
Μια παράξενη υπόθεση απασχολεί σήμερα τη γαλλική κοινή γνώμη, καθώς πολλοί γαλλικοί ιστότοποι και ινφλουένσερς (διαμορφωτές της κοινής γνώμης) υποστηρίζουν ότι τους προσέγγισε μια μυστηριώδης εταιρεία συμβούλων και τους πρότεινε, έναντι αμοιβής, να δυσφημήσουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για την Covid-19.
Την πρόταση σχολίασε και ο υπουργός Υγείας χαρακτηρίζοντας την «αξιοθρήνητη» και «ανεύθυνη». Ο υπουργός Ολιβιέ Βεράν στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV δήλωσε: «Δεν ξέρω από πού προέρχεται, δεν ξέρω αν προέρχεται από τη Γαλλία ή από το εξωτερικό.Είναι αξιοθρήνητο, είναι επικίνδυνο, είναι ανεύθυνο» υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα πετύχαινε ο στόχος, δηλαδή να αποτρέψει τους Γάλλους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Όταν ρωτήθηκε σήμερα αν η πρόταση μπορεί να προερχόταν από τη Ρωσία, ο Βεράν απάντησε ότι δεν γνωρίζει και δεν θέλει να κάνει υποθέσεις.
Mια παράξενη υπόθεση
Πολλά άτομα που διαθέτουν επιρροή στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης (συνολικά οι συνδρομητές τους στο YouTube ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο) έχουν δηλώσει ότι τους υποσχέθηκαν αμοιβή αν δυσφήμιζαν το εμβόλιο της Pfizer. Οι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με τον τομέα της υγείας και των επιστημών. Εξήγησαν ότι έλαβαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια εταιρεία ,που φαινόταν να εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους πρότεινε να «συνεργαστούν» εξ ονόματος ενός πελάτη που είχε «κολοσσιαίο προϋπολογισμό» και επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος.
«Είναι παράξενο. Μου έκαναν μια πρόταση συνεργασίας, που συνίσταται στο να δυσφημίσω το εμβόλιο της Pfizer με ένα βίντεο», έγραψε στο Twitter ο Λεό Γκρασέ, ο οποίος ασχολείται με την εκλαϊκευμένη επιστήμη και μετρά 1,17 εκατ. συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube, το DirtyBiology. «Απίστευτο. Η διεύθυνση της λονδρέζικης εταιρείας που επικοινώνησε μαζί μου είναι πλαστή. Δεν είχαν ποτέ γραφείο εκεί, είναι ένα κέντρο αισθητικής με λέιζερ! Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ύποπτα προφίλ στο LinkedIn… τα οποία εξαφανίστηκαν από σήμερα το πρωί. Όλοι τους εργάζονταν παλαιότερα στη Ρωσία», αφηγήθηκε στη συνέχεια ο Γκρασέ.
Το ίδιο σενάριο περιέγραψαν ο χιουμορίστας Σαμί Ουλαντιτό (400.000 συνδρομητές στο Youtube) και ο ιστότοπος Et ça se dit Médecin («Και αυτό λέγεται ιατρική», 84.000 ακόλουθοι στο Instagram).
Το εμβόλιο της Pfizer είναι δημοφιλές στη Γαλλία, ιδίως μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε με το δικό της η αγγλοσουηδική εταιρεία AstraZeneca, λόγω των πολύ σπάνιων θρομβώσεων που εμφανίστηκαν σε εμβολιασθέντες αλλά και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των παραγγελιών.
Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι δέχτηκαν τέτοιες προτάσεις. Η εταιρεία Pfizer δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση