα είναι αναγκαίες στο μέλλον λόγω της ταχείας εξέλιξης της τεχνολογίας αυτής καθώς και στους τρόπους προσαρμογής της αγοράς εργασίας σε αυτό το πλαίσιο.
Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Ταραντίλης συμμετείχε διαδικτυακά στο πάνελ ειδικών για την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των δεξιοτήτων, όπου Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων κατέθεσαν ερωτήματα για τις προκλήσεις και τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους. Ο κ. Ταραντίλης ανέλυσε όλο το φάσμα των δεξιοτήτων που είναι αναγκαίες για μία επιτυχή αφομοίωση της τεχνολογίας αυτής από την αγορά εργασίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το όφελος του συνόλου της κοινωνίας.
Ο κ. Ταραντίλης ανέδειξε σε απολύτως αναγκαίες αφενός τις τεχνικές δεξιότητες όπως τη βασική μαθηματική σκέψη, τη στατιστική και τη μηχανική μάθηση (machine learning) και αφετέρου τις κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) της επικοινωνίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής λήψης αποφάσεων.
Επιπρόσθετα, έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα ειδικοτήτων που θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη ζήτηση στο μέλλον, όπως αυτές των επιστημόνων δεδομένων (data scientists), των μηχανικών δεδομένων (data engineers) και των υπευθυνων προστασίας δεδομένων (data protection officers), ενώ έκανε ειδική μνεία και στη μεγάλη σημασία της απόκτησης αυτών των βασικών δεξιοτήτων από το ευρύτερο σύνολο των εργαζομένων. Για τους λόγους αυτούς ανέφερε ότι η καλλιέργεια των βασικών αυτών δεξιοτήτων θα πρέπει να ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τέλος, ανέδειξε σε υψηλή προτεραιότητα την εμβληματική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ενός πλαισίου κανόνων δεοντολογίας και ηθικής ως προς την ανάπτυξη και λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Latest News
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Τα μοντέλα ΑΙ... ξέμειναν από ανθρώπινα δεδομένα - Τι προβλέπει ο Μασκ
Το σωρευτικό άθροισμα της ανθρώπινης γνώσης έχει εξαντληθεί στην εκπαίδευση μοντέλων για την τεχνητή νοημοσύνη
Απώλειες 200.000 θέσεων εργασίας φέρνει η AI στη Wall Street
Ποια τμήματα των παγκόσμιων τραπεζών θα επηρεαστούν περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το θηριώδες ποσό που εξασφάλισε η startup που ανταγωνίζεται την OpenAI
Η startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic πλησιάζει σε συμφωνία για να συγκεντρώσει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Επένδυση 11 δισ. από την AWS για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης
Η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης
Mega deal για τις ανάγκες της ΑΙ - Σε πορεία συγχώνευσης Getty Images και Shutterstock
Ο Craig Peters, CEO της Getty θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος της νέας συνδυασμένης επιχείρησης αξιας 3,7 δισ. δολ. - Υπολογίζουν σε συνέργειες μεταξύ 150 και 200 εκατ. δολ.
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τις startup τεχνητής νοημοσύνης το 2024
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για startup επιχειρήσεις αυξήθηκε το περασμένο έτος, κατά περίπου ένα τρίτο σε σχέση με το 2023
Νέα πανίσχυρα gaming chips με τη χρήση ΑΙ ανακοίνωσε η Nvidia
Η Nvidia ανέφερε ότι τα τσιπ της σειράς RTX 50 θα υποστηρίζουν μια δυνατότητα που ονομάζεται DLSS 4 που χρησιμοποιεί AI