
Τη διενέργεια εξετάσεων των υποψηφίων μηχανοδηγών για την απόκτηση ευρωπαϊκής άδειας μηχανοδήγησης προγραμματίζει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.
Μετά την έγκριση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την επαναλειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου του ΟΣΕ, η ΡΑΣ, ως αρμόδια Αρχή για την έκδοση αδειών μηχανοδηγού, δρομολογεί τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έναρξη των εξετάσεων.
«Η ΡΑΣ αντιλαμβανόμενη την αδήριτη αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των νέων στελεχών, γεγονός με ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη της σιδηροδρομικής αγοράς, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των εξετάσεων το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου.
«Η εκπαίδευση και στη συνέχεια η εξέταση των νέων μηχανοδηγών που διεξάγεται στη χώρα μας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις τεχνογνωσίας , αποτελεί σημαίνουσα παράμετρο για την ασφαλή και διαλειτουργική σιδηροδρομική κυκλοφορία στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Στόχευση της ΡΑΣ είναι η στελέχωση των ενδιαφερόμενων σιδηροδρομικών επιχειρήσεων με προσωπικό που εκπληρώνει τα επιχειρησιακά του καθήκοντα με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο, ούτως ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το μεταφορικό έργο στη χώρα μας, με την αύξηση του αριθμού εμπορευματικών – επιβατικών δρομολογίων», τονίζει η πρόεδρος της ΡΑΣ.
Η ευρωπαϊκή άδεια μηχανοδηγού
Υπενθυμίζεται, ότι οι εξετάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για την απόκτηση άδειας μηχανοδηγού περιλαμβάνουν δύο δοκιμασίες:
Α. Τη γραπτή εξέταση θεωρητικού Μέρους, και
Β. Την προφορική εξέταση Πρακτικού Μέρους (στατική και εν πορεία εξέταση).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαθίδρυσε σύστημα πιστοποίησης για τους μηχανοδηγούς με την Οδηγία 2007/59/ΕΚ. Στο εν λόγω σύστημα πιστοποίησης περιλαμβάνεται και η έκδοση ευρωπαϊκών αδειών μηχανοδηγού από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας και εν προκειμένω για τη χώρα μας, από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Όπως επίσης και εναρμονισμένα συμπληρωματικά πιστοποιητικά από τον εργοδότη (Σιδηροδρομική Επιχείρηση ή Διαχειριστή Υποδομής).
Δήλωση Αναγνώρισης από τη ΡΑΣ
Παράλληλα, στο εκπαιδευτικό κέντρο του ΟΣΕ έχει χορηγηθεί Δήλωση Αναγνώρισης από τη ΡΑΣ, η οποία καλύπτει συγκεκριμένα εκπαιδευτικά καθήκοντα τα οποία είναι τα εξής:
– Γενικές επαγγελματικές γνώσεις, που απαιτούνται για την απόκτηση άδειας μηχανοδηγού σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ του νόμου ν. 3911/2011.
– Επαγγελματικές γνώσεις που απαιτούνται για την απόκτηση πιστοποιητικού μηχανοδηγού για τροχαίο υλικό, σύμφωνα με το παράρτημα IV του νόμου ν. 3911/2011.
– Επαγγελματικές γνώσεις που απαιτούνται για την απόκτηση πιστοποιητικού μηχανοδηγού για τις υποδομές, σύμφωνα με το παράρτημα V του νόμου ν. 3911/2011.
– Γλωσσικές γνώσεις, που απαιτούνται για την απόκτηση πιστοποιητικού μηχανοδηγού, σύμφωνα με την παράγραφο 8 παράρτημα V του νόμου ν. 3911/2011 (γενικές γλωσσικές γνώσεις, γλωσσική επάρκεια στη σιδηροδρομική επικοινωνία και ορολογία, διαδικασίες ασφάλειας της ελληνικής υποδομής).


Latest News

Διήμερο με τσουχτερό κρύο: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία [χάρτες]
Αλλαγή σκηνικού στον καιρό από την Τρίτη με «βουτιά» του υδραργύρου . Σε ισχύει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων χωρίς να αποκλίνουμε από τη δημοσιονομική σταθερότητα
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε ο κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία

Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου: Οι πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κοραή
Ο Δήμος Αθηναίων και η Greenpeace δίνουν «Ραντεβού στις Βρύσες»για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Νέα ανάρτηση Δοξιάδη: Δεν ήταν στο χέρι του Πρωθυπουργού να μείνω ως υφυπουργός
Τι ανάρτησε στα social media ο Αρίστος Δοξιάδης μετά την παραίτηση του από μέλος της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Από το Οικονομικών ανοίγει σήμερα ο κύκλος επισκέψεων στα υπουργεία
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, το Σάββατο το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία ως έναν τομέα που δίνεται προτεραιότητα

Παραίτηση Δοξιάδη: Τα 50 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και η εμπλοκή σε καρτέλ πριν ο «άριστος» Αρίστος υπουργοποιηθεί
Η παραίτηση Δοξιάδη κατάφερε να τελειώσει μια και καλή τις επικοινωνιακές εντυπώσεις του ανασχηματισμού. Η υπόθεση με το καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία, τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα 50 εκατ. ευρώ απ' το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την Τρίτη οι συνομιλίες Τράμπ με Πούτιν για την Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τα ξημερώματα ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.

Νέο μπλακ άουτ στην Κούβα
Συνεχίζεται το μπλακ άουτ στην Κούβα 24 ώρες μετά την ενεργειακή κατάρρευση

Τα πρώτα σύννεφα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του NBC
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, το 54%, αποδοκίμασε τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία,

ΗΠΑ: Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι και τις καταιγίδες πλήττουν αρκετές νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.